El segon semestre podria celebrar una Magdalena i unes Falles reinventades

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha insistit que la decisió sempre es prendrà en funció de la situació de la pandèmia

El segon semestre podria celebrar una Magdalena i unes Falles reinventades

La pandèmia del coronavirus va arribar a la Comunitat Valenciana fa ja més d’un any i l’activitat, a tots els nivells, ha canviat radicalment. L’oci ha passat a ser pràcticament una utopia i tots els ajuntaments han hagut de suspendre o reinventar les seues festes patronals per a evitar les aglomeracions que suposen per a veïns i veïnes i visitants i les festes de la Magdalena de Castelló o les Falles d’alguns municipis no han sigut menys. Amb la vacuna en marxa, no obstant això, queda una mica d’esperança perquè aquest 2021 tinga una pinzellada dels actes més esperats pels castellonencs.

Complint amb els pronòstics, les festes de la Magdalena de Castelló 2021, que hagueren tingut lloc del 6 al 14 de març enguany, estan suspeses. El 14 de gener l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, el regidor de Festes, Omar Braina, i representants del món de la festa, es van reunir telemàticament i van decidir de manera unànime la suspensió de les festes, així com de tot el calendari festiu fins a maig davant la situació.

No obstant això, les previsions de millora per la vacuna podrien llevar, almenys, a celebrar algun tipus d’acte a partir de maig de manera diferent a l’habitual per a anar de la mà dels protocols sanitaris. De fet, en anunciar la seua suspensió, Marco va explicar que “a partir de maig reavaluarem la situació i en funció de l’evolució sanitària prendrem les decisions oportunes quant a la celebració d’actes festius i esdeveniments”.

Aquesta voluntat es va manifestar de nou divendres passat, quan la primera edil va oferir una roda de premsa sobre actualitat municipal. En ella va reconéixer la disminució de la incidència del virus en la capital i va cridar a la responsabilitat per a reduir la taxa a 0, però també es va referir a la situació de les festes fundacionals: “Estan suspeses, ho acordem per unanimitat durant la reunió amb el món de la festa i la reina i pregoner infantils van ser els primers a demanar-ho”.

Tal com va prosseguir, en la reunió de maig s’analitzarà la seua viabilitat: “Tot depén de la situació de la pandèmia en aqueix moment. Respecte als actes, farem el que se’ns permeta i establisca el món de la festa. Que podem fer-la el 8 de setembre (data fundacional de la ciutat)? Perquè si es pot fer, es farà; O al maig amb la Verge? No ho sé. Veurem què es pot fer i què no, però no podem assegurar res”.

Una cosa similar va ocórrer amb Escala a Castelló l’any passat. Tampoc va poder celebrar-se per Setmana Santa com és habitual, ja que són milers les persones de la capital i de fora del territori les que participen en els actes, però finalment l’edició es va adaptar a les circumstàncies i es va celebrar del 8 al 22 d’octubre amb tan sols visites guiades en grups molt reduïts a Nao Victoria i el Galeón Andalucía.

De moment, el que és clar és que el 8 de març es manté com a festiu en la capital de la Plana, i queda per resoldre’s si la setmana de les festes fundacionals serà lectiva o no per als escolars.

Les Falles: també segon semestre

En una situació similar es troben les Falles. A Borriana, per exemple, l’ajuntament va anunciar a la fi de gener la suspensió de les festes, però queden esperances perquè se celebren a partir del segon semestre. “No podem renunciar a la celebració de les Falles de 2021, complint amb totes les mesures”, van manifestar tant la Junta Local Fallera com la Federació de Falles de Borriana i l’ajuntament, que es van comprometre a “treballar amb la finalitat de tindre’l tot preparat perquè la festa torne al carrer res més siga possible”.

La regidora de Falles, Sara Molina, va destacar que és un”moment complicat” i ara no és el moment de decidir quina és la setmana més indicada per a celebrar-les, però el nostre propòsit és que se celebren enguany, amb les restriccions que siguen necessàries sempre dins del marc legal que a cada moment es marque per l’evolució de la pandèmia”. “Ens reinventarem, ens cuidarem i, quan siga possible i les autoritats sanitàries així ho consideren, tornarem a eixir al carrer”, va deixar clar.

En el cas de Benicarló, que també viu amb emoció les festes, la Junta Local Fallera també va comunicar la suspensió al març, però va confessar veure “factible” la celebració “a partir del segon semestre de 2021”.

En el cas de València, l’ajuntament va insistir a principis de febrer que les seues festes grans no se celebraran en el primer semestre, però sí que podrien fer-ho també en el segon semestre. El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, va explicar que es remenen els mesos de juliol a setembre. Municipis com Paterna sí que ha anunciat que pretenen celebrar-les del 8 al 12 de setembre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari