Obiol fa balanç de 10 anys de gestió en Territori: “Tenim una Vila-real nova, però ens queda molt encara per fer”

Obiol fa balanç de 10 anys de gestió en Territori: “Tenim una Vila-real nova, però ens queda molt encara per fer”
18/06/2021 -

El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha fet balanç dels últims 10 anys de govern en el departament municipal, que engloba àrees com Urbanisme, Indústria, Activitats, Patrimoni i, des de 2019, també Mobilitat. En aquestes cinc àrees principals, Obiol ha fet un repàs per les coses aconseguides, les dificultats i les gestions realitzades durant una dècada que han dibuixat “una Vila-real nova”. “Des de la humilitat, hem de dir que el balanç que podem fer d’aquests anys és bo, però que, sense dubte, queda encara moltíssim per fer i per seguir avançant”, assenyala.

La vertebració del territori, la gestió urbanística per a fer front als “empastres” del Partit Popular, desactivar “bombes de la gestió del PP” com els aprofitaments o la especulació associada a PAI “ficticis”, a més de la recuperació del patrimoni, el disseny d’una trama urbana moderna o la millora de la competitivitat industrial de la ciutat són alguns dels objectius que s’ha plantejat el departament en aquests 10 anys. “Un treball fonamental ha estat el desenvolupament del Pla de reindustrialització local”, incideix Obiol, qui destaca la importància de la iniciativa privada, amb el suport de la inversió pública, per a col·locar la ciutat “en el mapa de la competitivitat”. En concret, segons les dades de l’àrea d’Indústria, en 10 anys s’ha produït una inversió industrial associada als dos grans sectors econòmics de la ciutat -ceràmica i sector agroalimentari- de 78,8 milions d’euros. En el balanç de la dècada, destaquen també les 100 llicències d’obra majors concedides en aquests dos sectors o els 3,5 milions d’euros d’inversió pública en tres anualitats, per a la millora dels polígons industrials, a través del finançament de l’Ivace. “Vila-real és una ciutat fonamentalment industrial; per aquesta àrea, que és la que més llocs de treball crea i la que suposa les tres quartes parts del PIB local, hem apostat de manera decidida i ho seguirem fent”, apunta el regidor.

“Quan vam arribar, al 2011, Vila-real era una ciutat depauperada, quasi a l’UCI, i, a poc a poc, hem anat assolint noves inversions i ampliacions de negoci, que fan de Vila-real el centre de la indústria ceràmica del País Valencià, amb les tres primeres mercantils del sector ceràmic espanyol ací, a la nostra ciutat”, agrega. Aquesta aposta culminarà en els pròxims mesos amb la reactivació del PAI industrial de la carretera d’Onda (CV-20), “un dels projectes més importants de futur a Vila-real, del qual podríem començar a veure realitats físiques a inicis de 2022”.

En l’apartat de gestió urbanística, Obiol recorda la “bombolla extraordinària” de la que ha estat víctima la ciutat, a conseqüència de “l’urbanisme a cost zero del PP”. “Encara hui dia, després de pagar ja més de 32 milions d’euros en empastres, seguim pagant a Vila-real la festa d’alguns”, denuncia. “Per a evitar que aquesta festa d’altres ens coste més diners encara, en aquests deu anys hem caducat 10 PAI que no eren més que el caldo de cultiu per a l’especulació”, incideix. En concret, els programes anul·lats haurien afectat 2,3 milions de metres quadrats de sol.

L’àrea de Mobilitat té com a principal assoliment la posada en funcionament del primer servei d’autobús gratuït, el Groguet, únic i pioner en una ciutat de les característiques de Vila-real, a més de la creació del primer carril bici de la ciutat en 2012; punt d’inici d’una xarxa que, a dia de hui, compta ja amb 10 quilòmetres per a la mobilitat en bicicleta. El Pla d’aparcaments, la renovació de senyalització vertical de la mà del Villarreal CF o l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, en tràmit, són altres de les fites del departament.

El Museu a l’aire lliure, amb art mural de figures de renom internacional, la intervenció amb fons europeus en el Gran Casino i Tagoba -que Obiol espera poder continuar en una segona fase amb una nova convocatòria Feder- o les diferents actuacions per a posar en valor l’entorn de la basílica de sant Pasqual destaquen en el balanç de Patrimoni. Una àrea en la qual Obiol no oblida mencionar altres actuacions com la restauració del Molí de la Vila o el Pla d’Embelliment Urbà.

En l’apartat d’Urbanisme, el regidor destaca l’obertura de nous carrers, la gestió de la ronda Sud-oest o el Vila-center, a més de la creació de noves places -del Llaurador i de Pasqual Font de Mora- de la mà del Villarreal CF. Però, sobretot, si una infraestructura destaca en el balanç urbanístic de la dècada és la ronda Sud-oest. “El Partit Popular la va intentar posar en marxa, va expropiar els terrenys sense pagar ningú, l’adjudicatària va desaparèixer i els milions d’euros compromesos amb Vila-real encara no sabem on van anar. Ara sí sabem que tenim en marxa la primera ronda de circumval·lació de la ciutat, amb set milions d’euros, que ens ha costat molts esforços i que prompte serà una realitat, a falta de resoldre la connexió amb la N-340”, explica.

La piscina del Termet, la CEM, el pavelló Melilla o el Campió Llorens, la instal·lació de Fundació Manantial en tres infraestructures -Residència d’Ana Nebot, CRIS i Manantial Vilamico- són altres actuacions destacades en els últims 10 anys. A elles s’afegeixen gestions com les modificacions urbanístiques per a millorar la partida del Madrigal o “el Pla de cosir la ciutat” per a neutralitzar “la bomba immobiliària del PP”, a més de la creació del primer Sistema d’Informació Territorial de Vila-real (SIT), ara evolucionat en el Geoportal.

“Hem fet moltes coses, però en queden encara moltes més per fer. Tenim un projecte cohesionat, liderat, amb il·lusió i amb moltes idees. En definitiva, tenim un projecte de ciutat que hem definit de la mà de la societat i de les nostres empreses. Un projecte que hem fet amb les mans netes, posant sempre Vila-real primer”, detalla Obiol. Entre aquests projectes de futur, el regidor de Territori ha mencionat alguns més imminents: la remodelació de l’Alberg del Termet, l’intercanviador de transports, la nova comissaria de policia nacional, l’obertura d’Herarbo o el paquet d’actuacions de millora previstos en l’entorn del Botànic Calduch, amb la culminació del jardí, l’obertura del carrer i la rehabilitació de l’alqueria. “En definitiva, fem un balanç bo, de molt de treball i esforç, honest. Un balanç que és només una primera fase, perquè el que està per venir és més i millor per a Vila-real”, conclou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari