Castelló celebra 772 anys d'història amb el lliurament de Medalles d'Or i el nomenament a Carlos Latre com a Fill Predilecte

Castelló celebra 772 anys d'història amb el lliurament de Medalles d'Or i el nomenament a Carlos Latre com a Fill Predilecte
08/09/2023 -

Castelló ha acollit aquest divendres, 8 de setembre, la commemoració del 772 aniversari del Privilegi del Trasllat, que va donar pas a la fundació de la ciutat. En una plaça engalanada per a l’ocasió i fent partícips a tots els veïns s’ha celebrat hui l’acte en el qual s’ha fet oficial el nomenament de Fill Predilecte a l’humorista Carlos Latre i s’han concedit Tres Medalles d’Or a Julio José Marco Roig (‘Pepín Marco’) a títol pòstum; a la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang i a la Societat Filharmònica de Castelló.

El lliurament dels guardons ha tingut lloc a les 11.00 en un saló de Plens de la casa consistorial abarrotat per a celebrar un acte institucional carregat d’emoció. L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha assenyalat que “la nostra ciutat està d’enhorabona. Hui nostre estimat Castelló compleix 772 anys d’història, de transformació, de tradicions, d’evolució. Us convide a sentir-vos orgullosos de ser i viure a Castelló perquè ser de Castelló és un privilegi”. Carrasco ha presidit l’acte central de l’aniversari en el qual ha donat l’enhorabona a les tres Medalles d’Or. “Gràcies per la vostra labor i per continuar mantenint el llegat dels nostres avantpassats i per no perdre la fe en el que feu, per defensar infatigablement la cultura i eixamplar l’horitzó de l’art a la nostra ciutat”. Carrasco ha aprofitat l’ocasió per a dir unes paraules d’agraïment també a Pepín Marco, un dels homes que va fer possible la celebració de les nostres festes fundacionals. “La llum de Pepín no s’apagarà mai, com la de nostres gaiates”, ha afirmat.

Així doncs, el grauero Carlos Latre ja és des de hui Fill Predilecte de la ciutat. El consistori ha triat a l’humorista per ser un dels nostres grans ambaixadors a nivell nacional i internacional i per mostrar sempre amb orgull els seus orígens. “Aquesta distinció m’ha omplit no solament d’orgull i emoció, sinó també de molta responsabilitat. Soc d’ací, em sent d’ací i estic profundament orgullós de pregonar allà per on vaig que soc castellonero i grauero”, ha dit Latre, un dels rostres més estimats i coneguts en el món de l’espectacle de tota Espanya, qui ha reconegut sentir-se nerviós i emocionat per rebre el títol com a veí il·lustre de Castelló. Latre, que ha signat en el llibre d’honor minuts abans que donara principi l’acte, ha tingut paraules d’agraïment també per als altres guardonats i ha assenyalat que “és un honor compartir honors”. “No deixaré de lluitar per situar el nom de Castelló és Espanya i en el món. La meua terra, les meues arrels, la meua sang però també l’amor i el respecte que he transmés a la meua filla per aquesta localitat”, ha afirmat el castellonenc després de rebre el pin oficial com a membre honorífic de la corporació municipal i recollir el diploma que l’acredita com a Fill Predilecte.

La primera edil ha assegurat que “hui, amb la concessió d’aquest títol, l’Ajuntament de Castelló trenca tòpics. El primer, que ningú és profeta en la seua terra. Hui, Carlos, saps que els castellonencs t’admiren i et respecten i per això et distingeixen amb el major dels títols i honors: la de ser el seu fill predilecte. I el segon tòpic és que els premis sempre es concedeixen quan el protagonista ja no pot recollir-los i això ens sembla injust. Portes anys sent un referent en el món de l’espectacle, per això hui ja eres un il·lustre de Castelló, per dret propi, per trajectòria, per capacitat, per mèrits”.

La Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang de Jesús ha sigut una de les mereixedores de la Medalla d’Or de la ciutat en el 772 aniversari de la fundació de la vila. En l’acte institucional ha sigut el seu president, Juan Antonio Guzmán, qui ha rebut el guardó. “Ens doneu una espenta molt gran amb aquest reconeixement i ens ajudeu a seguir avant”, ha destacat molt emocionat el president. Es tracta d’una de les germanors penitencials més antigues de la capital de la Plana i alma mater de la Setmana Santa castellonenca. Enguany celebren el 475 aniversari de la seua fundació.

La Societat Filharmònica de Castelló ha rebut hui una altra de les Medalles d’Or de la ciutat. L’entitat musical segueix la seua activitat 100 anys després de la seua fundació, sent ambaixadora de la música castellonenca, ja que és àmpliament reconeguda en el món musical espanyol. El seu president, Miguel Ángel Trilles, qui ha recollit la distinció ha explicat que “rebem la medalla amb gratitud i amb el compromís de no defraudar a ningú”.

L’última medalla ha sigut per a Julio José Marco Roig, conegut per tots com Pepín Marco, a títol pòstum. Conegut per tots, va dedicar la seua vida a la difusió i el coneixement de les gaiates. Va ser una de les persones més importants en l’àmbit social, cultural i festiu a la ciutat de Castelló, sempre vinculat a la festa i la tradició, sent un gran defensor de l’ofici d’artista gaiater. Va ser el creador i el primer president de l’associació d’artistes gaiaters i va liderar aquest col·lectiu amb il·lusió. Hui, la seua dona Manuela Galván ha recollit la distinció i ha sigut la seua filla Mónica l’encarregada de dir unes paraules, en les quals ha destacat que “vull fer extensiva aquesta medalla a tots els pares del món, perque sé que mon pare també ho haguera fet. Moltissimes gràcies a l’ajuntament de Castelló per donar-li a mon pare aquest reconeixement”.

Després de l’acte institucional, la commemoració del naixement de la ciutat ha continuat entre aplaudiments en la plaça Major amb la interpretació de la marxa de la ciutat, a càrrec de la banda municipal de música, després de la qual s’ha realitzat el volteig de campanes del Fadrí. Tot seguit s’ha realitzat el ball tradicional del Bolero de Castelló, a càrrec de la Escola de Dansa de Castelló i la colla de dolçainers i tabaleters i les salves commemoratives en la plaça Major han sigut el fermall d’or en aquesta jornada festiva.

Aquesta vesprada a les 19.00 tindrà lloc a l’hotel Intur la presentació de Na Violant d’Hongria; a les 20.00 l’homenatge de Jaume I pels Cavallers Templers de Castelló i a les 20.30 serà la imposició de bandes a la Reina Infantil de les festes de Castelló 2024, Vega Torrejón en el Teatre Principal. Aquest dissabte a les 20.00 serà el torn per a la imposició de bandes a la Reina de les festes de Castelló 2024, Lourdes Climent i la seua cort d’honor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari