Vila-real tramita tres préstecs per a afrontar herència urbanística després de dos anys de contenció del deute

L’Ajuntament recorre a operacions de crèdit per valor de 6,2 milions per a pagar urbanisme i inversions com la compra del solar del quart IES o l’edifici d’Economia

Vila-real tramita tres préstecs per a afrontar herència urbanística després de dos anys de contenció del deute
06/07/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real ha iniciat la tramitació de tres operacions de crèdit per import de 6,2 milions d’euros per a afrontar noves sentències urbanístiques heretades de l’anterior govern del PP i finançar inversions de futur, moltes d’elles cofinançades al costat d’altres administracions, per a generar oportunitats a la ciutat. Els tres expedients de préstec es troben en moments diferents dins del procediment administratiu però tots ells estan ja en tramitació perquè “malgrat la difícil situació econòmica en la qual es troba l’Ajuntament, puguem fer front una vegada més als empastres de l’urbanisme del PP sense perdre oportunitats de desenvolupament i riquesa”, ha subratllat l’alcalde de la ciutat, José Benlloch. “Si ara podem recórrer a aquests préstecs és perquè hem sigut previsors i durant els dos últims anys hem fet un esforç de contenció del deute, sense recórrer a préstec, i una planificació per a rebaixar l’endeutament”, assevera el primer edil.

La contractació d’aquests préstecs és possible dins dels marges legals de deute municipal perquè l’Ajuntament de Vila-real va tancar 2020 amb un 56,02% d’endeutament, després d’haver-ho rebaixat més de set punts en un any, ja que al tancament de 2019 el deute se situava en un 63,42%. “Gràcies a aquest esforç, estem en condicions de finançar via préstec tant el pagament de les últimes sentències que continuen arribant a l’Ajuntament per la nefasta gestió urbanística del PP i sobretot per a no perdre subvencions d’altres administracions i fons europeus que ens permetran fer realitat projectes decisius per a la Vila-real del 2030 cap a la qual volem caminar”, remarca Benlloch.

L’operació de préstec de major quantia ascendeix a 3.033.872 euros i les bases per a la seua contractació s’han publicat ja en el Butlletí Oficial de la Província (BOP). Prop de 2,4 milions d’euros aniran destinats al pagament de resolucions i sentències urbanístiques que van arribar a final de 2020 i que van complicar l’elaboració del pressupost de 2021. Així mateix, amb aquest préstec també es podran escometre altres actuacions imprescindibles per a la ciutat com l’adquisició d’un solar que permetrà situar la nova comissaria de Policia Nacional en l’aparcament enfront dels jutjats (114.150 euros); la modernització del sistema de préstec gratuït de bicicletes Bicivila’t (125.000 euros) o la construcció i rehabilitació de nínxols en el Cementeri Municipal (120.000 euros), entre altres projectes.

D’altra banda, l’Alcaldia ha remés al departament de Tresoreria l’expedient per a redactar les bases d’adjudicació d’una altra operació de crèdit per import d’1.780.224 euros. Divendres 2 de juliol va entrar en vigor l’aprovació plenària de l’expedient per a contractar aquest préstec i la previsió és que les bases es puguen publicar en el termini de dues setmanes. Aquests diners permetran a l’Ajuntament de Vila-real escometre projectes com la compra del solar per a la construcció del quart institut (600.000 euros); la segona fase de construcció de l’intercanviador de transports i adequació de l’entorn de l’estació (235.000 euros); la rehabilitació de l’alqueria de Botànic Calduch (182.248 euros); l’adequació de la planta baixa del Gran Casino per a albergar el servei d’Atenció i Tràmits del consistori (122.000 euros); o la remodelació de l’edifici dels antics jutjats per a ubicar la seu de la Regidoria d’Economia i el departament de Tresoreria municipal (489.152 euros).

Finalment, també s’ha iniciat l’expedient per a elevar a ple la contractació d’una tercera operació de crèdit per import d’1.386.635 euros. Aquesta xifra correspon a dues noves sentències judicials, per cessions de solars en els anys 1999 i 2010, abans de l’arribada a l’Alcaldia de l’actual equip de govern. Els pagaments corresponen a la cessió de solars per l’obertura de l’avinguda Portugal així com per a la urbanització del jardí de Jaume I i l’equip de govern ha hagut de recórrer a endeutament perquè es tracta de resolucions judicials que no estaven previstes en el pressupost de 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari