El nou Pla General de Castelló preveu mesures d'estalvi en el consum de l'aigua i impulsa el seu ús eficient

El document situa l’aigua com a eix estratègic i pilar fonamental per a avançar cap a un model de ciutat més sostenible

El nou Pla General de Castelló preveu mesures d'estalvi en el consum de l'aigua i impulsa el seu ús eficient
20/07/2021 -

El nou Pla General de Castelló preveu mesures d’estalvi per a reduir el consum d’aigua a través de la posada en marxa d’accions per a potenciar un ús més eficient i racional d’aquest recurs. Entre les mesures d’estalvi plantejades, el pla preveu sistemes més eficients de subministrament, la reducció de fugides i/o reutilització d’aigües pluvials i depurades per a consums no potables com el reg o la neteja de vials, així com la separativa de pluvials en totes les noves àrees a desenvolupar. També es preveuen zones verdes que recullen pluvials i augmenten el drenatge en episodis de pluges torrencials, i s’estableix la planificació del destí final de l’aigua recollida i el reg per degoteig o altres sistemes de minimització del consum en noves àrees enjardinades.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que “la gestió eficient i sostenible de l’aigua és un eix estratègic per al Castelló del futur i un dels pilars fonamentals per a avançar cap a un model de ciutat respectuós amb l’entorn i, per això, més saludable i resilient“. Així, Marco ha recalcat que el nou planejament urbà recull les polítiques de gestió eficient i sostenible de l’aigua que ja s’han vingut impulsant en els nous projectes urbans, en els quals s’estan implementant sistemes de reaprofitament de l’aigua a través de solucions innovadores.

“És el cas, per exemple, de la remodelació de l’avinguda Lledó, que inclou l’aplicació de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) per a aprofitar l’aigua de pluja i augmentar la permeabilitat de l’espai urbà”, ha recordat. Marco ha posat en valor que el nou Pla General Estructural que definirà el creixement de la ciutat en els pròxims vint anys “preveu una xarxa interconnectada d’espais inclusius, saludables i de qualitat per a la ciutadania situant l’aigua com a eix estratègic”.

El regidor d’Urbanisme, José Luis López, ha destacat que “el nou ordenament contempla com a indispensables les actuacions que augmenten la permeabilitat del sòl a través de SUDS per a contribuir a pal·liar el risc d’inundació i evitar l’efecte illa de calor ocasionada per les superfícies de formigó i asfalt i les emissions de trànsit”.

El segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha incidit en la importància de treballar per noves polítiques d’ús i aprofitament de l’aigua, ja que aquesta “és un recurs escàs i limitat i és important que incrementem la seua reutilització”. Garcia ha destacat que “Castelló ha d’exercir la seua capitalitat i ha de fer tot el possible per a reutilitzar al màxim l’aigua i aquest Pla General ens obri la porta a disposar de les infraestructures necessàries per a fer-ho”. “La província de Castelló està per darrere d’Alacant i València quant a reaprofitament i millorar aquestes dades passa per a millorar la xarxa de la ciutat de Castelló que és la que més aigua depura a les nostres comarques”, ha assegurat l’edil.

“El nou Pla General ofereix una nova mirada amb la gestió integral de l’aigua, entenent-la com un ecosistema i no sols com un recurs econòmic o un residu com tractava l’aigua pluvial l’antic planejament urbanístic. Apostem per una gestió de l’aigua ecològica i sostenible, potenciant la reutilització de l’aigua en el reg de zones verdes, fomentant l’estalvi en el consum domèstic i promovent sistemes de drenatge sostenible que utilitzen el recurs de l’aigua de pluja amb solucions amables i respectuoses amb la naturalesa”, afirma el tercer tinent d’Alcaldia, Fernando Navarro, que subratlla que la gestió de l’aigua “és un dels grans reptes que tenim en un context de canvi climàtic i, sobre aquest tema, abordem una nova cultura de l’aigua que prioritze el bé comú i respectuosa amb el medi ambient”.

L’aigua se situa així com element articulador del nou Pla General contemplant accions encaminades a compatibilitzar el planejament territorial i els usos del sòl amb el cicle natural de l’aigua i racionalitzar el seu ús en el marc d’un model territorial globalment eficient. També contempla com a objectiu l’assegurar la preservació i millora de la continuïtat dels fluxos i la qualitat de les aigües i fomentar l’estalvi i la reutilització de l’aigua en l’espai rural i urbanitzat.

El Pla General ordena l’ús preferent de paviments permeables i la reutilització d’aigües pluvials o reciclades per al reg, amb l’objectiu d’economitzar el consum d’aigua. Preveu a més que en les noves edificacions s’implanten sistemes d’estalvi, especialment d’aigua potable, o la reutilització d’aigües grises, entre altres mesures.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari