Castelló inicia el 770 Aniversari de la ciutat amb volteig de campanes, gaiates i mitologia

Marco recalca que “és moment de fer memòria i commemorar els nostres orígens amb prudència i responsabilitat davant la covid”

Castelló inicia el 770 Aniversari de la ciutat amb volteig de campanes, gaiates i mitologia
08/09/2021 -

L’Ajuntament de Castelló ha iniciat hui els actes en commemoració del 770 Aniversari de la Ciutat, que fins diumenge que ve, 12 de setembre, recordaran la història de la fundació de Castelló des del 8 de setembre de 1251, quan el Rei Jaume I va signar a Lleida el Privilegi de Trasllat. “Castelló compleix 770 anys i és moment de fer memòria i de commemorar els nostres orígens amb prudència i responsabilitat, i amb les màximes garanties de seguretat davant la covid-19″, ha assegurat l’alcaldessa, Amparo Marco.

El volteig de campanes del Fadrí ha donat inici al programa aquest migdia, amb un toc extraordinari de més de cinc minuts de duració durant el qual han sonat les campanes Doloretes, Joaquina, Cristina, Jaume, Vicent, María i Àngel. Membres de la corporació municipal han presenciat el volteig des de la plaça Major, en un acte que simbolitza la recuperació d’una certa normalitat en un context encara marcat per la covid i després d’un 2020 en el qual només es va poder commemorar l’aniversari amb el simbòlic toc de la campana Àngel, la més emblemàtica de la ciutat.

Els actes seguiran aquesta vesprada amb la inauguració de l’exposició Gaiates de mà en el claustre del Museu de Belles Arts, que es podrà visitar fins al 30 de setembre. “Hem incorporat a la programació aquesta proposta de la Gestora de Gaiates que ens permet reviure d’alguna forma aqueix esperit de la Magdalena i del monument més característic de les nostres festes fundacionals“, ha apuntat Marco.

La commemoració del XX aniversari de la col·locació de l’escultura de Tombatossals, organitzada per la Colla del Rei Barbut, donarà per finalitzada la primera jornada d’actes. “Les colles, i la nostra mitologia, tenen també el seu espai en la programació, quan es compleixen 20 anys de la instal·lació del Gegant de Pedra, obra de l’artista Melchor Zapata, que ens recorda la mitologia castellonenca“, ha indicat l’alcaldessa.

Per a demà està previst el lliurament dels Premis Ciutat de Castelló, que tindrà lloc a la sala de conferències del Menador a partir de les 19.00 hores. El divendres serà l’acte institucional en memòria de les víctimes de la covid-19 i en reconeixement a les persones treballadores de les activitats essencials durant la pandèmia; i la recepció dels retrats commemoratius de Germà Colón i el Pare Ricardo, fills Predilecte i Adoptiu de la ciutat, respectivament. I el cap de setmana ja estarà més centrat en les visites teatralitzades i guiades, microescenes històriques i espectacles entorn de l’època medieval, amb la participació de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta i dels Cavallers Templers.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari