Aquests cotxes no podran entrar a Castelló i Vila-real aquest 2023

Es tracta de la coneguda com a Zona de Baixes Emissions, que s’implantarà com a més tard a la fi d’any i restringirà l’accés a determinats vehicles

Aquests cotxes no podran entrar a Castelló i Vila-real aquest 2023
20/01/2023 -

Les ciutats de tota Espanya es preparen per a aplicar abans que acabe aquest any 2023 la coneguda com a Zona de Baixes Emissions (ZBE). Aquesta iniciativa tracta de restringir l’accés a determinats vehicles per una àrea concreta a les ciutats de més de 50.000 habitants. Per això, hauran uns certs turismes que no podran circular lliurement per aquests grans municipis.

En el cas de la província de Castelló, les ciutats afectades per aquesta mesura que s’inclou dins de la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica són Castelló (171.857 habitants) i Vila-real (51.369 habitants).

La Zona de Baixes Emissions és una realitat latent en les dues ciutats més grans d’Espanya: Madrid i Barcelona. L’objectiu d’aquesta iniciativa radica a reduir la contaminació de l’aire, millorar la seua qualitat i combatre el canvi climàtic.

Per a això, l’aplicació d’aquesta iniciativa suposa impedir el pas per una zona de la ciutat triada a determinats vehicles que no compleixen amb una sèrie de requisits ambientals. De fet, per a poder accedir per aquestes zones és necessari un distintiu que acredite que es tracta d’un vehicle respectuós amb el medi ambient.

Pel que respecta a la ciutat de Castelló, la zona de baixes emissions restringirà l’accés de vehicles a uns 745.000 metres quadrats del centre, encara que no entrarà en vigor fins a, almenys, el segon semestre de l’any.

Quant a Vila-real, l’Ajuntament es troba treballant en això perquè “genere les menors molèsties possibles a la ciutadania”, segons compte el regidor de Mobilitat Emilio Obiol.

Quins cotxes podran accedir?

Per a poder entrar a aquestes Zones de Baixes Emissions serà necessari disposar d’un distintiu que atorga la Direcció General de Trànsit (DGT) en funció del tipus de motor, així com de l’antiguitat del vehicle.

Es distingeixen quatre tipus de distintius quant als vehicles que poden accedir a aquestes zones: distintiu ambiental B, C, Eco i Zero Emissions.

  • Etiqueta ‘B’ groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l’1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.
  • Etiqueta ‘C’ verd: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta ‘ECO’ verd i blau: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l’etiqueta C.
  • Etiqueta ‘0 emissions’ blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d’autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Els automòbils més antics, sense dret a etiqueta, no podran accedir a les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats.

Com aconseguir els adhesius ambientals de la DGT?

Els vehicles als quals no els arribara l’etiqueta ambiental en el seu moment i que estiguen dins de les especificacions anteriors poden obtindre el seu distintiu mediambiental per a circular en les Zones de Baixes Emissions a través de les Oficines de Correus per un valor de 5 euros més despeses d’enviament.

Les persones que opten per aquesta opció han de desplaçar-se fins a una oficina de Correus on han d’emplenar un formulari amb la matrícula, a més d’adjuntar una imatge del permís de circulació del vehicle i el DNI de la persona sol·licitant del distintiu i de la titular del vehicle. Després, cal obrir un compte en correus per a poder procedir al pagament via targeta de crèdit. En menys de cinc dies s’enviarà el distintiu al domicili de la persona sol·licitant.

A més de Correus també es pot realitzar aquest requeriment en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l’Institut d’Estudis d’Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l’associació Ganvam.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari