Marzà: "Iniciem una nova etapa del 'Tirant I' amb activitats educatives vinculades a l'esport i a preservar la biodiversitat marina"

Marzà: "Iniciem una nova etapa del 'Tirant I' amb activitats educatives vinculades a l'esport i a preservar la biodiversitat marina"
12/04/2022 -

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a la varada de la renovada embarcació ‘Tirant I’, el veler-escola de la Generalitat que gestiona el seu departament i que té més de 25 metres d’eslora i capacitat de pernoctació per a 25 persones.

Segons el conseller Vicent Marzà: “Posem a disposició de totes les valencianes i els valencians aquesta embarcació que és seua. Vam heretar un veler en un estat lamentable i hem fet efectiva una reparació en profunditat, que l’ha deixat en perfecte estat per a la navegació, amb una inversió de mig milió d’euros”.

“El ‘Tirant I’, en els seus 30 anys d’existència, ha passat per èpoques més encertades d’ús i èpoques fosques, en què antics governs van limitar i paralitzar el que hauria de ser la seua vertadera raó de ser sempre: la promoció educativa per a la conscienciació en la preservació de la biodiversitat marina de la Mediterrània; l’impuls de les activitats nàutiques educatives entre els més menuts; la promoció dels estudis de vela; i l’impuls d’activitats científiques marines. Això ja és possible gràcies al treball conjunt que tenim programat amb l’IVAJ, la Federació Valenciana de Vela, les universitats i l’Oceanogràfic. Passem d’un model de gestió d’un veler per a les elits a un model d’embarcació en què tothom té cabuda”, ha afegit el conseller Marzà.

130 activitats programades per a 2022

En coordinació amb les diferents entitats i institucions que hi col·laboren, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport té definit un calendari de 130 activitats per a 2022 del veler-escola ‘Tirant I’.

Les activitats del ‘Tirant I’ s’emmarquen en l’àmbit esportiu i formatiu, d’ecoturisme, investigació marina, divulgació científica i sensibilització del patrimoni marítim, a més de donar suport als principals esdeveniments esportius de la nàutica mediterrània en col·laboració amb la Federació Valenciana de Vela.

D’una banda, s’ofereixen les ‘Aules de la mar’, que apropen la navegació a vela de creuer i el coneixement del medi marí entre març i juny i setembre i octubre a centres educatius, associacions juvenils, ajuntaments i clubs esportius.

Els centres de formació del professorat de la Conselleria també han preparat cursos per al professorat amb l’objectiu de treballar la transversalitat de la vela de creuer i el seu alt potencial educatiu.

En col·laboració amb l’Oceanogràfic i altres entitats s’organitzen les Jornades de Conscienciació Mediambiental i Investigació Marina, amb accions com una amollada de tortugues marines dins de la campanya ‘Tortuga en el Mediterrani’; però també travessies d’observació marina, exposicions divulgatives i travessies gastronòmiques amb tallers monogràfics sobre el cicle vital del polp o les algues del mar.

El ‘Tirant I’ també té a disposició de la ciutadania uns cursos de navegació d’altura (nivell 1 i nivell 2), que són travessies de dos o més dies entre febrer i novembre. Tenen per objecte l’ensenyament de la navegació d’altura i les tasques que s’hi relacionen.

Compta també amb cursos universitaris per a l’alumnat d’aquesta etapa educativa, que els preparen per a la participació com a tripulació en regates especials de navegació.

La Conselleria organitza també, en col·laboració amb la Federació Valenciana de Vela, unes altres activitats com ara jornades de portes obertes, visites a exposicions nàutiques flotants, recollides de microplàstics, travessies amb joves en risc d’exclusió social, amb l’Institut Social de la Marina i amb els centres de Formació Professional de Grau Mitjà i Superior de la Comunitat Valenciana.

La primera activitat prevista serà el pròxim 20 d’abril a la Marina de València, on alumnes de la Fundació Oceanogràfic faran una amollada de tortugues des del veler-escola ‘Tirant I’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari