La Magdalena reviu aquest diumenge la tradició més antiga de Castelló: la Romeria de les Canyes

Es tracta d'un esdeveniment tradicional en el qual participen tots els habitants del municipi, des dels més joves fins als més majors

Guardar

Romeria de les canyes fiestas magdalena castello
Romeria de les canyes fiestas magdalena castello

Diumenge que ve se celebra a Castelló de la Plana la Romeria de les Canyes, un esdeveniment tradicional en el qual tots els habitants del municipi, des dels més joves fins als més majors, es dirigeixen al Castell Vell, l'ermita de la Magdalena, portant una canya amb una cinta verda i un saquet amb el seu esmorzar. Aquesta celebració, que es remunta a fa més de set segles, s'iniciarà a les 6.30 hores amb el volteig de la Campana Vicente, que anuncia l'inici de la festivitat del dia, i una "mascletà" de tipus "despertà". La romeria és l'acte commemoratiu més antic de la ciutat, i des dels temps immediats al trasllat de Castelló, els habitants van començar a celebrar una processó penitencial i de fidelitat als seus orígens. Compte la llegenda que durant una baixada de la muntanya a la plana, la nit i la tempestat van sobrevindre i els terrenys pantanosos i fangosos que trepitjaven els avantpassats dels habitants de Castelló es feien difícils de transitar. És per això que van decidir lligar un cresol en l'extrem de cada canya per a il·luminar el camí i tantejaven amb les canyes el terreny pel qual havien de passar. D'aquesta manera, van sorgir els símbols de les festes de la Magdalena: la canya, el rotllo i la gaiata. La Romeria de les Canyes començarà amb la tradicional missa de romers a les 8.00 hores i després, els habitants de Castelló partiran cap a l'ermita de Sant Roc de Canet, on faran una parada per a descansar i degustar la típica "Figa i Doset" i un entrepà de truita de faves. Després, continuaran el camí cap al Ermitorio de la Magdalena, on es dispararà una "mascletà" per a anunciar la seua arribada. A la seua arribada, es procedirà al repartiment dels rotllos als romers. Els habitants de Castelló accedeixen al Ermitorio per a fer sonar la campana de l'ermita i realitzar la seua visita anual a l'antic "Castell Vell", on estava situada l'antiga ciutat de Castelló. Els romers poden arribar al lloc de diverses formes, com amb tren, autobús, vehicle particular o a peu pels mateixos camins que transcorre la romeria oficial. També és possible arribar amb els carros engalanats, que són motocultors i camions que construeixen símbolicamente cases de cultiu i edificis emblemàtics i històrics de Castelló. A l'esplanada de la Magdalena, es pot degustar una monumental paella per a qualsevol persona que ho desitge. La Romeria de les Canyes és un dels esdeveniments més tradicionals de les festes de la Magdalena i un reflex de la fidelitat dels habitants de Castelló als seus orígens i costums.

La Tornà de la Romeria de les Canyes

La festa en el Ermitorio de la Magdalena finalitza a les 16´00 h., on la romeria comença la denominada "Tornà", amb el Clergat, "Junta de Festes", Corporació Municipal i Autoritats. En la "Tornà", que s'efectua quasi pel mateix recorregut que la Romeria de les Canyes, s'efectuen diverses parades oficials cantant-se en cadascuna d'elles els antics GOJOS. La primera s'efectua sota el Pont de la General, on s'albira per primera vegada la Basílica del Lledó. La segona es realitza en l'Ermita de Sant Roc de Canet, arribant posteriorment a la 3a en el Convent de les Carmelites Descalces, i la quarta i última es duu a terme en la Basílica del Lledó, on es canten novament els gojos i es reparteix en la seua esplanada orxata i fartons als romers per a recuperar forces. A les 19. 30 h. aproximadament s'efectua l'entrada de la "Tornà" a la ciutat, acabant on va començar: en la Cocatedral de Santa María. En aqueix moment s'inicia la desfilada processional de caràcter penintencial, recordant l'origen de la celebració de les festes. Les confraries de Setmana Santa, els carros triomfals, el col·legi apostòlic i les autoritats civils i eclesiàstiques formen part de la comitiva.

Destacats