Castelló, Bilbao, Donostia-Sant Sebastià i Tenerife, juntes per a contribuir a la competència intercultural de les administracions

El Consell d’Europa aprova un projecte per a oferir coneixements pràctics en interculturalitat al personal públic

Castelló, Bilbao, Donostia-Sant Sebastià i Tenerife, juntes per a contribuir a la competència intercultural de les administracions
22/07/2020 -

Les ciutats de Castelló, Bilbao, Donostia-Sant Sebastià i l’illa de Tenerife, comencen aquest estiu a treballar la interculturalitat amb les seues administracions públiques amb un projecte conjunt i amb el suport del Consell d’Europa, a través del seu programa de Ciutats Interculturals. Aquest projecte persegueix, a través de tres fases implementades mitjançant metodologies participatives, el desenvolupament de competències interculturals entre el personal al servei de les administracions locals per a avançar en la construcció de ciutats interculturals.

A través de tres fases implementades mitjançant metodologies participatives, aquest projecte persegueix el desenvolupament de competències interculturals entre el personal al servei de les administracions locals per a avançar en la construcció de ciutats interculturals. Per a això, en una primera fase, es durà a terme un mostreig entre les i els professions de diverses àrees de l’Administració per a destriar quins són els seus dubtes a l’hora de dissenyar, implantar i avaluar iniciatives interculturalment competents.

Aquestes qüestions seran resoltes en la segona fase, amb un mòdul formatiu de caràcter pràctic que permetrà a les persones vinculades a les corporacions locals interioritzar d’una manera progressiva aquells elements indispensables perquè qualsevol projecte que es promoga des del sector públic contemple la perspectiva intercultural. D’aquesta manera, es passarà de la participació individual de la primera fase a una participació col·lectiva mitjançant el desenvolupament d’aquest mòdul.

Finalment es durà a terme la tercera fase del projecte, consistent en l’elaboració i difusió d’un manual pràctic per a l’elaboració de projectes destinat a oferir a la plantilla de les administracions públiques les claus a tindre en compte en el procés de disseny d’iniciatives amb perspectiva intercultural. Aquest manual servirà, a més, a diferents àmbits de competència sectorial de les administracions locals, així com a l’avaluació de les propostes d’entitats privades que concorren en convocatòries de subvencions municipals o licitacions públiques.

Tot això suposa donar resposta a la necessitat plantejada per la Xarxa Espanyola de ciutats Interculturals (RECI) en el seu Pla anual d’intervenció 2020, on figura la idoneïtat d’actuar per al desenvolupament i implementació d’eines pràctiques que permeten adquirir els coneixements precisos i respondre a les necessitats que plantegen les ciutats diverses.

Castelló, Tenerife, Bilbao i Donostia-Sant Sebastià, com a territoris pertanyents a la RECI, compten amb una experiència prèvia de huit anys en matèria de mútua col·laboració.

El regidor de Benestar Social, Dependència i Infància, José Luis López, recorda que Castelló pertany a aquesta xarxa des de 2014 i destaca l’aposta de l’Ajuntament per la interculturalitat com a model de gestió. “La diversitat cultural i la seua adequada gestió és un clar compromís polític d’aquest govern municipal per a optimitzar les estructures de governança i els mecanismes de participació ciutadana i reforçar la convivència”, ha indicat. López ha recordat que el consistori compta des de l’any passat amb el seu III Pla Castelló Intercultural, que reconeix i promou la mediació, l’educació intercultural i el foment d’habilitats socials.

En el marc de desenvolupar capacitats interculturals en l’àmbit públic, el Consell d’Europa també ha finançat un projecte paral·lel a les ciutats ucraïnesa i australiana de Melitopol i Ballarat, respectivament. Es tracta d’una cooperació entre tots dos països que centren els seus esforços a garantir la màxima difusió de la informació en matèria d’interculturalitat. Per a això, la capacitació s’enfoca no sols en el coneixement d’aquest àmbit concret, sinó especialment en els principis aplicables en la seua adaptació a cadascun d’aquests territoris.
En la línia de Castelló, Tenerife, Bilbao i Donostia-Sant Sebastià, també les ciutats de Melitopol i Ballarat posaran en marxa un mòdul de capacitació i un manual destinats a les autoritats locals i diversos sectors de la societat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari