La Fundació d'Investigació d'Excel·lència (valER) disposarà de dos milions per a atraure talent científic a Castelló

Ximo Puig anuncia la posada en marxa d’una extensió de Districte Digital i la seu del Consell de l’Audiovisual

La Fundació d'Investigació d'Excel·lència (valER) disposarà de dos milions per a atraure talent científic a Castelló
28/07/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Fundació d’Investigació d’Excel·lència de Castelló de la Plana, batejada com valER, tindrà la seua ubicació en l’edifici de Correus i a la fi d’any posarà en marxa la seua primera convocatòria, que comptarà amb dos milions d’euros per a retenir i atraure talent, impulsar el coneixement científic i tecnològic i facilitar la seua transferència al teixit productiu.

El responsable de la Generalitat així ho ha explicat durant la conferència impartida en el marc del desdejuni empresarial ‘Temps de Castelló, temps de recuperació‘, organitzat pel periòdic Mediterrani, on s’ha mostrat convençut que el territori castellonenc serà el “motor” de la recuperació i la “palanca” per a l’objectiu comú de “superació de la pandèmia, reactivació de l’economia i reinvenció d’un model econòmic capaç de mantenir un estat potent del benestar“. “Castelló serà, com sempre ha sigut, el ferm espill del nostre propòsit: eixir a guanyar”, ha remarcat.

El cap del Consell ha defensat que “la Comunitat Valenciana aspira a ser un territori altament competitiu d’innovació i d’investigació” i ha emfatitzat que Castelló “serà fonamental en aqueixa estratègia”.

Per això, a més de l’impuls a la investigació d’alt valor afegit que representarà valER, Districte Digital obrirà una seu a Castelló, que es posarà en marxa en el primer trimestre del pròxim any i que “serà, sens dubte, un revulsiu per a l’ecosistema innovador de les comarques de Castelló”.

A més, ha detallat que s’està perfilant un projecte conjunt entre Districte Digital i l”Espai Tech‘ de la Universitat Jaume I (UJI) que aspirarà als fons europeus. La iniciativa conjunta proposa la creació del Centre de Digitalització d’Empreses de la Comunitat Valenciana, situat a Castelló, concretament en les instal·lacions de l’UJI, centrat en la innovació en indústria intel·ligent i sostenible.

Seu a Castelló del Consell de l’Audiovisual

El president ha anunciat a més que la voluntat descentralitzadora del Govern valencià es concretarà en una nova decisió, ja que el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, que s’ha constituït aquest dimecres a Castelló, tindrà la seua seu en la capital de la Plana.

Puig s’ha referit al pes de l’activitat industrial a la província de Castelló, on la indústria aporta el 37% del PIB, i ha subratllat referent a això que la Generalitat “està i estarà al costat del taulell, a Madrid i a Brussel·les, amb tres objectius: combatre la competència deslleial d’altres mercats, reduir l’impacte de la reforma fiscal verda europea i aconseguir una transició justa i un calendari realista en la reducció d’emissions”.

Així mateix, ha indicat que el turisme comptarà amb tot el suport públic de les institucions per a fer la seua transició, amb mesures d’incentiu com el Bo Viatgem, que continuarà en el futur, i ajudes i línies bonificades per a les empreses com les anunciades aquesta setmana, i ha avançat també que aquest mateix dimecres el Govern estatal aprova l’Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destí dels fons Next Generation, un pla suposarà més de 130 milions per a la Comunitat Valenciana en tres anys.

D’altra banda, i també en relació amb els fons europeus, ha recordat que ja s’han assignat 725 milions de les conferències sectorials que la Generalitat invertirà en tota la Comunitat Valenciana, i ha citat, en concret, dos àmbits, d’una banda, el de la despoblació, amb un projecte de 512 milions en el qual Castelló “jugarà un paper essencial”, o el de la indústria, amb projectes com el pla de transició ecològica i digital del clúster ceràmic, que aspira a captar 1.000 milions, o iniciatives de generació d’hidrogen verd i transició energètica.

Esforç per a combatre les “bretxes de desigualtat” amb l’interior

Igualment, el president ha destacat l’esforç realitzat a través de l’Estratègia Avant 20-30 per a “cosir totes les bretxes de desigualtat que pateix l’interior”, que s’ha manifestat en mesures com el suport a empreses que fixen ocupació i població, com els 12 milions d’inversió pública per a fer costat a Marie Claire, o l’obertura, aquest mes, del programa Itinerant, sobre el qual la primera prova en l’Alt Palància ha sigut un èxit i s’estendrà a totes les comarques valencianes.

Ha esmentat igualment el desplegament d’un programa pioner a Espanya contra l’exclusió financera, que instal·larà 135 caixers en 124 poblacions que s’havien quedat sense servei bancari, i ha avançat que dins de pocs dies obrirà el primer a Vallibona. I, així mateix, s’ha referit a l’impuls del programa Reviu; al programa ‘Recuperem Llars’, amb una inversió de 2,4 milions; i ha ressaltat també que la Conselleria de Política Territorial facilitarà la mobilitat amb serveis de taxi en zones despoblades.

Enfortiment de les inversions en política social

També ha subratllat que, per a combatre dècades d’“abandó irresponsable”, s’han enfortit les inversions en política socials. Ha posat per a això com a exemple tres àmbits: el sanitari, amb 73 milions d’inversió per a 22 actuacions sanitàries fins a 2023 amb el pla Créixer+; el relacionat amb els serveis socials, amb 50 noves infraestructures d’atenció a majors, violència masclista o infància dins del Pla Convivint; en habitatge, amb la construcció de 192 pisos públics per a lloguer assequible dins del pla 2400; i en Educació, amb 102 actuacions previstes en 53 municipis dins del Pla Edificant d’infraestructures educatives, i amb un pressupost de 158 milions.

Importància de les infraestructures

El president, que ha tornat a insistir en la importància de comptar un sistema de finançament just, ha recordat les reivindicacions que es continuen realitzant en matèria d’infraestructures, on s’han experimentat avanços en el ferrocarril, amb la licitació de les obres per al canvi d’ample entre Castelló i Tarragona. “El Corredor Mediterrani és un salt per a la nostra connexió amb Europa”, ha assenyalat el president, que s’ha referit també al caràcter estratègic de les connexions amb el port, amb l’estació intermodal, de la qual ha precisat que enguany es licitarà la redacció del projecte, i amb el futur accés sud, “una obra imprescindible”, així com a les actuacions en l’aeroport.

“Des de Castelló, i gràcies a Castelló, la Comunitat Valenciana resisteix”, ha assenyalat Puig, que ha insistit que la província lidera la recuperació, com assenyalen tots els indicadors d’ocupació, exportacions, de creació d’empreses, de matriculació de vehicles industrials i de despesa en les llars.

Amb un PIB per càpita 10 punts per damunt d’Espanya, és un territori que recupera ocupació al doble de velocitat que la resta, que supera en 40 punts la productivitat mitjana nacional en el seu sector de referència i que és líder a Espanya quant al pes de la indústria sobre la seua economia, la qual cosa converteix a la província en “l’espill que reflecteix la versió més dinàmica de la Comunitat Valenciana”, ha dit Puig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari