Forcall es prepara per a celebrar les seues festes de Sant Antoni 2023

El dia de la ‘santatonà’ de Forcall se celebrarà el pròxim 13 de gener com a festa protagonista de la programació

Forcall es prepara per a celebrar les seues festes de Sant Antoni 2023

Forcall compta els dies per a celebrar les seues especials festes de Sant Antoni 2023, la Festa Medieval del Foc. Una celebració que omplirà de pólvora el municipi del 7 al 16 de gener amb una àmplia programació en la qual no faltarà la seua esperada ‘Santatonà’, tal com ha anunciat l’Ajuntament de Forcall.

La programació de Sant Antoni 2023 ja va celebrar el seu primer acte el passat Dia del Maio, el 17 de desembre, però aquest dissabte 7 de gener es reprendrà la festa amb el Dia de la Pastà de la Rotlleta i Tallà de la llenya. A les 15.30 hores serà la Pastà de la rotlleta per a elaborar rotlletes i coquetes en els forns, mentre es talla la llenya que vestirà la barraca. A les 21.30 hores serà el tradicional ‘sopar de germanor’ amb l’actuació del duo Triband.

La Santatonà 2023

El divendres 13 serà el Dia de la Santatonà. La nit prèvia, a les 00.00 hores, serà l’encesa de tronques en la plaça Major, que es mantindran enceses els tres dies de festes. I el divendres començarà el dia a les 07.00 hores amb la Vota al poble de l’esquellot i la despertà per gaiaters i tabalers a les 08.00 hores.

A les 13.00 hores se celebraran les 12 velles, el ritual de la Plantà del Maio i ‘clavada de les costelles. Prèviament, s’haurà incorporat la capolleta damunt del maio i el volteig de campanes anunciant l’inici de la festa. A continuació, es revestirà la barraca amb brancatge verd.

A les 19.00 hores es realitzarà una visita guiada amb eixida des de l’ajuntament i a les 19.30 hores, a la sala d’actes del consistori, es nomenarà els masovers i masoveres de Forcall Cremallers d’Honor 2023.

Al voltant de les 21.30 hores eixirà la comitiva de la Santatonà del local del Groc per a recórrer els principals carrers del municipi. Al voltant de les 23.00 hores s’espera la seua finalització en la plaça Major, on es farà l’encesa de la barraca pel Cremaller d’Honor i la resta de cremallers. A les 00.30 hores, la festa continua amb l’orquestra Grup La Senda i discomóvil DML.

Respecte al dissabte 14 de gener, a les 08.00 hores serà el toc de l’oració i volteig general de campanes, mentre que a les 10.00 hores serà la despertà i a les 11.00 hores, la missa en honor a Sant Antoni. A continuació, començarà la processó recorrent els principals carrers del poble amb invitació a coquetes i rotlletes, anís i moscatell.

A les 12.30 hores serà la desfilada, amb la processó dels matxos des de la Plaça Major fins a la porta de l’Església, on es beneirà als animals. A les 17.30 hores serà la Llaurà i sembra per la plaça Major, la simulació d’una cerimònia màgica ancestral per a aconseguir bones collites. També se celebrarà la desfilada de disfresses. A la nit, a les 22.30 hores, serà el Ball Rodat en la plaça Major, mentre que a les 00.00 hores l’orquestra Nexus i una discomòbil continuaran la festa, amb entrada gratuïta, segons ha confirmat l’Ajuntament.

Respecte al diumenge 15 de gener, a les 13.00 hores serà la ‘rostida de xulles’ en la plaça Major, per a la qual s’hauran de comprar tiquets prèviament. I a les 16.00 hores seran els ‘botets’, jocs infantils de trencar l’olla, carreres i saltar per damunt dels ‘botos’ de vi en la plaça Major.

Finalment, el diumenge 16 a les 10.00 hores serà la missa en sufragi dels confrares de Sant Antoni difunts. Al final, es triarà i nomenarà els Majoral de 2024.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari