La ciutadania i l'Ajuntament d'Onda: units per a protegir el planeta

El pla ‘Onda 2030’ ha protagonitzat el primer Fòrum de Proximitat entre Castelló Extra i À Punt

La ciutadania i l’Ajuntament d’Onda estan units en la lluita contra el canvi climàtic, “perquè no hi ha un planeta B i hem de garantir un futur sostenible a les joves generacions”. Aquesta és la principal idea que s’ha abordat hui en ‘El model sostenible i innovador d’Onda’, el primer desdejuni informatiu entre À Punt i Castelló Extra.

En aquest primer Fòrum de Proximitat han participat l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester; el tinent d’alcalde de l’àrea de Recursos Humans, Joventut, Innovació i Biblioteques, Vicent Bou; el responsable de l’Oficina contra el canvi climàtic i llars verdes, Toni Lecha; la responsable de la implantació del pla d’acció Onda 2030, Inma Escrig; i el responsable d’Innovació i Governança d’Onda 2030, Vicente Caruncho. El debat ha sigut moderat per Àlex Ladrón de Guevara, director de Castelló Extra.

Ells i elles han aprofundit en un dels programes més importants de l’Ajuntament, el pla Onda 2030, “un document marc de totes les polítiques municipals, que canvia i creix com també ho fa el nostre al voltant i que abordem de manera transversal”, ha destacat la mateixa alcaldessa, Carmina Ballester.

I és que, en paraules de la primera edil, “hem de ser conscients que els recursos són limitats, pensar en sostenibilitat, en economia circular i a fer dels residus una oportunitat“. “Amb eixa inquietud naix Onda 2030, un document molt potent si continuem treballant-lo com fins ara”, ha puntualitzat.

No obstant això, no es tracta d’un projecte de l’equip de govern, sinó dels i les onderes: “En 2020 ho impulsem no sols com un compromís nostre, sinó per participació ciutadana, per la qual cosa transformar la nostra ciutat és també voluntat dels nostres veïns i veïnes, que ens han ajudat amb accions que, per exemple, no havíem previst des del consistori”.

Del local al global

L’Agenda Onda 2030 té com a objectiu transformar la ciutat al llarg d’aquesta dècada a través de la sostenibilitat i la innovació. Tot això complint amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta i assegurar la prosperitat.

Malgrat ser reptes globals, Onda aposta per treballar des del local per a fer-los possibles, tal com explica Ballester. “Es tracta del nostre futur i ha d’anar més enllà dels colors polítics. Són objectius humans, conceptes universals que tothom hauria de recolzar, però hi ha una gran dificultat: com aplicar grans titulars en un xicotet municipi, com fer palpable un concepte. Eixa és la tasca dels ajuntaments com a administració més pròxima a la ciutadania”, ha defensat l’alcaldessa.

“Per a adaptar eixa realitat global a Onda duem a terme accions concretes, com reciclar taps de botelles per a fer mobiliari, treballar amb els col·legis o a la biblioteca o impulsar, entre altres, l’Oficina contra el canvi climàtic i llars verdes”, ha continuat.

Sobre aquesta qüestió, Toni Lecha, responsable de l’oficina, ha explicat que la ciutadania pot rebre assessorament sobre ajudes locals i autonòmiques, però també es treballa en la redacció de projectes, en la captació de fons europeus i s’aprofundeix en els ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) i 13 (Acció pel clima).

Inma Escrig, responsable de la implantació del pla, ha destacat que des de l’Ajuntament es duu a terme un extensiu control del compliment de les metes a través d’indicadors, que permeten comparar les dades d’un any a un altre i evitar que quede desfasat el document. “Un exemple és que la primera revisió del pla, aprovada en el ple de desembre, ha inclòs noves accions i ha modificat indicadors que ens marquen què hem de millorar”, ha explicat.

Així mateix, l’alcaldessa ha insistit que els ajuntaments no poden avançar a grans passos si no és de la mà dels fons europeus, per la qual cosa quan alguna de les convocatòries emeses per la Unió Europea (UE) encaixa en un projecte d’Onda, es fa tot el possible per aconseguir-los.

Des de fa 3 anys i mig, Onda ha aconseguit 17,7 milions d’euros que han permés dur a terme projectes vinculats amb la sostenibilitat i innovació. “Aquests fons i els funcionaris i funcionàries, que treballen molt en aquests plans, ens han permés fer grans avanços”, ha celebrat Carmina Ballester.

“Al final, l’Agenda 2030 és el pla director de totes les polítiques, i poder modificar el document per a adaptar-lo a les necessitats canviants, que siga un document viu, és fonamental“, ha valorat el responsable d’Innovació i Governança d’Onda 2030, Vicente Caruncho.

Onda Smart City

Vicent Bou, tinent d’alcalde d’Innovació, també ha posat l’accent que la protecció del planeta que persegueix Onda 2030 requereix apostar per les tecnologies per a ser una ciutat intel·ligent.

En això juga un paper clau l’estratègia Onda Smart City, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida del municipi amb eines de participació i transparència impulsades amb les noves tecnologies.

“Aplicar les TIC al dia a dia ens permet noves formes de governança i conéixer les necessitats dels veïns i veïnes, per la qual cosa podem augmentar els recursos. Onda és una ciutat connectada i això ens permet ser molt més eficients i tindre una visió de tot”, ha explicat Bou.

El tinent d’alcalde ha destacat que és una manera de treballar “molt més potent” que ajuda al municipi, des del consistori fins a les empreses i els veïns i veïnes: “Hem d’apostar per aquest procés, donar-li un recorregut i reforçar-lo, perquè totes les accions de Smart City reverteixen en la ciutadania”.

Així, ha recordat accions com el mesurament de la qualitat de l’aire i el so en els accessos a la ciutat, el sistema de reg en parcs que permet estalviar un 30% del consum d’aigua o l’aplicació mòbil que permet saber si un contenidor està ple o on aparcar.

“No s’ha de parar”

L’alcaldessa d’Onda ha reiterat que és complicat complir amb tots els objectius d’Onda 2030 perquè els escenaris van canviant, “però més que aconseguir-ho en una data, la vertadera qüestió és que mai s’ha de parar, perquè el temps i l’autoavaluació donen el resultat”. “No deixarem mai de fer coses i avançar en eixe objectiu, que és la força del nostre projecte”, ha subratllat.

Al febrer, Onda acollirà el pròxim Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per l’Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en el qual 17 alcaldes, alcaldesses, presidents de diputacions i altres representants públics de tota Espanya tindran l’oportunitat de conéixer les accions d’Onda en matèria de sostenibilitat i innovació.

Àlex Ladrón de Guevara, director de Castelló Extra, ha agraït a l’ajuntament d’Onda i als ponents que part d’eixe treball haja sigut protagonista del primer Fòrum de Proximitat entre el mitjà de proximitat castellonenca i À Punt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari