Trenco (Almassora): “Els pressupostos dels ajuntaments prioritzaran estar al costat de la gent”

Joan Antoni Trenco, regidor de Serveis Públics, Platges i Turisme d’Almassora, destaca que el Pla Reactivem s’estén de les obres a la cultura

Trenco (Almassora): “Els pressupostos dels ajuntaments prioritzaran estar al costat de la gent”

Almassora ha registrat 50 casos positius confirmats amb PCR des que va començar la pandèmia i, malauradament, 3 defuncions. Són les dades que ha deixat aquesta crisi sanitària que ja ha derivat en una crisi social i econòmica que perdurarà en els pròxims anys. Davant la situació d’incertesa de moltes persones, el consistori ha llançat el Pla Reactivem Almassora, que té com a objectiu impulsar el teixit comercial local des de les obres fins a la cultura, tal com compta Joan Antoni Trenco, regidor de Serveis Públics, Platges i Turisme.

Com s’heu organitzat des de l’Ajuntament per a gestionar la pandèmia de la COVID-19?

Aquests mesos han sigut de contínues reunions per a abordar la crisi i la prioritat ha sigut el benestar social i la seguretat de les persones, per a intentar que cap persona tinguera problemes en el seu dia a dia. Hem anat estudiant la situació cada dia i ens hem posat en contacte amb associacions i col·lectius com l’agrari per a veure com veien la situació i estar al seu costat.

Des de l’àrea de serveis públics ens vam encarregar de la desinfecció i neteja i ens vam posar en contacte amb empreses agràries locals. Vam fer divisions al poble per a organitzar la desinfecció i primer vam fer una general de tot el poble i centrada també en els voltants de les residències.

Vam fer un pla de desinfecció planejant la neteja diària i vam reorganitzar treballadors i treballadores d’altres serveis que no estaven en funcionament per a unir-los a aquests grups. Ens centrem sobretot en zones de molta població i ara especialment en les entrades dels instituts i de les platges, com a novetat de la setmana passada. També vam demanar ajuda al cos de bombers i s’han portat estupendament perquè també teníem les inundacions de final d’abril i en 48 hores ho van solucionar.

També des del servei de manteniment hem estat col·laborant amb el banc d’aliments de Castelló. Des de fa un any, tenim treballadors que van amb camions i en la pandèmia hem seguit amb aquesta tasca. A més, vull agrair l’ajuda de Càritas amb l’àrea de Benestar Social i les subvencions rebutjades per part de les associacions per a ajudar a les necessitats que sorgisquen de la Covid-19 en la nova normalitat i també hem posat en marxa el Pla Reactivem perquè el poble estiga en millors condicions.

Com s’ha comportat la ciutadania aquests mesos de confinament i desescalada?

Jo he de dir que la gent del poble s’ha comportat molt bé, molt modèlic. Al principi de la desescalada hi havia moltes ganes d’eixir però després la gent s’ha anat relaxant i s’anima però amb precaució. En l’ajuntament volem una Almassora molt segura i prestem especial atenció a les residències, on no hi ha hagut casos per sort. De cara al que queda, jo demane precaució i molta cura de mantenir les distàncies i les indicacions perquè cal intentar que passe prompte per a tornar a una major normalitat aviat.

En què consisteix el Pla Reactivem Almassora?

Des dels serveis d’informàtica de l’Ajuntament hem demanat les empreses ubicades a Almassora que s’apunten a un llistat perquè puguem adjudicar xicotets paquets d’obres – normalment entre 3.000 i 5.000 euros – . Alhora, ens hem posat en contacte amb associacions del poble per a veure quines necessitats tenien, per exemple quant a accessibilitat, millores en edificis o en zones esportives… i vam veure quines eren les principals obres que calia dur a terme per tal de repartir-les obres amb el nombre més gran d’empreses locals possibles.

A més, no volem que el pla es quede sols en aquestes tasques, sinó també per exemple organitzarem xerrades amb altres empreses locals perquè participe la major part del sector econòmic de la població i intentar donar una ajuda perquè vegen que l’ajuntament està al costat del poble.

Per tant, a banda dels paquets d’obres per al manteniment o millora d’instal·lacions també s’inclouen activitats culturals?

Sí. En aquest cas, per exemple, nosaltres fem una programació de la platja – encara que volem ser molt cauts per la situació – i sembla que tindrem activitats com el cinema, obrirem les biblioteques a la platja i farem activitats organitzades per professionals del poble que s’incloguen en el Pla Reactivem. Per exemple, he parlat amb una nutricionista del poble i potser fa una xerrada de nutrició esportiva, altra per a la infància… per a dinamitzar aquestes empreses. És a dir, no volem centrar-nos solament en la part d’obra, sinó també en altres activitats que són importants.

Fins ara s’han sumat vora 50 empreses. Sempre hem apostat per l’empresa local però amb aquests paquets ens hem adonat que hi ha una resposta molt positiva al Pla Reactivem i volem que hi haja una col·laboració. S’han animat molt.

Quines actuacions s’han fet fins ara?

Fins ara hem fet millores al mercat municipal i hem tirat un habitacle que no s’estava utilitzant, hem fet també millores en la piscina climatitzada, hem millorat la cuina del Centre Social San Felipe, el camí Catalans, que tenia prou defectes en la via pública; hem contractat una empresa de pintura per a pintar al sòl jocs per a xiquets a la plaça Santa Teresa i davant del cementeri, hem fet també tasques de jardineria, etc. També en la zona entre el camí Catalans i la platja estem treballant per a evitar les inundacions.

De moment no sabem quina quantitat destinarem al pla perquè cal aprovar-la al Ple, però pensem que durarà un any. Jo crec que tot el pressupost del 2020 dels ajuntaments tindrà la prioritat d’ajudar a la seua gent amb plans com aquest i que es veja que estem al seu costat. Ací és una sorpresa perquè tot sembla que anirà millor però no en sabem quina sort tindrem, si ve una ona o si tot va millor… m’agradaria ser positiu perquè estem veient que no hi ha tanta càrrega hospitalària i hi ha menys contagi. Espere que prompte tornem a una major normalitat gràcies a una vacuna.

Com a responsable de l’àrea de Platges, quines mesures aplicareu enfront de la covid-19?

Hem preparat una cartelleria bàsica de guia però també cal tenir en compte que estem fent millores a la platja. La nostra idea és intentar mantenir la distància. No som una platja massificada, la nostra és molt tranquil·la, familiar, molt bonica i no tenim els problemes que puguen tenir altres de les ciutats on sí que hi ha una massificació. Anem a millorar el rentapeus, mirarem les passarel·les i hem contractat un pla de neteja diària no sols de la zona de bany, sinó també al passeig marítim de forma constant per a intentar tenir una millor higiene.

També volem que en els banys vinguen incorporats els dispensadors de gel hidroalcohòlic perquè la gent puga anar amb seguretat. A més, reiterarem la importància de mantenir les distàncies de seguretat, la protecció a casa si et trobes mal, no tocar res d’altres persones… i a partir d’ahí la idea és deixar clar que cal tenir sentit comú. Jo pense que la gent ha d’interioritzar que cal tenir responsabilitat pròpia i que no faça falta tenir a la policia darrere. Volem un estiu ben tranquil.

Com teniu previst impulsar el turisme aquest estiu?

Nosaltres volem animar a la gent que vinga. Tenim xiringuito, que feia molts anys que no en teníem, i una terrassa d’una de les cafeteries també a la platja. Açò ja serà un plus al que tenim. Donarà una visió diferent, de platja molt més tranquil·la, còmoda, familiar… i això significa també que molt segura.

A més, impulsarem el nostre patrimoni i espais naturals, com la senda verda vora el riu preciosa que després de les pluges està espectacular i es pot recórrer caminant o en bicicleta. També el birding, perquè tenim el nostre centre d’observació de les aus, les nostres llacunes… i és una ruta que és molt senzilla per a tota la família. Esperem que tota la gent de les poblacions veïnes puga vindre a gaudir de la nostra senda verda, que és preciosa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari