La càrrega de la Plana i els contagis de les seues residències preocupen el ministeri

Als informes del Ministeri de Sanitat que analitzen la situació de la Comunitat Valenciana per a la desescalada s’insta la Conselleria de Sanitat a tenir una especial atenció en el departament de La Plana

La càrrega de la Plana i els contagis de les seues residències preocupen el ministeri

El 8 de maig, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, van anunciar que no tota la Comunitat Valenciana passaria a la fase 1 de la desescalada, sinó tan sols 10 dels seus 24 departaments sanitaris. A la província de Castelló, el departament de Vinaròs va rebre el vistiplau, però La Plana i Castelló van haver d’esperar una setmana més per a avançar. Dues setmanes després, el ministeri ha publicat els informes que justifiquen aquesta decisió, en els quals s’insta a la Conselleria de Sanitat a prestar més atenció a la Plana, que hui dia continua tenint una elevada taxa de contagis per coronavirus.

En concret, el ministeri ha publicat dos informes de cada comunitat autònoma: un del 8 de maig, per a l’inici de la desescalada, i un altre del 15, de la setmana següent. En tots dos, el document signat per Pilar Aparicio, directora General de Salut Pública, es destaca un aspecte positiu de la gestió en la Comunitat Valenciana: “com a resposta a l’epidèmia, ha reforçat amb personal l’Atenció Primària i hospitalària i ha augmentat considerablement la plantilla de Salut Pública. De la mateixa manera, s’han ampliat les capacitats sanitàries quant al nombre de llits requerits d’hospitalització d’aguts i de crítics”.

Informe del 8 de maig: 14 departaments es mantenen en fase 0

No obstant això, l’informe del dia 8, en el qual només es va permetre que 10 departaments passaren de fase, reconeix que en els dies previs a l’inici de la desescalada va haver-hi millores i una tendència favorable en el control de la transmissió del virus, per davall de l’1 des del 15 d’abril, però també que es van diagnosticar més de 1.000 casos a Alacant i a València i quasi 200 a Castelló, “que són en el seu major parteix casos hospitalaris o personal sanitari o essencial”.

Respecte al diagnòstic precoç, l’informe presentat per la Conselleria de Sanitat, liderada per Ana Barceló, mostra que en la setmana anterior a l’enviament va haver-hi 2.969 casos sospitosos, dels quals només el 20,7% es va sotmetre al test de PCR i el 35,1% va donar positiu.

En aquest sentit, des de l’equip liderat per Illa es destaca que “és important garantir que a tots els pacients sospitosos que es detecten en Atenció Primària se’ls realitza un test diagnòstic per a confirmar o descartar infecció per COVID-19”, ja que si es mantinguera la proporció, això indicaria una circulació considerable del virus i podria produir “un nou augment de casos si aquesta situació no es controla”.

Així mateix, l’informe defensa una desescalada fragmentada per qüestions epidemiològiques, sociodemogràfiques i de control de la mobilitat poblacional en la qual tan sols el departament de Vinaròs de la província de Castelló té una valoració “favorable”, mentre que el de la Plana i de Castelló havien de seguir en “seguiment i reavaluació”.

Davant eixe pas de només 10 dels 24 departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana a la fase 1 l’11 de maig, el Ministeri de Sanitat va instar a la Conselleria a realitzar més test (entre el 80 i el 100%) als casos sospitosos, als quals estaven en seguiment però no s’havien sotmés a PCR i fer un seguiment estret de la situació de la pandèmia durant la desescalada.

No obstant això, també va advertir específicament: “S’ha de posar especial atenció en les zones de cada província on es concentren els casos. Això és, en els departaments de Castelló i La Plana, València ciutat i la seua àrea metropolitana i en els departaments de la conurbació Alacant-Elx”.

Informe del 15 de maig: els 14 departaments passen a fase 1

En l’informe del 15 de maig, que va resoldre el passe a la fase 1 de la resta de departaments de la Comunitat Valenciana, l’equip d’Aparicio va assenyalar com a “favorable” la tendència en el control de la transmissió del virus i es va indicar que en el cas dels dos departaments de Castelló hi havia 52 casos, amb una incidència acumulada conjunta de l’11,3% per cada 100.000 habitants, per damunt de la província de València, amb un 10,41%.

Els departaments valorats en aquesta ocasió també van rebre una qualificació de “favorable”, encara que, de nou, es va recomanar “posar especial atenció en les zones de cada província on es concentren els casos”, com el departament de la Plana a Castelló, La Ribera, Sagunt i València-Hospital General de València i els quatre departaments alacantins.

Així mateix, en el cas de les residències i altres centres sociosanitaris, va destacar, com a novetat: “s’ha de parar atenció als departaments de la Plana, València-La Fe i Alacant-Sant Joan, el percentatge de la qual del total de residències amb casos supera el 15%” (el percentatge global de la comunitat era del 7,8%).

I com a observacions especials, va assenyalar: “El departament de la Plana presenta una càrrega hospitalària de pacients COVID-19 molt per damunt de la resta d’hospitals (54% de llits d’hospitalització d’aguts i 16% de llits UCI”.

Davant aquesta situació, el dimarts la consellera Barceló va oferir la roda de premsa rutinària d’actualització sobre el covid-19 en la Comunitat Valenciana i va declarar que la situació de càrrega hospitalària de la Plana es va donar en un “moment molt determinat”.

Malgrat això, ara mateix la situació de la pandèmia a Castelló porta millores i dades significatives. Segons el portal estadístic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a la Plana la taxa de positius és del 495,6% per cada 100.000 habitants, per la qual cosa és la segona de major taxa, després de Requena (amb una taxa del 938,1%). Així mateix, compta amb 928 casos positius i 94 morts.

En el cas del departament de Castelló, la taxa de casos positius és del 327,5%, amb 927 resultats positius i 75 persones mortes. Respecte a Vinaròs, que va passar a la fase 1 l’11 de maig, la seua taxa és del 259,9% per cada 100.000 habitants, amb 236 pacients i 30 morts amb coronavirus.

Així, divendres que ve es coneixerà si finalment la Comunitat Valenciana passa de manera íntegra a la fase 2, després que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública haja remés un nou informe en el qual s’hauria d’haver respost a les observacions i propostes de millora en departaments com el de la Plana a Castelló, tant en els seus centres sanitaris com en les seues residències i centres sociosanitaris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari