Onda i la Diputació uneixen esforços per a la restauració del retaule del Santísismo Salvador

Onda i la Diputació uneixen esforços per a la restauració del retaule del Santísismo Salvador
23/11/2023 -

En un esforç per preservar i restaurar el valuós patrimoni cultural d’Onda, el diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell, al costat d’experts tècnics restauradors, ha visitat l’ermitori del Santíssim Salvador d’Onda, acompanyat per la regidora delegada de l’àrea, Maribel Raigada. L’objectiu de la visita ha sigut avaluar de primera mà l’estat actual del retaule de l’altar, una obra que ha patit significatives deterioracions al llarg del temps.

Raigada ha conduït al diputat durant la inspecció i ha subratllat “la urgència d’intervindre per a frenar l’avanç de la deterioració”. Així, ha explicat que el retaule enfronta dos problemes principals: clivelles considerables provocades per moviments en l’edifici i la pèrdua de preparació i estrat daurat a causa de la humitat absorbida per la fusta. “La restauració d’aquest patrimoni contribuirà no sols a la conservació material, sinó també a la vitalitat i la identitat d’Onda”, ha declarat l’edil.

Per part seua, el diputat responsable de l’àrea, Alejandro Clausell, ha afirmat que “sabem la importància que té l’ermitori del Salvador, i el seu retaule en particular, per a la població d’Onda i, per això, des de la Diputació Provincial hem posat a la seua disposició el departament tècnic de Restauració”. El diputat ha afegit que “en breu es personaran de nou els tècnics per a establir un diagnòstic definitiu i preparar un projecte d’intervenció per a evitar que augmente la deterioració estimada a simple vista i continuar protegint el patrimoni cultural d’Onda”.

Els tècnics restauradors de la Diputació de Castelló, presents en la visita, han constatat que la situació del retaule s’ha agreujat des de la seua última avaluació. Davant la complexitat dels danys, es durà a terme un estudi exhaustiu amb un equip d’endoscòpia per a analitzar l’estat del retaule des de la part posterior. Els experts consideren que podrien existir problemes com a tèrmits, humitat o moviments en l’estructura de la paret de l’ermita.

En els pròxims dies, es realitzarà un estudi detallat per a determinar la fase en la qual es troba el retaule. Amb els resultats en mà, es valorarà la intervenció necessària per a la seua restauració, assegurant així la preservació a llarg termini d’aquesta peça fonamental del patrimoni cultural d’Onda.

Actuació d’urgència

Així mateix, en 2021, davant la falta de resposta de la Diputació, l’Ajuntament d’Onda va emprendre de manera urgent la realització de tastos en la superfície del retaule. L’objectiu era avaluar el nivell de deterioració i proposar les corresponents accions de reparació per a abordar les grans clivelles i degradacions de l’estrat daurat. Aquests danys s’han manifestat a causa de la humitat que afecta la fusta, i l’administració local va assumir la iniciativa per a evitar una major deterioració del patrimoni artístic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari