Benicàssim obri la tercera convocatòria per a la cessió i explotació dels horts urbans sostenibles

El termini per a presentar sol·licitud de participació està obert des de hui dia 12 fins el divendres 23

Benicàssim obri la tercera convocatòria per a la cessió i explotació dels horts urbans sostenibles
12/07/2021 -

L’Ajuntament de Benicàssim, a través de la Regidoria i Àrea de Medi Ambient, ha obert la tercera convocatòria per a la cessió i explotació dels horts urbans sostenibles en el municipi.

Com ha explicat la regidora responsable de l’àrea, Elena Llobell, “després de la fi de l’última concessió obrim una nova convocatòria per a adjudicar les vint taules de cultiu que alberga la parcel·la municipal situada al Carrer Carta Pobla”.

Els contractes de cessió i explotació tindran una duració de dos anys i una pròrroga d’altres dos anys, i el termini per a presentar sol·licituds comença hui dia 12 i romandrà obert fins el divendres 23 de juliol. Després de la publicació de la llista definitiva d’aspirants es procedirà a un sorteig per a determinar la lletra per la qual començarà l’adjudicació dels horts.

Els requisits per a poder accedir a una de les 20 divisions o taules de cultiu, és ser veí del municipi de Benicàssim, amb una antiguitat d’empadronament d’almenys cinc anys abans de l’anunci de la convocatòria, i estar físicament capacitat per al treball agrícola.

Elena Llobell ha continuat explicant que la iniciativa persegueix tres objectius. D’una banda, l’objectiu social, és a dir, facilitar a determinats sectors de la població un espai de relació i formació, així com la possibilitat de proveir-se de productes agrícoles locals d’agricultura ecològica. Donat el caràcter social de la iniciativa, es destinaran almenys cinc horts, el 25% de les taules de cultiu, a persones jubilades i, almenys cinc horts, a persones en situació de desocupació.

També es persegueix un objectiu mediambiental ja que la iniciativa pretén fomentar entre la ciutadania un ús adequat dels recursos naturals, així com facilitar la producció i el consum de cultius agrícoles locals i ecològics. En aquest sentit, el tipus d’agricultura a practicar serà ecològica i sostenible, estant únicament permés l’ús d’elements biològics sent els productes fitosanitaris i abonaments d’origen biològics.

Seguint amb la línia d’actuació ecològica i sostenible, quant al desenvolupament de les pràctiques hortícoles realitzades en els horts urbans sostenibles de Benicàssim, es potenciarà i es donarà la possibilitat que cada usuari puga optar a l’habilitació d’un espai per a l’elaboració del seu propi compost destinat a la millora de fertilització en les pròpies taules de cultiu.

I finalment, els horts urbans sostenibles persegueixen un objectiu educatiu: fer possible que les diferents persones tinguen accés a aquesta mena de pràctiques agrícoles.

L’alcaldessa, Susana Marqués, ha afegit que “continuem posant en valor una experiència que, com a poble, tenim amb la terra, i formem a la ciutadania en matèria de respecte ambiental i en sostenibilitat”.

Seguint amb les normes d’ús i funcionament, cada participant posseirà un carnet identificatiu intransferible en el qual s’inclourà una foto recent i que haurà de portar quan acudisca als horts. Cada adjudicatari, en iniciar l’explotació, rebrà per al seu ús la taula de cultiu que li ha correspost amb una presa d’aigua i a partir d’aqueix moment, totes les actuacions necessàries per a la seua conservació i millora de les taules de cultiu seran per compte del beneficiari. Així mateix, durant el període de cultiu de l’hort individual, es facilitarà assessorament tècnic per a resoldre els dubtes que puguen sorgir en l’explotació de la taula de cultiu.
Recordar que es prohibeix la comercialització de la collita, però sí el seu intercanvi entre els mateixos usuaris de les taules de cultiu, i en cas d’excedents en la producció, a la donació.

Finalment, quant a l’horari, l’activitat podrà desenvolupar-se en temporada primavera-estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre) entre les 8.00 i les 21.00 hores; i a la tardor-hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març), entre les 9.00 i les 18.00 hores.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari