Música, teatre i jocs integren una Agenda Cultural 2020 de la Diputació que traslladarà mig centenar d'esdeveniments a les huit comarques de la provincia

La diputada provincial, Ruth Sanz, destaca l’objectiu de “potenciar i acostar la cultura com a font de riquesa” per tots els municipis castellonencs

Música, teatre i jocs integren una Agenda Cultural 2020 de la Diputació que traslladarà mig centenar d'esdeveniments a les huit comarques de la provincia
16/07/2020 -

La Diputació de Castelló ha dissenyat una Agenda Cultural Provincial 2020 que contemplarà mig centenar d’esdeveniments “per a aconseguir que la cultura arriba a tots els racons de la província”, tal com ha destacat la diputada delegada de l’àrea, Ruth Sanz. Música, teatre i jocs seran els principals arguments dels 48 actes que ja han començat a acostar-se a alguns municipis i que es prolongaran fins a final d’any.

Ruth Sanz, en aquest sentit, ha recalcat que “és un programa que va dirigit a totes les edats, amb el qual volem potenciar i acostar la cultura com a font de riquesa per les huit comarques de la nostra província”, assenyala la diputada provincial.

Música barroca

L’Estança Harmònica” serà l’encarregada de les “Vetlades barroques en escenaris històrics”, huit concerts de música barroca que començaran demà divendres 17 de juliol a l’església Sant Bartomeu de la Jana i que acabaran el 3 d’octubre a l’església Sant Blai de Borriana. Abans de la clausura hauran passat per l’església de la Transfiguració de Torralba del Pinar (18 de juliol), l’església del Salvador de Culla (19 de juliol), l’església de Sant Pere de Xodos (24 de juliol), el convent de Blai Berga de Forcall (25 de juliol), l’església de La nostra Senyora de Gràcia de Viver (26 de setembre) i l’església de Sant Bartomeu de Vilanova d’Alcolea (27 de setembre).

Temps d’objectes

Una altra de les propostes de l’àrea de Cultura de la Diputació és el programa ‘Temps d’objectes’, un espectacle que pretén promocionar i difondre l’objecte animat al costat del treball de l’actor. Els més xicotets i els seus acompanyants podran gaudir d’una exposició de marionetes amb vista guiada, espectacles teatrals i tallers de construcció de marionetes.

Després de passar ja per la Serra d’en Galceran, Els Rosildos i Els Ibarsos, les pròximes cites seran Catí (18 i 19 de juliol), Fanzara (25 i 26 de juliol), Cinctorres (1 i 2 d’agost), Santa Magdalena de Polpís (7 i 8 d’agost); Vistabella (9 i 10 d’agost); Caudiel (13 i 14 d’agost) i Almenara (8 i 9 d’octubre).

El Dolçainer de Tales

Xarxa Teatre convida per la seua part a submergir-se en la cultura festiva tradicional valenciana amb un espectacle històric per a viure en família. Després del seu èxit en 1987, la companyia recupera i actualitza un muntatge que trasllada a l’espectador a un dia de festa de qualsevol poble valencià: de la crida del pregoner i la música de la *dolçaina als bous de carrer, els balls de gegants i capgrossos i com no, la revetla en la plaça.

El Dolçainer de Tales es representarà a Betxí (17 de juliol), Traiguera (18 de juliol), Argelita (25 de juliol), Vallibona (8 d’agost), Sot de Ferrer (13 d’agost); Benafigos (29 d’agost), Cabanes (12 de setembre) i la Torrre d’en Besora (21 de novembre).

Festelànim

La companyia Splai Teatre de Castelló organitza per la seua part ‘Festelànim’, un festival de teatre i animació que suposa una mostra dels diferents formats que podem trobar en el món de l’animació infantil: màgia, circ, música, ball, contacontes, clowns…

La idea de ‘Festelànim’ consisteix a reunir companyies de la nostra província i a una convidada per a gaudir d’un intens cap de setmana. Ravatukem Batukada, La Inestable, Mag Pinchito, Splai Teatre, Purpurina Circus, Salva El Mussennacitu, Fanfi García i La Troupe Malabó són els que integraran un esdeveniment que arribarà a Altura (25 de juliol), Cervera (4 d’agost), Villores (7 d’agost); Tírig (9 d’agost), La Pobla Tornesa (13 d’agost); Cirat (17 d’agost), Atzeneta del Maestrat (22 d’agost) i Xilxes (9 d’octubre).

Dolç Festival

El Dolç Festival, d’altra banda, naix per a incentivar a les agrupacions de dolçaina i tabal de la província de Castelló i portar el so dels instruments més representatius de la música tradicional valenciana. És una iniciativa de la Diputació de Castelló i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters i suma ja nou edicions.

El Dolç Festival s’acostarà a Argelita (26 de juliol), Llucena (1 d’agost), Almedíjar (9 d’agost), Vilar de Canes (9 d’agost), La Serratella (22 d’agost), Aín (22 d’agost), Castell de Cabres (6 de setembre) i Palanques (10 d’octubre).

Un món de jocs

Un altre dels atractius de l’Agenda Cultural Provincial 2020 és ‘Un món de jocs’. D’una banda se celebra una exposició per a contemplar la història de molts jocs tradicionals i la seua evolució i, d’altra banda, s’acompanya aquesta iniciativa amb una sessió de jocs. La finalitat per això és promoure el joc de sempre com a patrimoni cultural perquè les generacions més joves els coneguen.

Vilafranca ja va acollir el primer dels esdeveniments del 6 al 12 de juliol, mentre que Les Useres gaudeix des del dilluns 13 i fins al diumenge 19 de l’exposició i la sessió de jocs. El relleu el prendran Ribesalbes (del 20 al 25 de juliol); Canet lo Roig (del 27 de juliol al 2 d’agost); Cortes de Arenoso (del 3 al 9 d’agost); Olocau del Rei (del 10 al 16 d’agost); Benlloc (del 20 al 23 d’agost) i Jérica (del 24 al 30 d’agost).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari