De la reducció del consum elèctric de Castelló al reciclatge orgànic

Així són les mesures sostenibles que s’han impulsat a Castelló

De la reducció del consum elèctric de Castelló al reciclatge orgànic
05/01/2021 -

Les ciutats han de ser cada vegada més sostenibles i per això mateix es lluita en la capital de la plana, on l’Ajuntament de Castelló ha implementat diverses mesures al llarg del 2020 a aquest efecte. Des de la reducció del consum elèctric a l’arribada del contenidor marró, a poc a poc cada vegada més gent s’implica en els canvis per a aconseguir un present i futur molt més respectuós amb el medi ambient.

Consum elèctric

A l’inici de l’any, l’Ajuntament de Castelló va agilitar el projecte de renovació de les lluminàries de la ciutat per a reduir a la meitat el cost del consum elèctric per a les arques municipals. L’alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco va explicar que aquesta acció els permetia un estalvi energètic del 50% com a mínim sobre el consum d’energia elèctrica.

Gestió dels recursos híbrids

A la fi d’agost, la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló va posar en marxa una millora en una de les estacions de bombament del Grau, davant el Planetari, per a avançar cap a una gestió més sostenible dels recursos hídrics: l’actuació permet derivar en època seca a la xarxa de sanejament l’aigua que s’acumula en els col·lectors quan no hi ha episodis de pluja, aigua procedent del reg o dels aigualós dels carrers, evitant que arribe a la mar sense tractar, i tornant per a ser tractada.

El projecte evita la contaminació d’aigües residuals en la séquia del Camí Vell de la Mar i també minimitza les inundacions que es produeixen en la zona pel seu baix nivell freàtic.

Arribada de l’orgànic

Una altra de les mesures essencials que es va posar en marxa la recollida selectiva de residus orgànics. Aquest projecte ha permés reforçar les rutes de retirada de deixalles a la ciutat i s’han incorporat huit nous vehicles en la flota. Quatre d’aquests són camions recol·lectors ecològics, impulsats per gas natural comprimit, un sistema que redueix les emissions de diòxid i els sorolls. A més, aquest sistema té com a objectiu recuperar 20.000 tones anuals d’aquestes restes i consolidar la tendència a l’alça del reciclatge a la ciutat.

Això s’ha complementat amb la instal·lació de 150 nous contenidors grocs cedits per Ecoembes, a través del conveni signat juntament amb la Generalitat Valenciana. Gràcies a la nova dotació, la ciutat disposa de prop de 700 contenidors perquè la ciutadania deposite envasos de plàstic, llandes i brics.

Aquestes mesures han tingut molt bona rebuda entre la ciutadania. L’equip d’educació ambiental de l’Ajuntament de Castelló va realitzar un sondeig sobre l’ús dels nous contenidors marrons instal·lats a la ciutat en el qual va veure que la valoració del nou sistema de reciclatge és positiva, tant per part de la ciutadania com dels comerços. El 87% de les persones enquestades es va mostrar favorable a utilitzar els sistemes de separació de restes orgàniques, el 78% coneix el funcionament de la recollida de l’orgànica i el 61% sap quins tipus de residus es poden tirar al contenidor marró. I entre els comerços el percentatge d’acceptació de persones disposades a reciclar la matèria orgànica se situa en el 76%.

D’altra banda, des de l’Ajuntament es van emprendre més de 150 accions informatives per a fomentar el reciclatge d’orgànica a través de la campanya ‘Un va marrar de tots’ que va acabar al novembre. Les activitats per a conscienciar es van desenvolupar a peu de carrer i en visites a entitats veïnals i altres associacions i grans productors com a hostaleria i comerç d’alimentació.

Actualització del Pla de Cremes

Per a avançar cap a l’economia circular, es va actualitzar el Pla de Cremes Municipal després de 23 anys. D’aquesta manera, es divideix el municipi en dues zones: en la Zona Primera, les cremes estan permeses del 17 d’octubre al 31 de maig amb dos horaris; des de l’alba fins a solo les 11 hores (zona a menys de 30 metres de la part forestal); i des de l’alba fins a les 13.30 entre 30 i 500 metres de bosc. En la Zona Segona, les cremes són possibles tots els dies des de l’alba fins a les 15 hores. Quan les condicions meteorològiques són adverses, les autoritzacions queden cancel·lades.

També Castelló va impulsar un nou pla de formació dirigit a agricultors per a ajudar a avançar en innovació agroecològica al sector i reforçar la seua professionalització. El programa de formació integrat per tres cursos va donar nocions sobre l’inici en l’activitat agrària, la posada en marxa i disseny d’obradors per a la transformació dels productes primaris i sobre cobertes verdes, per a augmentar la posada en valor de l’ecosistema que es genera en una finca agrària.

El compromís no acaba ací

El regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, reafirma el compromís de l’equip de govern a adherir-se al nou Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia d’Europa de 2030 i aconseguir l’objectiu de reducció d’un 40% en 10 anys respecte a 2008.

“Només hem reduït un 13% en deu anys, lluny del 20% d’emissions que ens comprometia el Pacte d’Alcaldes fins a 2020. Necessitem un impuls de les polítiques de descarbonització si volem situar a Castelló en la línia europea de lluita contra el canvi climàtic”, reivindica Navarro, qui afirma que les actuacions en infraestructures públiques han complit, però només representen una mínima part respecte al sector privat (12.351 tones de C02 enfront de 373.304).

L’informe de 2018 té comptabilitzades 184.234 tones de C02, un 13% menys que en 2008, tenint en compte que no s’han comptabilitzat les del transport privat.

No obstant això, sembla que el futur de la capital de la Plana serà molt més verda. I és que el passat 17 de desembre es va aprovar en el ple de l’ajuntament la segona exposició al públic del Pla General. El nou full de ruta que pretén construir una ciutat més sostenible i inclusiva per als pròxims 20 anys.

El projecte serà essencial per a aportar seguretat jurídica, restituir la legalitat urbanística i convertir-se en un focus d’atracció d’inversions. “Racionalitza l’ús del territori i dels recursos, possibilita un creixement contingut del sòl urbanitzable capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari, i fixa la infraestructura verda urbana com a element vertebrador i cohesionador del territori”, explica l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

L’objectiu d’aquest Pla General és tindre, en els pròxims vint anys, “una ciutat moderna, inclusiva, sostenible, ordenada, vertebrada i racional, que genera oportunitats i millora la qualitat de vida dels veïns i veïnes”, afig l’edil.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari