La lluita contra el despoblament: Dos programes per a consolidar el talent dels estudiants i projectes de futur a l'interior

La Diputació de Castelló i l’UJI llancen la segona edició del programa Talent Rural i la primera d’Impuls Rural per a fomentar l’entorn rural

La lluita contra el despoblament: Dos programes per a consolidar el talent dels estudiants i projectes de futur a l'interior
08/07/2021 -

Valorar espais fora de la ciutat perquè la gent jove ho veja com un espai vàlid per a desenvolupar els projectes de futur és un dels passos inicials que ha pres la Diputació de Castelló en la seua lluita contra el despoblament de l’interior. Així ho ha explicat Pau Ferrando, Diputat Provincial, qui ha assenyalat la importància d’unir sinergies entre les empreses i els joves, i contribuir al fet que el talent potencial dels estudiants es consolide a l’interior, i no sols en espais urbans.

És per això que la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I han llançat la segona edició del programa “Talent Rural“, que permet la realització de pràctiques formatives per part de l’estudiantat universitari en empreses i entitats situades en poblacions d’interior de la província de Castelló de menys de 3.000 habitants.

Aquest programa s’ha llançat després de l’èxit de la primera edició, i s’ha incrementat el nombre de beques, perquè abans eren huit i ara passen a 18. De fet, segons ha explicat Ferrando, alguns dels alumnes que van executar el projecte en l’edició anterior es van quedar fins i tot en aqueixos municipis per a continuar treballant i vivint en l’entorn rural.

L’Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques de l’UJI i la Diputació de Castelló han avaluat les 38 candidatures d’empreses i entitats presentades en aquesta ocasió i han optat per incloure en la convocatòria 18 empreses situades en 14 municipis diferents. En la selecció final s’ha valorat el contingut i la qualitat de les pràctiques tenint en compte la varietat més gran possible de perfils formatius, fins a 17 titulacions diferents, la disponibilitat d’allotjament i la innovació de l’empresa.

Les 18 empreses incloses aquest curs són a100do-disseny (Les Coves de Vinromà), ADDA OPS (La Salzadella), Arc Estudi Disseny (Morella), Aresta Arquitectura i Gestió (Cabanes), Cooperativa Agrícola Sant Marc (Xert), Cooperativa de Viver (Viver), Hotel Gastronòmic Mar de Fulles (Alfondeguilla), Encorace (Viver), Fruita seca Escrig (Albocàsser), Iniciatives Turístiques Morella (Morella), Marta Agut Monferrer (la Vall d’Alba), Roserar del Millars (Montanejos), SAT Mes de Rander (Benlloc), The SanBitt Company (Sant Jordi), Turimaestrat (Sant Mateu), Vied Gestions (Serra d’en Galceran), Virtuarch Studio (Morella) i Vitivinícola de Cabanes (Cabanes).

Aquestes empreses, amb menys de 250 treballadors o treballadores, acolliran estudiantat de grau o màster oficial matriculat en l’UJI no empadronat en el municipi per a realitzar les pràctiques de manera presencial entre l’1 de setembre i el 15 de desembre de 2021.

Quant a l’estudiantat, l’UJI convocarà un concurs públic de concessió d’ajudes econòmiques per a la realització d’aquestes pràctiques externes que comprendran una part d’ajuda de fins a 400 euros bruts al mes per a allotjament, una ajuda a l’estudi de 300 euros bruts al mes i les despeses d’alta de Seguretat Social, i un alt compromís amb el programa. L’empresa haurà d’aportar la quota a la Seguretat Social que li corresponga.

IMPULS RURAL

En una altra línia, però molt pròxima al programa anunciat anteriorment, l’UJI i la Diputació de Castelló també van llançar el programa “Impuls Rural“, amb el qual es pretén promoure la realització de pràctiques formatives en entitats locals creatives i innovadores de l’entorn rural per part de l’estudiantat universitari.

Al ser la seua primera edició, el programa contempla fins a un màxim de 16 ajudes per a la realització de pràctiques curriculars i extracurriculars d’estudis oficials de grau o màster de l’UJI en entitats locals com a ajuntaments o mancomunitats situades en el món rural, en concret, en municipis d’interior de la província de Castelló, també de menys de 3.000 habitants.

L’Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques de l’UJI i la Diputació de Castelló han avaluat les candidatures d’entitats locals presentades i les 16 ofertes d’aquesta primera edició estan dirigides a estudiantat de 13 graus i quatre màsters oficials amb perfils diversos. Les entitats que participaran en aquesta primera edició del programa són els ajuntaments d’Atzeneta, Benlloc, Figueroles, Morella, Eslida, Cirat, Alcúdia de Veo, Caudiel, Sant Mateu, El Forcall, Almedíjar, Palanques, La Todolella, Vilanova d’Alcolea, La Jana i Vallibona.

Les pràctiques es realitzaran presencialment amb dedicació a temps complet entre l’1 de setembre i el 15 de desembre de 2021. L’estudiantat beneficiari haurà de residir durant el període de pràctiques en el municipi i rebrà una ajuda de 400 euros mensuals bruts com a màxim en concepte d’allotjament i 300 euros bruts mensuals en concepte de bossa o ajuda a l’estudi.

D’altra banda, el programa “Impuls Rural” també inclou una segona modalitat d’ajudes, una línia de beques de bossa de viatges per a facilitar el programa pioner de pràctiques duals en escoles rurals promogut per la mateixa universitat i dirigit a l’estudiantat dels graus de Magisteri de l’UJI. “Aquestes dues modalitats formatives de caràcter presencial tenen el valor afegit d’acostar la realitat dels pobles a l’estudiantat universitari i promoure una experiència vital en municipis afectats per la despoblació”, ha destacat la rectora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari