Benicàssim sol·licita al Consell la construcció d'una nova depuradora en el municipi

L’actual EDAR de Benicàssim resulta insuficient per a tractar el volum d’aigua residual generat, així com futures expectatives de creixement de Benicàssim


Benicàssim sol·licita al Consell la construcció d'una nova depuradora en el municipi
09/09/2021 -

L’Ajuntament de Benicàssim sol·licitarà a la Generalitat Valenciana en el pròxim ple la construcció d’una nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) en el municipi. L’actual depuradora es va posar en marxa en 1.995 per a una població de 9.037 censats, la meitat de la població actual sense comptar l’augment de població en períodes vacacionals.

Com ha explicat l’alcaldessa, Susana Marqués, “fa més de 25 anys que la nostra instal·lació està en marxa. El creixement de Benicàssim requereix una nova instal·lació adaptada a la demanda, que siga més eficient i sostenible i sobretot que cobrisca les necessitats de desenvolupament d’un municipi com el nostre. Aquesta situació ens obliga necessàriament a tindre dependència d’una altra instal·lació com la de Castelló quan la demanda en la depuradora de Benicàssim augmenta per qüestions poblacionals o climatològiques”.

És per aquest motiu que l’equip de govern elevarà a ple la sol·licitud a la Generalitat Valenciana perquè proveïsca la partida necessària i el dot econòmicament en els Pressupostos que s’estan preparant per al pròxim exercici 2022 per a la construcció d’una EDAR per al municipi de Benicàssim en un nou emplaçament. Durant la visita a les zones afectades per les fortes pluges registrades el 30 d’agost, la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, va poder conéixer l’estat de l’actual depuradora i des del consistori li van traslladar la necessitat d’ampliar la infraestructura en un nou emplaçament.

Cal afegir que la depuradora de Benicàssim va ser dissenyada en els anys 90 “sota uns paràmetres que hui dia estan obsolets i ineficients. I a causa del creixement actual de Benicàssim i en previsió del desenvolupament futur, tant urbanístic com empresarial, el municipi necessita la seua pròpia instal·lació i no estar condicionat al manteniment i la capacitat de tractament de la EDAR de Castelló”, afig Susana Marqués.

En l’actualitat, la localitat compta amb una depuradora i diversos bombaments, sent els més destacats Mohíno, Jorge Comín, Coviles, Delicias i La Ratlla, i es troba connectada amb la xarxa de Castelló ja que la capacitat de la EDAR de Benicàssim es veu limitada als 6.000 m³/d de tractament biològic.

En el II Pla de Sanejament de la Comunitat Valenciana previst ja es contemplaven les inversions necessàries quant al sanejament i depuració per a Benicàssim, “actuacions que no es van dur a terme en ser declarades en 2010 d’Interés General de l’Estat encara que no es va arribar a executar”, ha comentat la regidora responsable del Cicle de l’Aigua, Elena Llobell, qui afig que “en la proposta de programa de mesures per al cicle de planificació 2022-2027 no s’ha contemplat cap mesura per a l’adequació o reforma de la EDAR de Benicàssim”.

Els objectius que planteja Benicàssim amb la construcció d’una nova depuradora són tres. D’una banda, assegurar el desenvolupament de nous sectors urbanístics previst per al que és necessari disposar d’un informe de capacitat favorable per part de la EPSAR. En segon lloc, assegurar en el mitjà-llarg termini el tractament adequat de les aigües residuals generades en el nostre municipi. I finalment, propiciar la reutilització de les aigües depurades a Benicàssim, “com un pas més dins del nostre compromís amb un desenvolupament sostenible per a aconseguir els ODS, i en concret basat en l’objectiu estratègic de fomentar l’economia circular”, ha finalitzat l’alcaldessa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari