Falomir (l’Alcora): “Ens hem unit per a fer un pressupost que ajuda als qui més ho necessiten”

Samuel Falomir, alcalde de l’Alcora, destaca l’augment del 25% de la partida d’ajudes socials d’emergència del pressupost de 2021, aprovat per unanimitat amb més de 15 milions d’euros

Guardar

Samuel Falomir Sancho
Samuel Falomir Sancho
L'Alcora ja compta amb un full de ruta per a l'any que ve. El consistori ha aprovat per unanimitat un pressupost de 15.531.957 euros per a 2021 -un 3% més alt que el de 2020 – que tindrà com a eixos 'Reactivem l'Alcora', 'l'Alcora 2021- 2030' i 'l'Alcora Viva', amb les ajudes a autònoms, a famílies, la captació de fons europeus i el desenvolupament de grans projectes com a protagonistes. El seu alcalde, Samuel Falomir, assegura que seran uns comptes adaptats a les circumstàncies de l'actual pandèmia i que "garanteixen ajudar a les persones que més el necessiten". Parlem amb ell per a conéixer els detalls.

Com heu treballat els pressupostos de 2021?

Els pressupostos vam començar a treballar-los en setembre i en octubre van començar negociacions amb la resta de grups per a arribar a acords. Com no, la incidència de la COVID-19 ha sigut molt gran. Per una banda, perquè ja en 2020 vam aprovar mesures fiscals que s'aplicaran per a 2021, com les ajudes a famílies nombroses, la reducció de l'IBI, de l'IAE per a les empreses que contracten treballadors de forma indefinida, l'ICIO. I d'altra banda, hem augmentat un 25% les ajudes socials i tenim una partida de 300.000 euros d'ajudes directes per a autònoms. Per tant, totes aquestes partides probablement sense la COVID-19 no s'haurien desenvolupat.

Els pressupostos, de 15.532.000 euros, els heu aprovat per unanimitat. Com valores la relació amb l'oposició?

Sempre és complicat, perquè moltes vegades l'oposició no és responsable, però ací estem molt contents. Sempre dic que estic molt content perquè han fet una política responsable, han aplicat el sentit comú i hem llançat un missatge clar a la ciutadania de l'Alcora, que és que amb les dificultats, tots ens hem ajudat els uns als altres. Tampoc han fet política a l'hora de fer un pressupost que és el que s'ha pogut aprovar i que garanteix ajudar a les persones que més ho necessiten.A més, tenim el pacte Units per l'Alcora. Quan vam arribar a un acord de pressupost, veiem que hi havia dues mesures que tots els grups defensaven en comú, i arran d'això vam crear el document d'Units per l'Alcora, que recollia eixes dues demandes. Per una banda, les ajudes de 300.000 euros als autònoms i autònomes i, per altra, el reinici d'unes obres que es van paralitzar en 2008 al polígon industrial, el desbloqueig del PAI Santa, per a iniciar les obres en la primavera de 2021 i, previsiblement, tindre-les en 2022. Aquests dos punts que van ser els dos més important i que vam signar inclús abans d'aprovar el pressupost són els que ens van dur a fer el document d'Units per l'Alcora.

En què consistirà el desbloqueig del PAI Santa?

Enguany hem acabat de fer el projecte. L'obra va començar en 2005 i es va paralitzar en 2008, de manera que calia fer el projecte per a veure com reiniciar els treballs. Ara ja tenim l'informe d'Iberdrola per a veure com connectar el PAI industrial a la zona de subministrament i ara estem fent els tràmits administratius per a aprovar el projecte d'obres i començar a informar els propietaris del que cal pagar i evidentment l'Ajuntament assumirà una gran part de la despesa. Després, licitarem les obres d'aquest PAI que té al voltant de 110.000 metres quadrats i que serà un pol logístic molt important per al municipi.Serà molt important per al desenvolupament i impuls industrial, perquè actualment hi ha moltes empreses que volen alliberar espai per a muntar un magatzem logístic i que dins de les mateixes instal·lacions puguen ampliar línies i ampliar la producció.

Heu augmentat un 25% la inversió social. Què és el que destacaries d'aquesta partida?

Sobretot les ajudes individuals que donem. Nosaltres donem ajudes d'emergència social per a pagar rebuts d'aigua, llum, lloguer, alimentació... inclús si hi ha una persona que ha de canviar-se les ulleres i no pot fer-se càrrec, les assumim. En aquest sentit, hem augmentat un 25% les ajudes de 2021 respecte a les d'enguany per a respondre si la cosa no millora.

En matèria d'ocupació, què aneu a posar en marxa en 2021?

Anem a signar convenis de formació. Hem creat una partida de 20.000 euros per a ajudes a emprenedoria i, a més, hem creat una aliança entre el Pacte de la Ceràmica – amb formació i assessorament - , l'Ajuntament de l'Alcora – amb aquestes ajudes a emprenedors – i la Caixa Rural que en gener inaugurarà un espai de coworking perquè no siga necessari haver de pagar un lloguer per a posar en marxa el projecte. D'aquesta forma, el Pacte assessora, l'ajuntament injecta diners i la Caixa Rural facilita que quan s'emprenga no siga necessari tindre aquesta despesa, lògicament amb els projectes que es puguen adequar a aquest espai compartit.

També, dins d'Units per l'Alcora s'han blindat les ajudes per als autònoms. Fins a quina quantitat poden aconseguir les persones beneficiàries?

Efectivament. Quan va arribar la pandèmia, vam crear una partida de 120.000 euros per a donar ajudes als autònoms i autònomes del municipi i ara anem a llançar una de 300.000 euros. La idea és que siguen directes i que en funció de les pèrdues i de com els ha afectat la crisi, destinar una quantitat de diners o una altra. Encara estem tancant els detalls, però està clar que s'atorgaran en funció de l'impacte de la pandèmia i si inclús han hagut de tancar, la quantitat serà més elevada. Aquestes es poden demanar encara que ja s'hagen rebut les anteriors, ja que el que es tindrà en compte és l'impacte des de juny.

Heu tancat 2020 amb el deute més baix dels últims 14 anys, amb 3,1 milions d'euros. Com l'heu aconseguit en aquest context de crisi?

La veritat és que des de fa molt de temps l'actual equip de govern i l'anterior vam anar amortitzant el deute. Vam anar amortitzant per davall de la norma. Gràcies a això, ara mateix l'ajuntament està prou bé, els equips tècnics ens destaquen que l'endeutament ha d'estar pel 40 % i nosaltres estem en un 25%. Això ens dona un marge d'actuació per a emergències, per exemple, o per necessitat. Sabem que podrem demanar un préstec perquè estem en uns límits per baix.

Per tant, açò ajuda a respondre si la situació de la pandèmia empitjora?

Efectivament. Esperem que no siga així, però ens ajuda a tindre més tranquil·litat. Cada dia a poquet a poquet hem anat amortitzant perquè aconseguim aquesta situació.

Una altra dada clau és l'augment del pressupost un 3%. Com s'han incrementat els comptes?

Ha augmentat per diversos motius. En primer lloc, perquè teníem moltes subvencions pendents, com les del Pla Edificant de la Conselleria d'Educació. També, perquè enguany hem treballat per a revisar el sistema de recaptació a les empreses principalment de subministrament.

L'eix pressupostari 'l'Alcora 2021-2030' comptarà amb 3,3 milions d'euros. En què es van a traduir?

Dins d'eixe pla hi ha moltes accions de govern, moltes inversions. El 2030 està molt lluny, però ahí tenim 3,3 milions d'euros per a l'institut, la casa de la cultura, la Real Fàbrica, la posada en valor del patrimoni, la regeneració de zones verdes del municipi.... Es tracta d'anar a un model molt millor. També vull destacar que en el cas del Ministeri de Foment, ens ha aprovat una subvenció per a començar la licitació de les obres del Castell de l'Alcalatén que esperem que acaben en 2022.

I en el cas de l'Alcora Viva?

Anem a destinar 860.000 euros a la dinamització d'activitats culturals, esportives... en definitiva per a recuperar la vida que teníem a nivell social, cultural i esportiva. És un sector que ha patit especialment i volem revitalitzar-lo.

Hi ha hagut projectes que no es treballaran en 2021 a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19?

Sí. Per exemple, per a 2020 volíem posar en marxa el bus urbà, però no hem pogut fer front, a més per una qüestió de poder mantenir la distància interpersonal a què obliga la pandèmia; i l'obra de rehabilitació del carrer Enrique Grangel Girona, un projecte de més de 700.000 euros per a millorar els accessos i l'accessibilitat per als vianants que, esperem, es puga iniciar en 2021. A més, és un projecte que va molt en línia dels projectes que promou la Unió Europea. Tenim fet el projecte, però cal executar-lo.

De cara al futur us plantegeu captar fons europeus. Quin paper juga la Unió Europea (UE) en la recuperació de la pandèmia per als municipis?

Bé, sabem que l'any que ve tindrem moltes ajudes de la UE per a Espanya i els diferents ministeris ens les faran arribar als consistoris. Per això, hem creat una comissió en què estem tots els grups municipals per a treballar en projectes estratègics que vagen en línia amb les ajudes europees. Parle de projectes estratègics, d'accessibilitat, de millora de l'eficiència energètica... i per primera vegada anem a preparar una estratègia per a aconseguir aquests projectes entre 2021 i 2027, que sabem que poden arribar a llarg termini, però cal aconseguir el finançament treballant des de ja. Esperem que en maig ja tinguem aquesta estratègia clara.

Arxivat a:

Destacats