Benicàssim reprén el Festival Líric que comptarà amb cinc concerts i es consagra a la sarsuela

El certamen oferirà, entre el 2 i el 8 d’agost, tres recitals, dues gales i un seminari dedicat al gènere líric espanyol

Benicàssim reprén el Festival Líric que comptarà amb cinc concerts i es consagra a la sarsuela
26/07/2021 -

L’Ajuntament de Benicàssim reprén el Festival Líric de Benicàssim. L’alcaldessa, Susana Marqués, al costat del regidor de Cultura, Javier Alonso, i el director del festival, Roberto Turlo, han presentat la XIII edició que tindrà lloc del 2 al 8 d’agost i que comptarà amb un programa de cinc concerts i un seminari sobre el gènere líric espanyol, activitats que s’oferiran en el Teatre Municipal Francesc Tárrega i l’emblemàtic palauet municipal Villa Elisa de Benicàssim.

Ópera Benicàssim, al costat de la promotora i productora d’espectacles AIM – Amèrica Iber Música han preparat un ambiciós programa i que com ha indicat l’alcaldessa, Susana Marqués, “el festival, any rere any, suma internacionalitat per la qualitat dels seus artistes i farà que Villa Elisa i el Teatre Municipal es convertisquen en l’epicentre de la lírica durant una setmana”.

Roberto Turlo, oboista, director i ànima del festival des de la seua creació, ha comentat per la seua part que “és un projecte il·lusionant, amb més d’una dècada de recorregut i que es duu a terme gràcies a l’esforç de moltes persones, tant per part de l’administració –que any rere any aposta per la seua celebració– com de tots els artistes implicats. En aquesta edició, després de tanta incertesa que ha causat la pandèmia, tornem amb unes ganes immenses i amb una programació fantàstica –sempre amb artistes de primera divisió– i, aquesta vegada, amb una picada d’ullet a la sarsuela, un gènere que ens encanta divulgar; el nostre objectiu continua sent acostar la música i la cultura al nostre públic, el de casa i a l’itinerant”.

El regidor de Cultura, Javier Alonso, ha afegit que “continuem sumant proposades de qualitat i envergadura a aqueix gran contenidor de cultura que s’està convertint Vila Elisa, lloc en el qual, juntament amb el Teatre Municipal, es conjugarà a la perfecció la bona música amb totes les mesures de seguretat sanitària per a seguir amb la nostra aposta ferma per la cultura segura”.

Quant a la programació, l’esdeveniment s’inaugurarà amb un recital de la soprano valenciana Carmen Romeu (4 d’agost, Teatre Municipal) que, acompanyada del piano de Rubén Fernández Aguirre, oferirà un programa de cançó espanyola i francesa.

El baríton madrileny Alfredo García al costat del pianista Enrique Bagaría proposen un recital dedicat a cançó d’autors sud-americans i espanyols com Cluzeau-Mortet, López Buchardo, Guastavino, R. Halffter, Sorozábal, Guerrero, Moreno Torroba, Chueca o Soutullo y Vert (5 d’agost, Vila Elisa). La programació es completarà amb un concert a càrrec de la soprano irlandesa Laura Sheerin acompanyada pel septet Solistes de València (7 d’agost, Teatre Municipal) que inclourà àries d’òperes com La Rondine, L’amico Fritz, Rusalka o Gianni Schicchi, així com cançons de compositors irlandesos i americans.

Enguany, a més, gràcies a l’acord aconseguit pel Festival amb Asociación Zarzuela por el Mundo que presideix Plácido Domingo, els concerts es desenvoluparan paral·lelament al Seminari Sarsuela XXI, una trobada que vol aprofundir tant en el gènere líric espanyol com en la música espanyola en general que comptarà amb una ponència de la musicòloga María Luz González sobre música espanyola (5 d’agost, Villa Elisa), així com classes magistrals a càrrec de professors especialistes en cada àrea de la talla de la mezzosoprano Nancy Fabiola Herrera, que aportarà tota la seua experiència en el gènere i de la seua reconeguda carrera internacional; el director d’orquestra Oliver Díaz (ex director musical del Teatre de la Zarzuela), l’actriu Isabel Cámara (actuació, dicció i enfocament dels textos teatrals) i del professor Vincenzo Spatola (tècnica vocal).

Marcello Pérez Pose, director de América Iber Música, organitzador del Seminari Sarsuela XXI i professor d’aquest, afirma que està convençut “de la importància de donar a conéixer, aprofundir, investigar i difondre el gènere de la sarsuela, motiu pel qual creguem l’Associació Sarsuela pel món, una entitat itinerant que proposa eines motivacionals que permeten la divulgació i representació d’espectacles de sarsuela per tot el món, però sobretot de qualitat”. El seminari culminarà amb una gala de sarsuela a càrrec dels alumnes participants en la trobada (6 d’agost, Vila Elisa) i amb l’espectacle Un manoll de sarsuela (8 d’agost, Teatre Municipal Francesc Tàrrega) com a tancament del Festival. Es tracta d’una producció de Zarzuela Colombia dirigida pel baríton Antonio Torres, qui a més encapçala l’elenc d’artistes completat per la soprano i flautista colombiana Liliana Mestizo, la mezzo mexicana Zayra Ruíz, i el pianista cubà Leonardo Milanés, els qui amb el seu art proposen un viatge pel món de la sarsuela amb hits del gènere com María la O, La del manojo de rosas, La leyenda del beso, La tabernera del puerto, Don Gil de Alcalá, Katiuska, Cecilia Valdés, Los sobrinos del Capitán Grant, María la O, etc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari