Una onada de calor que afectarà sobretot l'interior de Castelló els pròxims dies

S’aconsella no exposar-se en les hores més caloroses del dia, usar roba folgada, protegir-se el cap i evitar l’alcohol i els menjars copiosos

Una onada de calor que afectarà sobretot l'interior de Castelló els pròxims dies
10/08/2021 -

Durant els pròxims dies l’interior de Castelló, tant com tota la província, es veurà afectada per una onada de calor que, a partir d’aquest dimecres, començarà a notar-se en els municipis d’interior que entraran en risc alt de temperatures.

A partir del dijous, gran part de la província entrarà en risc alt i, precisament en la zona nord d’interior, s’arribarà a risc extrem.

Això es deu a la forta insolació pròpia d’aquestes dates, el diumenge va començar un ascens generalitzat de les temperatures. Aquest ascens continuarà els pròxims dies afavorit per l’entrada a través del sud de la península d’una massa d’aire molt càlida de procedència africana que s’intensificarà i estendrà a la major part de la Península i Balears, excepte a l’àrea cantàbrica i bona part de Galícia.

El dimecres ja començaran a aconseguir-se temperatures al voltant dels 40 °C en zones de les valls del sud peninsular i se superaran els 35 °C en gran part de la resta del sud i centre peninsular i en zones de Balears.

El dijous, s’observarà un ascens de temperatures en l’est peninsular i a Balears, mantenint-se amb pocs canvis en la resta, amb la qual cosa és probable que se superen els 40 °C en les mateixes zones del dia anterior i a més a l’interior del nord-est peninsular i punts de l’interior de Mallorca.

Els dies de major intensitat d’aquesta onada de calor, es donaran probablement entre el divendres i el diumenge, quan les temperatures superaran els 40 °C en àmplies zones de la meitat sud, est i centre de la Península i en punts de Balears, fins i tot és probable que s’aconseguisquen o superen els 42-44 °C en zones de les valls de la meitat sud i a la vall de l’Ebre i els 35 °C pràcticament la resta, excepte al Cantàbric i nord-oest de Galícia.

En les zones amb temperatures màximes molt altes, les temperatures nocturnes seran així mateix elevades, podent superar les mínimes els 24-25 °C.

A partir del diumenge 15 i sobretot el dilluns 16, és probable que s’inicie un descens de temperatures per l’oest peninsular, encara que cal tindre en compte l’augment de la incertesa en la predicció per a aqueixos dies.

MUNICIPIS MÉS AFECTATS DE CASTELLÓ

Els municipis més afectats per aquesta onada de calor a Castelló seran Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Castellfort, Xodos/Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Morella, Olocau del Rey, Vilafranca/Vilafranca, Palanques, Portell de Morella, la Pobla de Benifassà, Todolella, Vallibona, Villores, Vistabella del Maestrat i Zorita del Maestrazgo.

RECOMANACIONS DAVANT LA CALOR

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l’ombra, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Quan es para a estacionar el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior s’aconsegueixen temperatures molt elevades.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: consultar ací.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari