L'obertura de la Nau dels Forns de la Real Fàbrica connecta amb les arrels de l'Alcora a través de diferents activitats

L’ajuntament ha posat en marxa rutes naturals i històriques per a conéixer com era l’Alcora del segle XVIII a través de ‘Maig Ceràmic’

L'obertura de la Nau dels Forns de la Real Fàbrica connecta amb les arrels de l'Alcora a través de diferents activitats

Fa a penes una setmana, la Nau dels Forns de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda va acollir a més de 500 persones en el qual suposa el primer espai recuperat d’aquest tresor cultural de l’Alcora. Un pas especialment significatiu perquè, tal com assenyala la regidora de Cultura, Ana Huguet, “la Real Fàbrica és el bressol de la ceràmica per al municipi i per a tota la Comunitat Valenciana i la seua recuperació ens recorda la seua història”. I és que maig, a més d’haver tingut aquesta benvinguda, connectarà especialment amb les arrels alcorines a través de diverses activitats relacionades amb la ceràmica.

Aquest diumenge 16 de maig i el 23, l’ajuntament i el Centre Excursionista de l’Alcora han organitzat ‘Camins de la Metal·lúrgia’ i la ‘Ruta Natural del Patrimoni Industrial’, dos recorreguts senyalitzats i interpretats que donaran a conéixer el patrimoni cultural i natural de la localitat.

En concret, ‘Camins de la Metal·lúrgia‘, l’Alcora-Araia és una ruta de 16 quilòmetres que acostarà als i les participants a les mines de plom, ferro i coure de Llucena, amb paisatges que fins ara no havien sigut interpretats i que prometen sorprendre, combinant la naturalesa amb jaciments arqueològics com el Tossal de les Foies, la Sellera i la Pedrera del Xufero. Des del cim pot veure’s des de la mar Mediterrània fins al Penyagolosa.

Quant a la ‘Ruta Natural del Patrimoni Industrial’, farà un viatge al passat a través de panells informatius en paral·lel al llit del riu per a contextualitzar com era el dia a dia en la Real Fàbrica i amb l’activitat ceràmica. Es tracta d’una ruta circular de 17 quilòmetres en la qual s’explicarà qüestions relacionades amb les mines, forns, molins hidràulics, patrimoni històric, flora i fauna, etc.

Les dues propostes s’emmarquen en el cicle ‘Maig Ceràmic‘ i tenen com a punt de partida, precisament, la recentment inaugurada nau dels forns. Les obres s’han centrat especialment en el canvi de coberta i s’han desenvolupat al llarg d’aquest 2020 amb finançament dels Fons FEDER, la Diputació de Castelló, la Fundació Torrecid i l’Ajuntament de l’Alcora.

Tal com explica Huguet, la Nau dels Forns és el primer espai restaurat, condicionat i equipat de la Real Fàbrica i serà la zona d’acolliment de visitants, centre d’interpretació de l’espai i punt d’inici de les rutes turístiques relacionades, com és el cas. “Entrar en aquesta nau posa emociona moltíssim, perquè és la història del nostre poble i de la mateixa província”, assenyala.

“La Real Fàbrica és el bressol de la ceràmica per al municipi i per a tota la Comunitat Valenciana i la seua recuperació connecta amb les nostres arrels, perquè va ser l’origen de la indústria taulellera de la comarca, amb l’Alcora com a capital. En els últims anys hem fet treballs de manera constant descobrint moltes coses i a poc a poc ho potenciarem amb diferents iniciatives turístiques perquè ens ensenya com era l’Alcora del segle XVIII i la seua gent”, afig Huguet.

Així, a més de ser el punt d’inici de les rutes, aquest divendres 14 de maig, a les 18.00 hores, la nau acollirà l’exposició de l’última edició del concurs de fotografia del Dia Internacional de la Dona. Una mostra formada per 16 fotografies sota el tema ‘Sense etiquetes: dona i treball’ que podrà gaudir-se fins al 30 de maig.

La regidora de cultura ha animat a veïns, veïnes i visitants a participar en les activitats de Maig Ceràmic i a “conéixer els tresors naturals i patrimonials del municipi” de manera segura. En concret, les rutes tindran un màxim de 20 persones per grup amb eixides escalonades i requereixen inscripció prèvia amb nom, data, ruta i grup triat a turisme@alcora.org.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari