Arranquen a Benicarló els actes festius en honor a Sant Antoni

El divendres 21 tindrà lloc la tradicional ‘cremà del dimoni’ i el dissabte 22 la benedicció d’animals

Confraria Sant Antoni de Benicarló

Arranquen a Benicarló els actes festius en honor a Sant Antoni
13/01/2022 -

Gener és, sens dubte, un dels mesos més especials en el municipi castellonenc de Benicarló. I és que és durant aquest mes quan se celebren dues de les seues festes més reconegudes: la Festa de la Carxofa, que enguany organitza la seua XXIX edició, i la festa de Sant Antoni de Benicarló 2022.

El 17 de gener és el dia de Sant Antoni Abat, una festivitat que se celebra en molts municipis de la Comunitat Valenciana generalment amb una benedicció d’animals, ja que aquest és considerat el seu patró. A Benicarló és una data molt assenyalada, perquè, a més de la benedicció, la Confraria de Sant Antoni Abat de Benicarló i la Regidoria de Cultura planifiquen actes en honor al sant durant diverses jornades.

A pesar que gener és el mes en què s’organitzen la majoria de les celebracions, Sant Antoni és una festa que està viva en el municipi durant tot l’any. Al setembre, se sol dur a terme la presentació de la Dama, representant de la confraria de Sant Antoni de l’any següent, i els ‘majorals’ i ‘majorales’ dels pròxims quatre anys. L’11 de setembre de 2021 es va presentar a Meritxell Melet Arín com a Dama de l’any 2022.

Al desembre se celebra una important fira en honor al sant que dura un cap de setmana. En aquest cas, l’11 i 12 de desembre de 2021 va tindre lloc la XXXIV edició d’aquesta fira, que ja s’ha convertit en un espai per a albergar actuacions, tallers, tastos i exhibicions, a més de la funció firal de maquinària agrícola que és la que ha tingut des dels seus inicis.

Programació Sant Antoni Benicarló 2022

Dilluns passat dia 10 de gener ja va tindre lloc l”embolicà de coques’, no obstant això, aquest cap de setmana comencen els actes de celebració pròpiament dits. La inauguració el divendres 14 a les 19h de l’exposició ‘Fira i Festa de Sant Antoni Abat a Benicarló’ marca l’inici dels actes festius. La mostra estarà disponible fins al 23 de gener en el Mucbe- Centre Cultural Convent de Sant Francesc. El dissabte 15 de gener se celebrarà un ‘sopar de germanor’ en el restaurant El Cortijo a les 21h.

El dijous següent, dia 20, la Dama Meritxell Melet Arín, acompanyada de les ‘majorales’ visitarà els diferents organismes i centres escolars de Benicarló per a repartir les tradicionals ‘coquetes’ als xiquets i xiquetes del poble. El dia 21 a les 10h tindrà lloc en la plaça de Sant Bartomeu el muntatge de la foguera, penjada del dimoni i l’arranjament de l’altar. Al migdia es llançaran les campanes al vol, mentre els confrares tiren coets en honor a Sant Antoni. Per a finalitzar la jornada, a les 19h, i acompanyats de nou pel sonar de les campanes, tindrà lloc la tradicional foguera, la ‘cremà del dimoni’ en la plaça de Sant Bartomeu. Una vegada acabe, començarà la cavalcada, on no faltaran les lloes i el llançament de ‘coquetes’.

El dissabte 22 a les 10.30h començarà la solemne missa a l’església de Sant Bartomeu en honor a Sant Antoni Abat. Finalitzada la cerimònia, tindrà lloc la benedicció d’animals, que acabarà amb una gran soltada de coloms a càrrec del Club Colombòfil Missatger de Benicarló. A les 12h s’entregaran els premis del concurs de dibuix i lloances, i es realitzarà també el sorteig d’un poltre, una cistella i un porquet. Finalment, a les 18h eixirà una segona cavalcada, on de nou es podran escoltar lloances i recollir ‘coquetes’. A més, durant el seu recorregut, es retrà homenatge a Andrés Serrat i María Dolores Senar per la seua aportació a la festa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari