L'Alcora viatja en el temps amb una gran fira medieval aquest cap de setmana

La localitat torna a celebrar les Jornades Al-qüra Medieval amb recreacions històriques del segle XIII i un ampli mercat medieval de l’11 al 13 de novembre

L'Alcora viatja en el temps amb una gran fira medieval aquest cap de setmana

L’Alcora viatjarà en el temps aquest cap de setmana amb una gran fira medieval. Al-qüra Medieval torna a celebrar-se en la localitat amb un ampli programa d’activitats, recreacions i tota classe de mostres d’oficis i mercat ambulant per a una immersió històrica única.

Tal com ha informat l’Ajuntament de l’Alcora, Al-qüra Medieval és tot un viatge al segle XIII que representa el moment històric de l’encreuament de cultures en temps de la reconquesta, quan Jaume I, en 1233, mentre avançava cap a la conquesta de València, es va topar amb l’Arif Sarraí de l’Alcalatén, que no s’havia rendit encara.

Així, del divendres 11 al diumenge 13 de novembre, la fira oferirà música i dansa pels carrers, mercat medieval, falconeria, degustació de beuratges de l’època i activitats infantil i familiars. Més de 500 veïns i veïnes de l’Alcora s’abillaran amb vestimentes fidels a l’època per a representar a forners, agricultors, caçadors… i tota classe de persones del xicotet poblat de llavors.

Programa

D’acord amb l’Ajuntament de l’Alcora, aquest cap de setmana tornaran a representar-se episodis històrics claus per a la localitat del segle XIII, així com moments quotidians de l’època, de l’11 al 13 de novembre. El seu enclavament central és la plaça de la Sang.

Divendres 11 de novembre

19.30 hores: Recepció per l’arif sarraí – plaça Sant Roque. Inauguració d’Al-qüra Medieval 2022 per les autoritats locals. Participen: Tiranta Teatre, On!Danse, l’Alcora Tambor i Nous Pobladors.

“Els representants dels nous pobladors cristians són rebuts per l’arif sarraí de l’Alcalatén, qui -amb el seu seguici de consellers, esposes i soldades- dona la benvinguda amb una demostració de les seues ballarines i tambors.”

20.30 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

21.00 hores: Nit mística en el campament – plaça Sant Roque. Espectacle de música i malabars de foc.

Dissabte 12 de novembre

11.00 hores: Música als carrers del mercat.

11.30 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

Pas de gremis: Recorreguts itinerants pels carrers d’Al-qüra. Participa: Nous Pobladors.

“Els nous pobladors acampats als afores han de subsistir, per la qual cosa comencen a cultivar les terres, a comerciar amb els locals, i a caçar en els seus boscos, mentre que els antics habitants musulmans prossegueixen amb el seu dia a dia.”

12.00 hores: Caravana de mercaders: Gremis de mercaders, teixidors i forners.

12.20 hores: Gents dels boscos: Gremis de caçadors, llenyataires i remeiers.

12.40 hores: Els llauradors tornen del camp: Gremis d’agricultors i viticultors.

13.00 hores: L’esgrima en el segle XIII – plaça Sant Roque. Exhibició per Sala d’Armes Carranza, de Madrid.

15.30 hores: Taller infantil d’elaboració de pa – plaça Sant Roque.

17.00 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

17.30 hores: Primera escaramussa a les portes – plaça Sant Roque. Participen: l’Alcora Tambor, Sala Carranza i Nous Pobladors.

“Les banyes anuncien l’arribada d’un xicotet grup d’almogàvers i mercenaris cristians per a enfrontar-se als defensors musulmans que guarden les portes.”

17.45 hores: Segona escaramussa a les portes – plaça de la Sang.

“Després de fracassar la primera vegada, els almogàvers intentaran de nou travessar la muralla per una altra de les seues portes.”

18.00 hores: Rendició de l’Alcalatén – plaça de l’Església. Representació teatral. Participen: Tiranta Teatre, l’Alcora Tambor, On!Danse i Nous Pobladors.

“L’arif sarraí i el seu conseller discuteixen si rendir-se o resistir. Un destacament de tropes aragoneses, liderades per Ximén d’Urrea, estan a caure i una mala decisió per part de l’arif pot condemnar a tot el poble musulmà de l’Alcalatén.”

19.00 hores: Danzarinas àrabs. Actuació itinerant pels carrers d’Al-qüra. Participa: On!Danse.

19.30 hores: Escarment públic d’un reu – plaça de l’Església. Representació teatral. Participen: Nous Pobladors, l’Alcora Tambor i Sala Carranza.

20.00 hores: Danses medievals – plaça de l’Església. Participants del taller de danses de Nous Pobladors.

20.30 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

23.15 hores: Celebració de la victòria – plaça Sant Roque. Concert de música a càrrec del grup Wydramur.

Diumenge 13 de novembre

11.00 hores: Música als carrers del mercat.

11.30 hores: Concentració de les xiquetes i xiquets en l’estàtua de Ximén d’Urrea – passeig de Baix la Vila. Es faran tres grups segons l’edat. A més dels xiquets, preguem que els pares/acompanyants també vagen degudament vestits concorde a l’època (segle XIII). Les xiquetes i xiquets, si pot ser, que porten armes de fusta per a la batalla (espasa, escut, etc).

11.45 hores: Assalt al castell – plaça de la Sang, portal de Verdera i plaça de l’Església. Gimcana dels grups de més edat derrocat de la porta, conquesta dels carrers de la fortalesa i nomenament de cavallers mitjançant el lliurament d’un medalló commemoratiu. Els grups seran acompanyats per l’organització. Els pares que vulguen acompanyar als seus fills podran fer-ho, però darrere d’ells.

12.30 hores: Dansarines àrabs. Actuació itinerant pels carrers d’Al-qüra. Participa: On!Danse.

13.00 hores: L’esgrima en el segle XIII – plaça Sant Roque. Exhibició per Sala d’Armes Carranza de Madrid.

13.30 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

PAS DE GREMIS: Recorreguts itinerants pels carrers d’Al-qüra. Participa: Nous Pobladors.

17.00 hores: Caravana de mercaders: Gremis de mercaders, teixidors i forners.

17.20 hores: Gents dels boscos: Gremis de caçadors, llenyataires i remeiers.

17.40 hores: Els llauradors tornen del camp: Gremis d’agricultors i viticultors.

18.00 hores: Falconeria – plaça de l’Oca. Exhibició i vol d’ocells rapaços.

18.15 hores: Danses medievals – plaça Sant Roque. Participants del taller de danses de Nous Pobladors.

18.30 hores: Tancament d’Al-qüra Medieval 2022 – plaça Sant Roque. Lliurament de premis del concurs cuina i lliurament de la recaptació solidària de la degustació de beuratges i bocades a l’ONG Pas a Pas. En finalitzar, cercavila per Colla de Dolçainers i Tabalaters de l’Alcalatén.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari