Més de 2,5 milions d'euros per a gestionar el pioner Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló

Aquest centre pretén transformar el concepte d’envelliment actiu tradicional i està cofinançat per la Unió Europea

Més de 2,5 milions d'euros per a gestionar el pioner Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló

El Centre d’Envelliment Actiu i Saludable de Castelló continua avançant per a ser un espai pioner que transforme el concepte d’envelliment actiu tradicional. L’Ajuntament de Castelló ha tret a licitació la seua gestió integral per un valor estimat de més de 2,5 milions d’euros.

Així ho ha destacat el consistori, que ha recordat que es tracta d’un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que pretén convertir-se en una referència provincial en matèria d’envelliment saludable mitjançant la innovació.

Així, el contracte ascendeix a 2.521.840 euros estimats per la gestió en un període de tres anys, que podran ser objecte de dues pròrrogues d’un any de duració cadascuna. Tota la informació pot consultar-se en la plataforma de contractació de l’Estat.

Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ha posat en valor la importància de comptar amb aquest centre en la capital de la Plana per a mostrar que és possible un envelliment saludable “com a procés per a optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permeten a les persones majors participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent”.

Les empreses que opten a l’adjudicació del contracte hauran de dirigir i administrar el centre de manera integral. Això implica organitzar i gestionar el funcionament d’instal·lacions i serveis a través dels seus propis mitjans. Respecte a les infraestructures hauran d’incloure la recepció de les persones usuàries, informació sobre l’ús de les instal·lacions, neteja diària i vigilància de dependències. Quant a les prestacions, hauran de gestionar serveis de fisioteràpia, intervenció i treball social, orientació i atenció psicològica i la realització d’activitats presencials i en streaming emmarcades dins del Programa innovador d’atenció a les persones majors.

Seguint el compromís de transformació social del Centre d’Envelliment Actiu amb la ciutat de Castelló, la licitació fomenta la responsabilitat social de les empreses interessades. Per a això, inclou com a condició especial d’execució consideracions socials i d’ocupabilitat relacionades amb la contractació de persones desocupades amb especials dificultats d’inserció en el mercat laboral, en particular, persones amb discapacitat o en situació o risc d’exclusió social.

Respecte a les necessitats específiques per a la gestió integral del centre, les empreses interessades hauran de comptar amb personal qualificat i capacitat tècnica per a desenvolupar serveis dirigits a les persones majors que permeten millorar les seues capacitats físiques i psíquiques; avançar en la seua capacitació i autonomia personal per a facilitar la permanència en les seues llars; promoure la seua participació en els assumptes públics i la seua integració en la vida comunitària; afavorir les relacions socials per a previndre situacions de soledat no desitjada; promoure l’ús de noves tecnologies per a millorar la seua qualitat de vida i generar una oferta d’oci recreatiu que satisfaça les seues inquietuds culturals i de formació.

Finalment, els possibles adjudicataris hauran de contemplar actuacions dirigides a promoure la intervenció psicosocial en envelliment actiu i saludable; avançar cap a un enfocament comunitari d’intervenció gerontològica; establir un punt de referència per a la investigació de la realitat de les persones majors a la ciutat; crear un espai amb recursos per a l’atenció preventiva; dissenyar actuacions per a fomentar el treball conjunt i solidari entre les associacions de persones majors; desenvolupar instruments per a motivar la seua participació en el disseny dels programes i accions a implementar en el centre; habilitar eines per a detectar possibles casos de persones en situació de risc, i analitzar les situacions i necessitats que vagen sorgint durant la gestió integral del centre.

El Centre d’Envelliment Actiu i Saludable és una de les setze operacions impulsades a Castelló gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de l’Ajuntament en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat, EDUSI. Un projecte de 3,3 milions d’euros i 2.200 metres quadrats de superfície que se situarà en l’edifici íntegrament rehabilitat que acollia fins al moment la Casa de la Cultura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari