Almassora llança un projecte per a reduir l'absentisme i l'abandó escolar

06/02/2024 -

L’Ajuntament d’Almassora, al costat de ILÊWASI-Centre d’investigació, defensa i promoció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents, posarà en marxa un projecte per a reduir l’absentisme i l’abandó escolar primerenc en els cursos de l’ESO de l’IES Vila-roja i l’IES Álvaro Falomir.

El regidor d’Educació, Vicente Blay Casino, i la regidora de Servicis Socials, Eugenia Martinavarro, s’han reunit amb responsables de l’entitat i tots dos centres educatius per a tractar el programa Connecta, l’objectiu del qual és “aprofundir en el treball per a aconseguir que l’alumnat torne a connectar amb l’experiència educativa”. Per a això, es busca afavorir la motivació dels adolescents dels IES d’Almassora a través d’un acompanyament i intervenció socioeducatiu i psicològic perquè aquests milloren la seua relació amb el centre escolar, amb els seus estudis, amb el professorat i amb el centre educatiu.

El programa consta de diversos mòduls que aborden les habilitats psicosocials, el seguiment individualitzat i servici d’atenció especialitzat, alfabetització digital, capacitació en perspectiva gènere. Aquestes activitats es duran a terme en castellà i valencià.

Especialistes de l’equip de ILÊWASI tindran el rol de guies o mentors/as, en l’aprenentatge sempre facilitant el diàleg. Es proposa una metodologia basada a oferir una atenció tant grupal com individualitzada, adaptada a les necessitats i al context específic dels beneficiaris i beneficiàries. Aquesta estratègia es complementarà amb l’aplicació dels principis d’una metodologia participativa que afavorisca la retroalimentació formativa, entesa com un procés de treball que concep als participants com a agents actius en la construcció del coneixement i amplia la seua condició d’agents passius o simplement receptors.

L’ús d’aquesta tècnica facilita que la percepció, anàlisi i solució dels problemes no depenga exclusivament dels monitors, sinó que s’ha de tindre en compte, de manera primordial, als beneficiaris, les seues expectatives, les seues percepcions i necessitats. Aquest enfocament grupal afavoreix la interrelació entre els participants del projecte, en crear-se vincles positius que repercuteixen en les seues potencialitats d’integració en la comunitat.

Perfil de l’alumne expulsat

En la investigació realitzada per aquesta entitat durant cinc cursos consecutius s’aprecia una tendència per la qual el perfil dels qui són expulsats/as, és el d’un xic, de 1r de l’ESO, molt probablement repetidor, de 14 anys, amb reiteració en l’incompliment de les normes de convivència i que és expulsat fora del centre durant 12 dies. El més destacat de la investigació és l’increment en els últims anys de l’alumnat femení expulsat amb tendència a l’alça.

ILÊWASI porta, a Almassora, fent un treball continuat amb diferents projectes des de l’any 2012. Per a dur a terme el projecte, l’entitat s’ha recolzat en la teoria educativa de Bronfenbrenner i el seu model ecològic. Els objectius d’aquest projecte es troben molt lligats a algunes de les metes establides en l’Agenda 2030.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari