Onda insta a la Generalitat que actue contra la plaga del cotonet de Sud-àfrica i destine ajudes als agricultors

El grup popular presentarà demà una moció perquè la Generalitat establisca les mesures fitosanitàries necessàries

Onda insta a la Generalitat que actue contra la plaga del cotonet de Sud-àfrica i destine ajudes als agricultors
13/07/2021 -

L’Ajuntament d’Onda debatrà demà en Ple una moció, presentada pel grup popular, per a instar a la Generalitat Valenciana a actuar de manera eficient contra la plaga del cotonet de Sud-àfrica que any després d’anys arruïna gran part de la collita de cítrics i, per tant, comporta grans pèrdues econòmiques per als agricultors.

En el document, que el consistori traslladarà a la conselleria d’Agricultura, es recull la veu dels afectats i s’insisteix en la urgent necessitat d’establir mesures fitosanitàries especials per al control de la plaga. Així mateix, es proposa que la Generalitat sol·licite al Ministeri d’Agricultura l’autorització excepcional de la matèria activa Metil-clorpirifos per al control del cotonet de Sud-àfrica fora de l’època de floració dels cítrics i des de la caiguda dels pètals fins al final de la caiguda fisiològica, que comprén un període de 30 dies.

D’altra banda, també es planteja que es procedisca a la cria i solta massiva del depredador Cryptolaemus Montrouzieri durant la resta de l’any per al control biològic de la plaga. Per a això, és necessari que la Generalitat incremente la inversió en la lluita biològica i biotècnica per al control de plagues en la Comunitat Valenciana.

Ajudes als agricultors

La moció conclou que la conselleria competent en matèria de Sanitat Vegetal ha d’incloure en els pressupostos de 2022 una línia d’ajudes directes als citricultors afectats pel Cotonet de Sud-àfrica de manera que es puguen compensar les pèrdues econòmiques que la plaga ha provocat en el Sector. I una altra línia d’ajudes al sector comercialitzador de cítrics per a instaurar mesures de bioseguretat que impedisquen l’expansió de la plaga.

Sobre aquest tema, l’edil de Promoció Econòmica, Maria Baila, ha defensat que “els agricultors porten molt temps esperant solucions a aquest greu problema que comporta pèrdues econòmiques i l’administració competent no pot estar més temps de braços plegats o aportant solucions a ineficients”.

20.000 hectàrees afectades

La superfície afectada en la Comunitat Valenciana per la plaga s’estima en 20.000 hectàrees repartides fonamentalment per les comarques de les Valls al Camp de Morvedre i la Plana Baixa a la província de Castelló, amb afectacions que aconsegueixen el 100 % dels arbres de l’explotació i pèrdua total de la collita. El risc que la plaga s’estenga a altres zones citrícoles de la Comunitat Valenciana i comunitats autònomes veïnes és molt elevat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari