Dos projectes dels departaments de Salut del General de Castelló i La Plana són inclosos en el catàleg de Bones Pràctiques en l'SNS

En salut reproductiva han sigut reconeguts el General de Castelló amb Matronatació i La Plana per l’ús de l’aigua durant el procés de part

Dos projectes dels departaments de Salut del General de Castelló i La Plana són inclosos en el catàleg de Bones Pràctiques en l'SNS
14/07/2021 -

Tres projectes dels departaments de Salut València-Doctor Peset, el Departament de Salut de Castelló i el de la Plana han sigut reconeguts i inclosos en el catàleg de Bones Pràctiques en el Sistema Nacional de Salut (SNS) del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

La convocatòria per a optar a aquest reconeixement es va llançar l’abril de 2019, i ara s’ha publicat la resolució d’aquelles candidatures que han sigut seleccionades com a Bones Pràctiques del SNS. En aquesta edició, els professionals o equips assistencials dels centres sanitaris podien presentar projectes a tres estratègies de Bones Pràctiques en l’SNS: Atenció al Part i Salut Reproductiva, Salut Sexual i Actuació sanitària enfront de la violència de gènere.

En total, s’han reconegut 24 projectes de 12 comunitats autònomes en les tres estratègies, dels quals tres dels projectes són de la Comunitat Valenciana.

Projectes de Salut Reproductiva

En el Departament de Salut de Castelló ha sigut reconegut el projecte Matronatació en gestants i a l’hospital de la Plana la implementació de l’ús de l’aigua durant el procés obstètric.

El projecte de Matronatació per a gestants ha sigut liderat per les matrones i està implantat en tot el Departament de Salut de Castelló, per la qual cosa poden accedir a aquesta pràctica totes les dones embarassades de tots els municipis sota la coordinació de les 16 matrones d’Atenció Primària que cobreixen l’assistència en els 23 centres de salut. La matronatació s’ofereix a les dones embarassades entre les 28 i les 41 setmanes de gestació que no presenten contraindicacions per a la seua pràctica.

El projecte compta amb la col·laboració del Patronat d’Esports de l’Ajuntament de Castelló, de la Universitat Jaume I de Castelló i dels ajuntaments de l’Alcora i Benicàssim, que ofereixen les seues piscines per a la pràctica d’aquesta activitat.

Així mateix, la pràctica “implementacion de l’ús de l’aigua durant el procés del part a l’Hospital Universitari La Plana” és un projecte liderat principalment pel col·lectiu de matrones, i que ha tingut el suport fonamental d’obstetres, pediatres, TCAE i equip directiu.

En la pràctica publicada es descriu l’evidència científica que existeix respecte a aquest tema, el treball que s’ha realitzat per a poder implementar aquesta pràctica de manera segura i també es publica el protocol d’Ús de l’Aigua, que està avalat per la Unitat de Qualitat i Seguretat de l’Hospital, així com una descripció dels resultats obtinguts.

Programa de Salut Sexual i Reproductiva del Peset

En el Departament de Salut de València-Doctor Peset ha sigut reconeguda la iniciativa ‘Impacte d’un programa de salut sexual i reproductiva en el col·lectiu de dones amb patologia mental severa-moderada’.

Aquest programa, que va començar a funcionar l’octubre de 2014 en el Centre de Salut Sexual i Reproductiva Font de Sant Lluís i continua actiu en l’actualitat, pretén promoure la salut sexual-reproductiva des de l’àmbit sanitari en el col·lectiu de dones amb patologia mental severa-moderada, un col·lectiu vulnerable en el qual s’ha detectat un major número d’IVE (interrupció voluntària de l’embaràs), menor ús de mètodes anticonceptius efectius i pitjors resultats perinatals.

Les dones, que tenen una edat mitjana de 31,8 anys, són remeses al programa des de la Unitat de Salut Mental d’Adults del Centre de Salut Font de Sant Lluís. L’equip de professionals que duu a terme el programa realitza intervencions psico-educatives basades en entrevista motivacional en dones amb patologies mentals com a esquizofrènia, trastorn bipolar, trastorn de personalitat, depressió i altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari