Com es poden evitar els contagis per coronavirus en els comerços?

La Conselleria d’Economia ha publicat una guia amb pràctiques perquè comerciants i clientela tinguen garantida la seua seguretat dins dels locals comercials

Com es poden evitar els contagis per coronavirus en els comerços?

El Pla per a la Transició a una Nova Normalitat ja ha començat a caminar i, des d’aquest dilluns, la fase 0 permetrà realitzar noves activitats, entre elles tornar a comprar en els comerços de proximitat. No obstant això, per a preservar la seguretat de la clientela i la plantilla, serà necessari respectar les normes de les autoritats i evitar que tornen a produir-se brots de coronavirus.

Amb l’inici d’aquesta fase, potser, una de les qüestions que més preocupa és com s’obrin els comerços davant la pandèmia, o millor dit, quines són les mesures que han de prendre per a garantir la seguretat i començar la seua activitat. Per això, la Conselleria d’Economia de la Comunitat Valenciana ha publicat la guia ‘Obrir un comerç al públic en temps del coronavirus’, que a més de recordar les mesures generals de prevenció, ofereix les específiques per tipus de locals comercials.

A escala general, és necessari que els llocs de treball estiguen nets i higienitzats, per la qual cosa és necessari netejar amb desinfectant qualsevol superfície i objecte, ja que es tracta d’una de les principals formes amb les quals es propaga la COVID-19. Per descomptat, també cal promoure l’estricta rentada de mans per part de qualsevol persona que entre en el local, així com la bona higiene respiratòria amb mascaretes facials o mocadors de paper per als qui desenvolupen secreció nasal o tos.

La Conselleria també adverteix que, si no pot garantir-se la distància mínima de seguretat entre persones, els i les professionals hauran d’utilitzar màscares i guants homologats i rebutjar-los de manera segura si no són reutilitzables. Així mateix, és necessari ventilar periòdicament les instal·lacions durant almenys una vegada al dia i cinc minuts, reforçant la neteja dels filtres d’aire.

En aquest sentit, és essencial reforçar la neteja de la infraestructura, netejant i desinfectant com a mínim dues vegades al dia. Cal prestar especial atenció a superfícies, poms de les portes, taulells, lavabos, sòls, llocs de treball, condícies i zones comunes, etc. Per a això poden utilitzar-se viricides autoritzats i detergents habituals o lleixiu d’ús domèstic diluït en aigua.

Què fer en la zona de venda?

La guia recomana que la distància entre venedor o venedora i clientela ha de ser d’almenys dos metres o, si no és possible, s’ha d’usar mascareta. Per descomptat, les normes de la fase 0 de la desescalada impliquen atendre baix cita prèvia i establir un aforament limitat en alguns locals (per exemple, els bars i restaurants obriran les seues terrasses amb un aforament del 50% com a màxim a partir de l’11 de maig).

Això suposa que l’atenció serà personalitzada, ja que cada professional tan sols podrà atendre un client o clienta mentre dure l’activitat, prevista amb la cita.

A més, si qualsevol persona retorna un producte que ha comprat en l’establiment, el personal ha de desinfectar-lo o mantenir-lo en quarantena almenys 48 hores abans de posar-lo a la venda i procedint a la seua recollida amb guants d’un sol ús.

En la zona de caixes s’haurà de fomentar el pagament amb mòbil o amb targeta i, en el cas de manipular bitllets o monedes, és necessari desinfectar les mans abans de començar la següent transacció.

Puc provar-me roba en un provador?

Un dels principals dubtes sobre les mesures d’higiene és què ocorre amb les botigues de roba i com es podran provar les peces. En aquest cas, la guia de comerços d’Economia assenyala que els establiments que tinguen provadors hauran de valorar el tancament d’aquests espais temporalment o una obertura parcial.

“S’establirà una ocupació màxima d’una sola persona per provador, excepte en situacions excepcionals, i es procedirà a la seua neteja després de cada ús, incloent-hi la porta, panell o cortina”. A més, caldrà facilitar guants als qui es proven roba i després aquestes peces hauran de ser desinfectades o posades en quarantena durant, almenys, 48 hores.

Respecte al calçat, es recomana provar-lo amb calcetins d’un sol ús i s’hauran de netejar les sabates no comprades i retornats amb esprai de solució hidroalcohòlica o similar.

Aquest dilluns, amb la fase 0, podran obrir xicotets comerços baix cita prèvia i establint un horari preferent per a persones majors de 65 anys que coincidisca amb el seu horari d’eixides al carrer. Una mesura amb la qual s’inicia la desescalada cap a la “nova normalitat” i que la setmana que ve estarà sotmesa a menys límits, com l’eliminació de la cita prèvia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari