La província de Castelló abandera el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI amb actes i reivindicacions

Municipis com Borriana porten a les seues ciutadans activitats durant tot el mes

La província de Castelló abandera el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI amb actes i reivindicacions
28/06/2021 -

El Dia Internacional de l’Orgull LGTBI s’ha estat preparant durant aquest mes en diversos pobles de la província de Castelló per a visibilitzar el col·lectiu. De fet, el ple de la ciutat castellonenca es va posicionar a favor de la defensa dels drets LGTBI el passat 17 de juny, comprometent-se amb les entitats associatives per a celebrar el dia de l’Orgull any rere any.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, va reivindicar que “malgrat els grans avançaments socials quant als drets de les persones LGTBI, cal continuar treballant per a erradicar els atacs d’odi contra el col·lectiu”. Ruiz ha recordat que “a aquesta realitat, se suma l’excepcionalitat provocada per la pandèmia, ja que s’han agreujat els problemes de les persones que ja patien discriminació per raó de sexe o identitat de gènere”.

L’edil també va recordar que la situació derivada de la crisi sanitària ha fet que les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, que ja són víctimes de violència i discriminació per la seua orientació sexual o identitat de gènere, s’hagen vist greument afectades i per això celebra que el consistori s’haja compromés a parar especial atenció a combatre les repercussions negatives de la crisi en les persones LGTBI.

Així ho recull la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament de Castelló, un text que posa en relleu el paper de les administracions locals com les més pròximes a la ciutadania per a actuar de manera eficient i eficaç. En aquest acte, el consistori va reivindicar la necessitat d’actuar sota els principis d’igualtat i de fomentar la participació i l’apoderament d’aquests col·lectius.

Altres municipis com Borriana va acollir el passat 4 de juny, a la sala d’exposicions del CMC la Mercé, l’exposició Botànic Garden de Miguel Ángel Ortega Moya, que va servir com a inauguració per a les Jornades de l’Orgull LGTBI que se celebraran en el municipi fins al 30 de juny.

Dimarts passat 22 va continuar amb la projecció del “III Certamen de Curts LGTBI” de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) “Feminismes, Igualtat i Drets Humans en el col·lectiu LGTBI+”, que es desenvoluparà a la sala d’exposicions del CMC la Mercé.

Es tracta d’una proposta dinamitzada per l’Associació Castelló LGTBI, integrada en la FELGTB, en la qual el públic va poder debatre i votar els curts que van participar en aquest certamen que es desenvolupa dins del programa del festival de cultura activista La Culta.

D’altra banda, divendres passat 25, en la plaça Quarts de Calatrava, es va realitzar una activitat de públic infantil i familiar amb “Contes familiars” a càrrec de Babel – Solucions Artístiques i Educatives, que van presentar una proposta per a mostrar la diversitat familiar existent en la societat i en particular a Borriana.

A més, aquest dilluns 28, el Teatre Payà acollirà a les 18.30 hores la lectura del manifest LGTBI, a continuació es presentarà el catàleg de l’exposició Botànic Garden, i es tancarà la jornada amb la projecció de la pel·lícula “Love, Simon” de Greg Berlanti.

Per a concloure les jornades, el dimecres 30, el jardí arqueològic del CMC la Mercé acollirà un vermut literari sobre el llibre de Fani Gran “Jo sóc així i això no és un problema” amb la participació del Club de Lectura Feminista i de l’associació Castelló LGTBI. Posteriorment, i en el mateix espai, es presentarà el Grup de Suport a persones LGTBI que vol instaurar-se a Borriana amb la col·laboració de l’associació castellonenca per a donar resposta a la demanda ciutadana d’establir una xarxa de suport.

Una altra localitat, com és Nules, va tindre el diumenge i aquest dilluns 28 de juny els dies “més intensos” quant a activitats es refereix, de manera que la Terrassa l’Estany de la Platja de Nules s’ha convertit en l’escenari principal. Aquest passat diumenge, es van realitzar tallers de treballs manuals per a tots els públics, i a la nit, a les 22.00 hores, es va realitzar un concert tribute a Mónica Naranjo.

Per a aquest dilluns s’ha previst la publicació en xarxes socials de cinc curtmetratges denominats “La diversitat és un orgull” amb els quals es vol donar visibilitat als diferents col·lectius que formen part de les sigles LGTBI.

A més, seguint amb els actes culturals, aquest mateix dilluns, a les 18.00 hores, es presentarà el llibre “Els Invisibles, educació afectiu-sexual dónes de les ciències socials” en el qual es parla de les dones del col·lectiu durant el règim franquista.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari