La comercialització de proximitat i generar una marca de producte local arriben a Castelló amb la reactivació del sector agrari

El nou Pla de Reactivació Agrària inclou sis grans objectius per a recuperar el sector primari

La comercialització de proximitat i generar una marca de producte local arriben a Castelló amb la reactivació del sector agrari
27/07/2021 -

El món rural i agrari torna a tindre protagonisme a la ciutat de Castelló amb el nou Pla de Reactivació Agrària, impulsat per la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló. Aquest pla inclou sis grans objectius per a recuperar el sector primari, entre els quals formen part promoure una comercialització de proximitat que garantisca preus justos i generar una marca de producte local.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha expressat que aquest programa està pensat “per a recuperar el pes econòmic del sector primari en una intervenció en diferents àmbits de la cadena de producció, distribució i comercialització per a acompanyar a l’activitat agroalimentària en la transformació que necessita per a millorar la seua rendibilitat i generar noves oportunitats”.

ELS SIS OBJECTIUS DEL PLA

En el primer objectiu de facilitar l’accés a la terra, es preveu dinamitzar el Banc de Terres de Castelló i incentivar la cessió i arrendament de terres improductives, aprovar una ordenança del Banc de Terres que simplifique el procediment de finques rústiques amb la mediació de l’Ajuntament i amb un índex de preus que evite l’especulació, així com generar una producció planificada entre productors, sancionar a aquells propietaris en les finques abandonades i bonificar als de finques en actiu, entre altres.

El segon, vinculat a promoure una comercialització de proximitat que garantisca preus justos, s’incorporaran a productors de proximitat en els mercats de venda no sedentària de Castelló, es celebraran mercats de venda directa de productes de proximitat i es consolidarà la Fira de la Taronja com un mercat de venda directa de cítrics. També es col·laborarà amb el Mercat Central i amb el Mercat d’Abastos per a estudiar la possibilitat que també es reserven espais per a la venda directa dels productors de proximitat.

D’altra banda, per a generar una marca de producte local, la Regidoria de Transició Ecològica té pensat impulsar una marca de producte local de Castelló, estudiar la possibilitat de crear figures de qualitat alimentària i participar en fires agroalimentàries per a fomentar el producte a la ciutat.

Quant a oferir formació per a incorporar nous productors, s’ha plantejat celebrar Plans de Formació anuals dirigits als productors de Castelló i a potencials incorporacions al sector agrari, impulsar intercanvis d’experiències, col·laborar amb els centres de formació en agricultura pròxims, crear una Finca Experimental que ajude a la innovació en la producció agrària local i crear un Banc de Llavors que permeta recuperar varietats autòctones.

Per a valorar la importància de l’ecosistema, s’organitzaran campanyes sobre el pes de l’entorn rural en l’absorció del CO₂, en la millora de la qualitat de l’aire i en la conservació de la biodiversitat. També s’aprovaran ajudes perquè els agricultors facen el pas a la producció ecològica, s’oferirà assessorament per al manteniment de la certificació ecològica, i s’organitzaran campanyes sobre la importància de la conservació del sòl fèrtil i amb equilibri ecosistèmic.

Finalment, en l’últim objectiu, que tractarà de dignificar la figura de productores i productors, s’organitzaran campanyes que valoren el rol social dels productors, així com desenvolupar itineraris pel terme per a conéixer els punts d’activitat agrària en actiu. També s’incentivarà físicament i mitjançant ajudes la tasca desenvolupada pels llauradors i s’organitzaran campanyes escolars per a donar a conéixer l’entorn agrícola de la ciutat.

Aquest Pla va comptar amb un estudi previ del parcel·lari, el qual indica que el 35% dels camps de ciutat estan abandonats o semiabandonats, i un diagnòstic amb les necessitats del sector.

NECESSITATS DEL SECTOR

En aquest sentit, i dins de les competències de la Regidoria de Transició Ecològica, en el Pla s’han publicat les necessitats del sector agrari a Castelló, entre les quals destaquen tres: Rendibilitzar l’activitat agrària, fer costat a la comercialització i la professionalització del sector.

Per a rendibilitzar l’activitat agrària, s’ha considerat necessari tindre la disponibilitat de parcel·les amb superfície adequada al cultiu, realitzar fòrums de comunicació entre demanda i oferta amb els agents del sector, assessorament tècnic per a la mobilitat de terres i nous models de gestió i millorar els accessos, emmagatzematge i distribució.

Quant al suport a la comercialització, s’ha vist necessari facilitar els canals curts de comercialització, promoció dels productes de proximitat mitjançant un pla de màrqueting i desenvolupar un Reglament d’ús no restrictiu, però que assegure la diferenciació.

Finalment, per a la professionalització del sector, s’ha tingut en compte la necessitat de disposar de professionals capacitats i amb visió empresarial i la promoció de l’agricultura com a valor del municipi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari