Castelló aconsegueix el premi Innovagloc per la seua aposta per la innovació de la FEMP

La ciutat es posiciona com a referent nacional i internacional en el desenvolupament innovador i és distingida entre quasi una vintena de projectes

Castelló aconsegueix el premi Innovagloc per la seua aposta per la innovació de la FEMP
02/08/2021 -

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha atorgat a l’Ajuntament de Castelló el premi Innovagloc 2020, en una convocatòria a la qual han concorregut quasi una vintena de projectes i en la qual Castelló ha resultat guanyadora dins de la categoria de premi a la corporació, relatiu a govern municipal.

“La ciutat de Castelló s’ha posicionat aquests anys com un referent nacional i internacional en el desenvolupament de modernes estratègies, sent, entre altres aspectes, una de les ciutats europees seleccionades per a participar en la xarxa Intelligent Cities Challenge“, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco. “L’ecosistema local de Castelló és heterogeni i està conformat per un teixit universitari de referència, una avançada societat del coneixement, grans empreses i pimes compromeses amb el creixement econòmic, així com per associacions i cooperatives tractors de caràcter empresarial, social, urbà i cultural. En aquest sentit, hem fet vertaders esforços per transformar, adaptar i innovar, estenent la mà a la societat a través de nous models de govern“, ha detallat Marco. “Ara, agraïm a la FEMP i a la seua Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana la creació del Premi Innovagloc 2020 i el reconeixement de l’Ajuntament de Castelló com la millor entitat local Innovadora, perquè ens ajuda a mantindre viva la nostra il·lusió per a afrontar els canvis que totes les administracions experimentarem en els pròxim anys”, ha valorat l’alcaldessa.

El premi reconeix l’aposta per la innovació que es realitza des de l’Ajuntament i és resultat de l’esforç en matèria d’impuls de la innovació que es realitza en aquests anys i pels quals Castelló ja ha sigut reconeguda anteriorment amb distincions com el Premi a la Ciutat de la Ciència i la Innovació i en l’elecció per la Comissió Europea, al costat d’altres 13 ciutats espanyoles, per a formar part de la Xarxa de Intelligent Cities Challenge. A més, Castelló forma part del consell rector de la Xarxa Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

Per a aquesta convocatòria, Castelló ha presentat un projecte que recull la implementació i l’avanç cap a un model de ciutat basat en el coneixement, la investigació i la innovació sostenible a nivell social, econòmic i mediambiental, un procés de transformació i estratègia municipal basada en la tecnologia, inclusió, accessibilitat, desenvolupe urbà i sostenibilitat.

Per a concórrer a Innovagloc en la categoria de governs locals, l’Ajuntament de Castelló ha analitzat els avanços i incorporació de solucions innovadores en 25 ítems. Entre ells, el lideratge i compromís en relació amb el sistema de gestió de la innovació, la sistematització de la qual dins de la corporació ha permés la ràpida adaptació a les exigències que ha suposat la crisi de la covid-19. També la inclusió de la innovació en plans estratègics municipals com l’Estratègia Edusi de Castelló 2014/2020, l’Agenda Urbana Castelló 2030, el Pla estratègic d’ocupació 2016/2019, el Pla Smart City Castelló 2018-2022 i l’I Pla de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i la Solidaritat 2019/2022, entre altres. També s’han valorat els treballs de cara a l’aprovació del Pla de Transformació Tecnològica 2021/2026.

Uns altres dels aspectes rellevants són el foment del debat sobre la innovació i la modernització i la seua implementació amb els grups d’interés rellevants; la creació d’un ecosistema d’innovació compost per servidors públics, acadèmia, ciutadania, sector privat i organitzacions socials; o la creació i desenvolupament d’una nova cultura per a la innovació a través de la formació i la creació de laboratoris de coneixement.

En aquest sentit, la candidatura de l’Ajuntament de Castelló ha exposat el seu procés de gestió del canvi i obertura cap a una nova cultura innovadora amb els seus diferents plans de modernització i impuls de l’administració electrònica. A més, destaca la selecció de Castelló per a participar en el Intelligent City Challenge (Desafiament de Ciutats Intel·ligents). Gràcies a l’entrada en aquesta xarxa europea, Castelló tindrà al seu abast més eines, creant sinergies que encoratgen una revolució tecnològica amb impacte transversal en l’àmbit social i mediambiental, i aconseguint un benefici econòmic directe en les empreses que conformen l’ecosistema local de la innovació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari