Dalmau: 'El Consell ha sigut el primer govern autonòmic a aprovar ajudes específiques de lloguer per la COVID-19'

Dalmau: 'El Consell ha sigut el primer govern autonòmic a aprovar ajudes específiques de lloguer per la COVID-19'
06/05/2020 -

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha comparegut a petició pròpia en la Diputació Permanent de les Corts per a informar de la gestió del seu departament durant la crisi de la COVID-19.

Martínez Dalmau ha detallat les mesures impulsades en matèria d’habitatge, que situen la Comunitat “com la primera autonomia de l’Estat a aprovar unes ajudes específiques de lloguer, amb una dotació inicial de 7,5 milions d’euros”.

Així mateix, ha anunciat que, en els pròxims dies, s’habilitarà una ajuda directa per a col·lectius específics, com les dones víctimes de violència de gènere o les persones dependents, per al que “comptem per a això amb un pressupost de 5 milions”, segons ha dit.

També ha destacat que “enguany seran 33 milions d’euros en total els destinats per a ajudar a aquelles persones que no poden afrontar el pagament d’un lloguer, sens dubte la xifra més alta en ajudes de lloguer”.

El vicepresident ha explicat que portarà d’ací a poc temps al Consell un decret llei per a l’impuls i ampliació dels habitatges públics i ha assegurat que “s’han detectat transmissions d’habitatges entre entitats bancàries i fons d’inversió, estant moltes d’aqueixes cases encara qualificades de protegides”. “La Generalitat té el dret d’adquisició preferent i, si no s’actua ja, totes aquestes cases acabaran en un fons d’inversió”, ha assegurat.

Dalmau ha avançat que el decret llei incorporarà la qualificació permanent dels habitatges, és a dir, que “seran protegides per sempre, sense data de caducitat”. A més, ha afegit que “en una clara aposta per la descentralització, donarem competències als ajuntaments perquè puguen configurar el seu propi parc municipal d’habitatge”.

Exoneració en els habitatges públics

Sobre el parc públic d’habitatge de la Generalitat, ha subratllat l’exoneració del pagament i ha dit que “no es tracta d’una moratòria com han fet altres comunitats autònomes”.

Una mesura, ha recordat, que es va aprovar de forma generalitzada per a totes les famílies que tenen un contracte de lloguer vigent i que “significa que, unes 50.000 persones que viuen en situació de precarietat econòmica i laboral, podran donar menjar als seus fills perquè no han de pagar el lloguer mentre dure aquesta dificultat”.

Referent a això, ha advertit que l’exoneració “continuarà el temps que siga necessari” i que “cap persona es quedarà al carrer per no poder pagar un lloguer”. Així mateix, s’ha mostrat satisfet que molts municipis hagen adoptat mesures en aquesta línia, seguint l’exemple de la Generalitat.

Sobre les actuacions al parc públic efectuades a través de l’Entitat Valenciana de l’Habitatge i Sòl (Evha), ha donat a conéixer que, en total, són hui dia més de mil les intervencions realitzades per a atendre reparacions, així com el condicionament en temps rècord d’habitatges per a la seua adjudicació.

En total, s’han adjudicat durant l’estat d’alarma 73 habitatges en els municipis d’Albaida, Algemesí, Vilamarxant, Bétera, Oriola, Castalla i Vinaròs.

Col·laboració públicoprivada

Una altra iniciativa a la qual s’ha referit és a la col·laboració públicoprivada per a la construcció d’habitatge protegit i ha anticipat que “des de la Conselleria s’està preparant una convocatòria per a mobilitzar solars i parcel·les de la Generalitat i poder donar una resposta a les emergències derivades de la crisi”.

“Malauradament, des de l’Administració autonòmica no comptem amb els mitjans tècnics i econòmics per a realitzar promocions d’habitatge públic i la conjuntura actual ens ha portat a buscar una solució ràpida i controlada per a poder donar pas a la construcció d’habitatges i destinar-les a lloguer social”. Per a tal fi, s’ha creat la comissió bilateral amb agents urbanitzadors de la Comunitat i representants de la Conselleria.

Martínez Dalmau també ha fet al·lusió a iniciatives dutes a terme pel Govern central, com les dirigides a parar els desnonaments i prorrogar els contractes de lloguer per a evitar pujades abusives d’aquests. Referent a això, ha recordat que “va ser una petició del Govern valencià dirigida al poder judicial que s’ha traduït en mesures necessàries.” Unes mesures que s’inclouen guia ciutadana que té per objectiu garantir el dret a l’habitatge.

Aposta per la sostenibilitat per a la reconstrucció

El vicepresident ha posat l’accent en el paper de la Comissió de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental, l’anomenada comissió TESA, que presideix i coordina la Vicepresidència Segona.

“Es tracta d’un pilar del pacte del Botànic i serà -segons ha valorat- un espai indispensable en el període de reconstrucció en la postcrisi”. “La gestió del Govern valencià està en un camí enfocat a una vida digna i a ampliar l’oferta d’ocupació amb treballs que garantisquen la sostenibilitat de la vida i del Planeta”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari