Almassora avança l’esborrany per a cedir el sòl a la pantalla del Serrallo

Almassora avança l’esborrany per a cedir el sòl a la pantalla del Serrallo
17/11/2022 -

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i la regidora de Territori, Carmina Martinavarro, es van desplaçar ahir a València acompanyades pels serveis tècnics per a reunir-se amb el director general de qualitat ambiental, Joan Piquer, i el director general d’Urbanisme, Vicente García Nebot, i iniciar l’esborrany que materialitzarà la cessió del sòl per a executar la pantalla acústica en la costa de la localitat al costat del polígon del Serrallo.

L’edifici de la Conselleria de Transició Ecològica va acollir la trobada que permetrà avançar els tràmits previs a l’inici de la construcció d’aquest apantallament. La voluntat de les parts passa per fixar el document conjunt que atenga aquesta situació tan específica dins de l’ordenament jurídic, en tant que l’Ajuntament d’Almassora actua en el seu terme municipal per a frenar les molèsties generades en terreny de la ciutat veïna.

Per a això, el consistori posarà a la disposició de l’administració el sòl, la Generalitat Valenciana validarà l’alternativa tècnica de pantalla més adequada i les empreses s’ocuparan del projecte. La primera edil va avançar a Piquer i García que l’Ajuntament “ha complit la seua promesa amb l’adquisició del sòl amb 1,3 milions d’euros i ja està en disposició de cedir-lo per a l’avanç de l’actuació”.

En concret, la mutació demanial permetrà l’intercanvi la cessió de 54.193 metres quadrats amb la fi concreta d’elevar l’apantallament entre els habitatges i el recinte industrial, tal com quedarà fixat en l’acord que aconseguisquen les parts. De fet, també figurarà en la justificació dels fons FEDER de la Unió Europea per a la compra del terreny. En cas costejarà un 15% de la part subvencionable d’Europa (50%), per la qual cosa la major quantia ha sigut a càrrec de les arques municipals.

“L’important és fer passos de veritat, no els anuncis als quals estàvem acostumats, per a posar fi a una situació que es repeteix des de fa dècades i que era impossible solucionar sense disposar del sòl”, segons la primera edil. Galí va agrair a Piquer la predisposició a escoltar la problemàtica d’Almassora i la seua voluntat de trobar un acord definitiu.

Per part seua, el director general Piquer ha destacat “la voluntat de la Generalitat des del primer minut per a donar una solució definitiva a un problema molt complex urbanísticament i de primer ordre i generat durant els governs del PP, i així millorar la qualitat ambiental i acústica de la zona”.

De fet, Piquer posa en valor la implicació de la Generalitat instal·lant en la zona diverses estacions fixes noves de qualitat de l’aire, així com la pròxima adjudicació del nou centre de metadades de qualitat de l’aire. Amb aquest últim, l’administració autonòmica passarà a controlar de manera informatitzada i contínua les emissions de totes les indústries amb autorització ambiental integrada.

Així mateix, ha recordat que en el Serrallo hi ha algunes instal·lacions d’interés estratègic energètic estatal. On, per exemple, a través d’una canonada directa des de la refineria de Castelló s’alimenten els depòsits de combustible de Massalfassar per a tota l’àrea metropolitana de València i per vaixell la totalitat dels combustibles de les Illes Balears.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari