Carmina Ballester: “Volem ser les mans dels qui més ens necessiten”

L’alcaldessa d’Onda assegura que no és moment de crítica, sinó “d’aixecar el muscle i eixir tots junts d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica”

Carmina Ballester: “Volem ser les mans dels qui més ens necessiten”

L’arribada del coronavirus a Espanya ha obert un nou capítol en la seua història. La pandèmia que es va originar a la ciutat xinesa de Wuhan s’ha cobrat la vida de milers de persones a tot el món i el Govern central de Pedro Sánchez va decretar, el passat 14 de març, l’estat d’alarma com a mesura de xoc per a evitar la seua propagació.

No obstant això, el gran nombre de contagis i defuncions al país ha provocat una pròrroga de les mesures de confinament i la crisi sanitària s’ha convertit també en social i econòmica. “En els pròxims mesos, els ajuntaments hauran d’actuar d’esperó de l’economia local, perquè les conseqüències econòmiques seran nefastes per a tots els municipis”, assegura Carmina Ballester, alcaldessa d’Onda, que reivindica actuacions que donen la mà als ciutadans i ciutadanes en moments d’incertesa com aquest.

Com s’està vivint l’estat d’alarma en el municipi?

Amb sentit de la responsabilitat i la solidaritat col·lectiva per a eixir com més prompte millor d’aquesta greu crisi. És una situació molt dura per a tots però en general els ondenses ho estan fent molt bé.

Com valoreu la gestió que s’està fent des del govern de Pedro Sánchez?

No és el moment de criticar la gestió i exigir responsabilitats, temps hi haurà després. És hora d’acostar el muscle tots i eixir junts d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica com més prompte millor. Els espanyols només desitgem en aquests moments que el Govern prenga les millors decisions pel bé comú, però sí que cal dir que, vistos els milers de morts i la desesperació dels professionals sanitaris per la falta de material, fins al moment les mesures estan arribant tard i malament.

I les mesures adoptades per la Generalitat Valenciana?

Totes les cancel·lacions i mesures preventives són necessàries en aquests moments on la salut és la prioritat absoluta. Les ajudes són benvingudes però es queden curtes, per això des d’Onda anunciem ja la setmana passada un Pla de xoc econòmic per a ajudar als ondenses a superar la crisi i a recuperar ocupacions res més acabe l’estat d’alarma. Cal estar preparat per a arrancar amb força el dia en què tot torne a la normalitat.

“Cal estar preparats per a arrancar amb força el dia en què tot torne a la normalitat”

I respecte a la gestió de la Conselleria de Sanitat, vaig sentir molta vergonya en escoltar les declaracions de la consellera sobre els contagis del personal sanitari. Crec que no està a l’altura de les circumstàncies i que els professionals que posen en risc la seua vida no es mereixen aquestes paraules ni la precarietat amb la qual els toca treballar.

Com esteu vivint aquesta situació des de la vostra posició? Quin paper creieu que jugaran els consistoris en aquesta crisi?

En estat d’alarma els ajuntaments estem a la sencera disposició del Govern d’Espanya i de les autoritats sanitàries. A Onda estem treballant perquè cap ondense es quede desatés durant aquesta situació, ampliant els serveis socials i deixant-nos la pell pels nostres veïns, especialment amb els més vulnerables. En els pròxims mesos els ajuntaments hauran d’actuar d’espentó de l’economia local, perquè les conseqüències econòmiques seran nefastes per a tots els municipis i les ajudes del Govern seran insuficients.

L’Ajuntament d’Onda ha dut a terme diverses mesures relacionades amb els tributs, algunes d’elles destinades als autònoms, als quals a més se’ls dotarà d’una partida d’1 milió d’euros. Quants autònoms i autònomes hi ha en el municipi?

Els autònoms, que hi ha més de 1.000 a Onda, són un pilar fonamental de l’economia ondense i en aquests durs moments estarem amb ells. Per a ells hem publicat dues línies d’ajudes. D’una banda, els autònoms que es mantinguen en actiu rebran, mentre dure l’estat d’alarma, un incentiu de 600 euros mensuals per a pagar la seua quota d’autònoms i ajudar a fer front a més despeses fixes de l’activitat. D’altra banda, els que decidisquen cessar la seua activitat rebran una ajuda única de 200 euros destinada a pagar les despeses de l’últim mes. Es tracta d’una mesura excepcional i pionera en l’àmbit municipal per a la qual destinarem un milió d’euros.

Així mateix, s’ha avançat el 70% de l’import dels convenis anuals que té l’ajuntament amb 32 associacions locals. En què pot traduir-se això per a una entitat social?

Hem avançat el pagament d’una inversió total de 700.000 euros per a les associacions locals a fi que puguen pagar les factures de proveïdors durant l’estat d’alarma. Aquests pagaments permetran que les entitats puguen continuar prestant serveis socials molt necessaris en aquests moments.

També oferiu un servei d’atenció domiciliària per a persones majors o vulnerables -que heu ampliat al personal sanitari- i un servei d’acompanyament per a ajudar a les famílies que puguen estar afectades pel coronavirus. A quanta gent heu atés?

Els serveis socials de l’Ajuntament estan atenent hui dia a més de 300 persones a través de l’assistència domiciliària, el menjador social, les ajudes a famílies necessitades, el servei d’acompanyament… Ens hem posat a treballar per a no deixar a cap ciutadà arrere, volem ser les mans dels qui més ens necessiten i fer més suportable aquest confinament obligatori i necessari.

De moment, sabeu com ha afectat el decret d’alarma al municipi en l’àmbit econòmic?

No tenim xifres però sí que sabem que moltes empreses han fet ERTES i molts negocis han hagut de tancar la persiana temporalment, reduint els seus ingressos a 0. Per això és necessari el Pla de xoc econòmic i totes les ajudes a autònoms i empreses.

Des d’Onda Activa s’ha posat en marxa un programa d’ocupació que ajudarà a la contractació de persones que tenen més difícil accedir al mercat laboral, com les majors de 50 anys o persones amb diversitat funcional. Quan començarà a funcionar?

Onda Activa ja està funcionant, amb l’excepció que ara hem eliminat els requisits específics i les empreses rebran ajudes per qualsevol ondense en atur. A més, els col·lectius sensibles com els majors de 50 anys, les persones amb discapacitat o les famílies amb tots els seus membres en atur tindran una bonificació especial de fins a 4.500 euros.

“No és moment de criticar, sinó d’acostar el muscle per a eixir d’aquesta crisi”

Després de l’avançament de pagaments, la creació de noves ajudes o el pagament urgent d’altres accions pel coronavirus, com canviaran els pressupostos del consistori?

Per a dotar d’inversió a totes aquestes ajudes hem hagut de prioritzar i ajornar altres actuacions que teníem previstes però poden esperar. Perquè la prioritat és la salut dels ondenses i la recuperació econòmica.

Fa uns dies va remetre una carta al president de la Diputació de Castelló, José Martí, amb propostes per a millorar la situació dels municipis. Quin de les seues mesures proposades considera essencial?

Li vaig proposar al president de la Diputació huit mesures per a implementar de manera immediata, a fi d’ajudar els municipis castellonencs a fer front a la crisi del coronavirus. Ara han començat a reaccionar però les primeres setmanes va estar desapareguda la Diputació, deixant de costat als municipis.

Entre les mesures vam proposar que proporcionaren equips de protecció individual (EPI) per als professionals i han acceptat. Així com altres propostes de caràcter econòmic, com el pagament del deute a ajuntaments, suspendre temporalment les liquidacions tributàries, convocar les ajudes del Pla de Cooperació o anticipar les recaptacions als consistoris, per a alleugerir la càrrega fiscal als ciutadans en aquests moments durs i dotar als ajuntaments de tots els recursos possibles perquè els dediquen a cuidar dels seus veïns.

Quin missatge transmetries als veïns i veïnes?

Que continuen fent-ho igual de bé, perquè això un dia acabarà, i llavors celebrarem que vam ser un exemple de responsabilitat, solidaritat i coratge. I que junts, com tantes vegades hem demostrat al llarg de la nostra història, tirem avant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari