Borriana, una destinació turística d'interés històric i cultural

Amb l’esplendor de el comerç de la taronja durant els segle XIX i XX van aflorar nombrosos edificis modernistes que encara avui sorprenen pel seu atreviment

Borriana, una destinació turística d'interés històric i cultural
25/07/2020 -

Dins de l’àmplia oferta turística, cultural i d’oci que ofereix la ciutat al llarg de l’estiu, l’Ajuntament de Borriana proposa una visita guiada nocturna pels racons historicoculturals de la ciutat, per descobrir la seua història i patrimoni artístic i cultural. La primera serà aquest dissabte dia 25 de juliol a les 10 de la nit.

La visita recorrerà la part històrica de la Basílica d’El Salvador, declarada Bé d’Interès Cultural, al Pas de Ronda, la Cripta, la Vila Medieval, el ‘Templat’ i les muralles, però també es podran conéixer diversos aspectes dels habitatges d’arquitectura modernista de principis de segle XX que van florir a Borriana a l’empara de l’auge econòmic derivat del comerç de la taronja.

L’activitat guiada, destinada a tots els públics, es realitzarà en dos grups i tindrà el punt de partida a la plaça Major, a les 22 hores. La propera visita guiada serà el propvinent 22 d’agost a la mateixa hora.

Per a participar, és condició necessària realitzar la reserva 15 dies abans de l’activitat a l’Oficina de Turisme de l’Arenal, situada a l’Av. Mediterrània, 35, al Port de Borriana, de dilluns a diumenge de 10h a 14h i de 17h a 20h, o cridant al 964 587 078.

La visita respectarà en tot moment les mesures sanitàries establertes, en la qual serà obligatori l’ús de la mascareta en tot el recorregut, i serà necessari mantindre la distància de seguretat.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta activitat permetrà a les persones participants “descobrir una visió diferent de la part més antiga de la ciutat, amb els edificis més destacats i amb l’ajuda de la il·luminació nocturna”.

Borriana es va convertir, des de fa anys, en una destinació de vacances característic de la costa del litoral Mediterrani, situada a tan sols 15 quilòmetres a sud de la ciutat de Castelló. La seua identitat i l’alta qualitat paisatgista han atret els turistes, i han permés gaudir de la seua agradable brisa marina durant tot l’any.

La localitat es caracteritza per ser una ciutat tranquil·la i allunyada de grans massificacions, capaç de presentar un ampli recorregut turístic que comença per descobrir la seua història i patrimoni artístic i cultural, i acaba oferint un turisme actiu molt apreciat i valorat pel sector.
El centre de la ciutat alberga la primera església romanicogòtica construïda en temps de Jaume I, després de la conquesta de l’antic Regne de València, coneguda com la Basílica del Salvador (Monument Historicoartístic), així com altres edificis singulars com l’exconvent de la Mercè, on es troba el museu Arqueològic Municipal, el església de Sant Josep (o dels frares) i els edificis modernistes de començaments de segle XX.

Paral·lelament, amb l’esplendor del comerç de la taronja durant els segle XIX i XX van aflorar nombrosos edificis modernistes que encara avui sorprenen pel seu atreviment.

El Templat

També podem destacar el campanar de Borriana, conegut popularment com El Templat, que va ser construït al 1363, sota el regnat del rei Pere IV el Cerimoniós, la funció del qual no era només defensiva, sinó també torre de comunicació i rellotge públic.

Inicialment es trobava exempt a l’església, per la qual cosa comptava amb dues portes d’accés: la que permet l’entrada en l’actualitat des de la plaça i una segona que avui en dia permet comunicar la torre amb l’interior de l’església.

El 1938, tres grans explosions van derrocar la torre, i van causar la ruïna de moltes de les cases que es trobaven al voltant de la plaça Major i del Pla. No va ser fins a l’any 1942 quan es van iniciar les obres de reconstrucció, les quals van conservar els mateixos fonaments, la base massissa del fust i una fidelitat estètica que va comptar amb l’augment de l’alçada del campanar en 10 metres, amb la intenció que fos el més esvelt i el més gran de tota la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari