Terra Ceràmica, el cicle internacional de performance-ceràmica de l’Alcora

La Reial Fàbrica de l’Alcora serà l’escenari d’este cicle internacional dedicat a l’art d’acció amb un vessant ceràmic

Terra Ceràmica, el cicle internacional de performance-ceràmica de l’Alcora
24/05/2024 -

L’Alcora, referent cultural de la província, estrena una nova faceta en la qual l’art d’acció pren el protagonisme. L’artista alcorina Ana Beltrán Porcar és la comissària de Terra Ceràmica, un cicle internacional dedicat a l’art de la performance amb focus en la ceràmica. La idea, explica Beltrán, naix del seu treball amb la performance i el seu interés amb la unió de disciplines, per això, es va proposar acostar a la seua localitat l’art d’acció relacionant-lo amb el més tradicional de la seua terra, la ceràmica. Investigant la multidisciplinarietat en els seus processos creatius i amb referents que acosten aquestes dues disciplines, va decidir materialitzar aquesta unió. Un projecte que té la contemporaneïtat artística com a iniciativa per a una població com l’Alcora, amb disposició a fomentar l’avantguarda cultural, la creació artística i el desenvolupament ceràmic.

Per a aquesta primera edició Terra Ceràmica té un cartell d’excel·lència amb artistes de trajectòries admirables i que presenten uns projectes molt atractius. Inaugura el cicle l’artista ceramista Verónica Moar que, des de Galícia, presenta una proposta molt lligada a la terra com a context i a la ceràmica com a tradició. Verónica ofereix una col·laboració amb l’artista Paula Pintos, que posa la seua veu i ambdues s’entrellacen amb el moviment. Arriben a l’Alcora conjuminant arts, la ceràmica i la performance, però també la dansa i la paraula.

Alexandra Engelfriet, des dels Països Baixos, ens presentarà una proposta intensa de performance duracional, en la qual el fang i el cos es tornen un, en la qual el moviment recull tota la força de l’acció convertint el cos en part de la ceràmica, la barbotina de terres locals i el seu cromatisme es funden amb ella mateixa.

El cicle tanca aquesta primera edició amb Les Xiques del Fang, artistes de Girona la proposta escènica dels quals ens porta la reflexió sobre les realitats socials en les quals ens veiem embolicades, el duo format per Tanit Mora i Irene Fernández genera discursos de gran dinamisme artístic mesclant l’acrobàcia, la narració i el fang per a contar-nos a l’uníson una història pròpia.

La idea del comissariat d’aquest festival, naix per a Beltrán des del seu interés en la col·laboració i la ruptura de barreres que ens encaixonen per a presentar una proposta comunicativa que puga acostar-se a qualsevol públic. Amb el cicle, s’aportarà a la població una visió àmplia de la performance amb tres propostes molt diferents entre si: “Entre Cànter i Càntir” de Moar i Pintos és un projecte íntim, poètic, d’una bellesa calmada i de gran subtilesa, evocant a la relació entre cultures. La performance de Engelfriet ens acosta a la contemporaneïtat més conceptual, una proposta que va a la sensibilitat profunda de l’artista, que parteix de les entranyes i de les sensacions del moviment i de la matèria.

“Cos(i)ficades” per part seua, és la proposta de les Xiques del Fang i porten una posada en escena més teatral, amb un discurs que es transmet mitjançant el desafiament corporal de l’acrobàcia. Totes elles, mostrant la possibilitat del fang, de la ceràmica, de la terra, d’unificar la matèria amb el cos, el moviment i l’acció per a generar peces artístiques que ens porten a l’emoció, a la reflexió i a compartir, des de l’art, les nostres vivències.

Al mateix temps que es busca aquesta amplitud formal i conceptual que pot oferir l’art de performance, Terra Ceràmica també conté una gran especificitat que l’acosta a la cultura local. El crear el cicle com un projecte molt vinculat a la tradició ceràmica, fomentant aquesta comunió amb la terra i amb el local, promou l’acostament de l’art contemporani a l’arrel de l’íntim i tradicional per a desenvolupar una proposta per a tots els públics, pròxima i atractiva amb intenció de continuar creixent en futures edicions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari