Un total de 558 persones participen en les enquestes per al disseny del Parc de l’Arenal de Borriana

El 49,10% de les respostes han sigut aportades per dones, la franja d’edat majoritària de 31 i 45 anys, i quasi el 90% de les participants tenen com a lloc de residència Borriana

Un total de 558 persones participen en les enquestes per al disseny del Parc de l’Arenal de Borriana
10/08/2021 -

La fase de participació ciutadana obert per l’Ajuntament de Borriana per a l’elaboració de l’estudi-diagnòstic sobre la millora i condicionament del Parc Urbà de l’Arenal ha finalitzat amb una àmplia aportació, si s’ha de jutjar pel resultat de les enquestes, ja que s’han registrat 558 respostes, de les quals únicament 10 han sigut realitzades de forma presencial.

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha avançat un avanç de la participació ciutadana en aquest projecte i ha manifestat la seua satisfacció per la “gran contribució dels borrianencs i les borrianenques”, que demostra la “importància i transcendència que té el Parc Arenal per al futur de la ciutat”.

Sobre aquest tema, ha assegurat que les apreciacions i estimacions extretes del procés participatiu, “són molt valorades i seran considerades per a la redacció i l’elaboració de l’estudi, ja que serviran de base perquè el projecte oferisca una reordenació i un disseny urbà que prioritze els usos socials i ambientals d’aquest estratègic espai de la ciutat”.

Cal recordar que la iniciativa, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), ha sigut encarregada per l’Ajuntament al Fabricant d’Espheras Coop. V, per a planificar les millores que el consistori vol impulsar en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible de Borriana (Edusi).

En una primera valoració sobre les aportacions realitzades, l’alcaldessa ha destacat com a imatge general obtinguda la d’un gran parc, un entorn el més natural possible i amb usos diversos, a pesar que algunes persones no rebutgen la possibilitat de fer hotels sempre que l’aspecte majoritari fóra el del gran parc.

Així, a nivell mediambiental, majoritàriament la ciutadania aposta per “la renaturalización de l’àrea, per la creació d’un gran bosc mediterrani que imaginen com el pulmó verd de la ciutat, com una reserva ambiental amb fauna i flora autòctones on gaudir de la naturalesa”. Apunten a més, a la necessitat de millorar la protecció de la microreserva dunar i a la possibilitat de crear una microreserva marina.

Igualment Maria Josep Safont ha assenyalat que en qüestions de condicions d’urbanització i qualitat espacial expressen fonamentalment la necessitat d’arbratge que aporte ombra, condícies, fonts i unes solucions d’espai públic de qualitat.

Els suggeriments més repetits quant a la restauració, segons ha subratllat l’alcaldessa, en síntesi tenen a veure amb el fet que l’arenal es concep com un lloc per a l’oci i la restauració amb observacions quant a “la necessitat d’ordenar aquest ús perquè funcione tot l’any i que cuide la seua imatge, i també s’expressa l’opinió contrària a situar xiringuitos en l’arena”.

Sobre aquest últim aspecte, ha apuntat Safont, proposen també la utilització de concessions d’infraestructures executades per l’Ajuntament per a aconseguir una efectiva implantació unitària i de qualitat i, com a alternativa, la proposta de crear una normativa estètic-constructiva per a xiringuitos i construccions similars. Les opinions sobre el festival Arenal Sound són contràries a la seua celebració en l’espai de l’Arenal.

Les propostes del passeig Marítim van dirigides a fer del passeig l’eix vertebrador entre el Clot i el Port i a la renovació d’aquest espai amb millors condicions d’urbanització i ordenació d’usos al seu voltant. En diverses ocasions s’advoca per realitzar aparcaments amb tarifa, a més de proposar que tinguen ombra, que paisatgísticament queden integrats, ordenats i ben dimensionats.

Per a la mobilitat es reivindica que el disseny siga adequat per a tota mena de públics incloent persones amb discapacitat i proposen la millora del carril bici, la creació de camins per als vianants connectant el litoral i fins es proposa la inclusió de camins de terra. En el sentit de l’allotjament i càmping les propostes són realitzar un aparcament de caravanes, un alberg municipal i un càmping en l’avinguda la Canyada Blanch.

Paral·lelament, molts dels comentaris imaginen l’arenal com un lloc on poder realitzar esport en general i en particular se citen tot tipus d’esports vinculats amb el mar, bàsquet, futbol, ping-pong, skate park, rocòdroms o pistes multiesportives.

Perfil participants

L’enquesta va estar disponible del 3 de juny al 31 de juliol de 2021, tant de forma telemàtica, a través de la pàgina web del projecte (parcarenal.particip.es), com de forma presencial en la seu de l’Ajuntament i en el centre cultural la Mercé. Amb 558 respostes registrades, el 49,10% de les respostes han sigut aportades per dones mentre que les d’homes aconsegueixen el 46,06%, el 1,08% s’identifica com un altre i el 3,76% ha preferit no contestar.

S’han registrat respostes en totes les franges d’edat si bé les que conformen el gruix es troben entre 31 i 45 anys (44,49%) i de 46 a 64 anys (36,58%). Quasi el 90% dels participants tenen com a lloc de residència Borriana, sent lleugerament superiors les respostes registrades per població resident en el nucli principal (46,75%) enfront de la població resident en el Port, Malva-rosa, i Grau (42,73%). El 10% restant es reparteix entre habitants d’altres municipis de la província de Castelló, de la Comunitat Valenciana, de la resta d’Espanya i de residents en altres països europeus. Més del 90% de les participants visita l’Arenal durant tot l’any, enfront del 8% que ho fa únicament en temporada estival.

Conflictes actuals

Els principals conflictes en matèria ambiental assenyalats per les persones participants són els relatius al manteniment de séquies (58,78%) i la falta de vegetació (57,89%). A continuació, entorn al 30-40% de les enquestades marquen els problemes provocats pel pas incontrolat, les superfícies pavimentades com l’esplanada del mercat i les condicions de protecció de la microreserva. Al voltant del 20% de les respostes incideixen en la vegetació no adequada per a l’ecosistema litoral, problemes d’inundabilitat, i les instal·lacions de xiringuitos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari