Castelló i diversos municipis celebren el Dia Internacional dels Museus per a recordar que “són espais vius”

‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’ és el lema que engloba les activitats d’aquesta edició, del 18 al 23 de maig

Castelló i diversos municipis celebren el Dia Internacional dels Museus per a recordar que “són espais vius”

Els museus de la capital i d’altres municipis amb gran riquesa cultural de la província albergaran desenes d’activitats per a tots els gustos del 18 al 23 de maig. Sis jornades que ompliran aquests espais d’exposicions, concerts, teatre, visites guiades o poesia per a unir-se a la celebració del Dia Internacional dels Museus (DIMCAS), que enguany compta amb el lema ‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’.

Així ho han presentat aquest matí la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; el delegat provincial de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Alfonso Ribes; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, que han coincidit que la col·laboració institucional ha sigut essencial a l’hora d’unir-se a aquesta data tan significativa per a reivindicar la importància que juguen els museus en la societat.

La principal novetat d’enguany és que la celebració a Castelló s’amplia a espais museístics d’altres municipis. Participen l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), el Museu de Belles Arts de Castelló (MBAC), l’Espai Cultural Obert Les Aules, els espais del Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC); el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC); la Fundació Caixa Castelló; el Museu del Molí d’Arròs, el Centre Municipal de Cultura i el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d’Almenara; la Sala d’exposicions d’Ares del Maestrat; el Museu de la Ciutat de Benicarló (MUCBE); el Centre d’Interpretació Vaig moldre de l’Oli de Cervera del Maestre; el Museu del Taulell Manolo Safont d’Onda; el Museu de la Ciutat Casa de Polo i El Convent de Vila-real; i les sales gòtiques de Vilafranca.

Així, tant Sanz com Ribes i Ruiz han animat al públic a gaudir de les activitats i de la “cultura segura” en un moment tan complicat per al sector com l’actual. El delegat de l’IVC, en aquest sentit, ha assenyalat que “els museus es troben en una clara situació de crisi i això és responsabilitat de les administracions, perquè moltes vegades es creu que són espais de magatzem, col·leccions de peces”. “El que busquem és que siguen un centre cultural viu i el 18 de maig és un record d’això, de posar els museus al costat de la ciutadania. Per això és una data especial”, ha afegit.

“Enguany sí que podem celebrar el Dia Internacional dels Museus el 18 de maig i ho fem l’any de l’expansió del DIMCAS a tota la província. Un deute pendent que teníem amb les comarques i que hem aconseguit enguany gràcies al treball conjunt entre les tres institucions”, ha assenyalat Ruth Sanz, que ha recordat que les activitats dissenyades des de la Diputació es desenvoluparan en el renovat Espai Cultural Les Aules, amb un nou equip artístic al capdavant.

Per part seua, Verònica Ruiz ha valorat la unió de més centres museístics a aquesta celebració “no sols en aquesta data, sinó la resta de l’any”. La regidora de Cultura de Castelló de la Plana ha assegurat que “l’èxit de la passada edició demostra que quan les institucions ens aliem i treballem de manera coordinada naixen projectes tan enriquidors com aquest, els quals arriben a molt més públic i posen la cultura en el centre de l’agenda de la ciutat” i ha convidat a gaudir de les activitats del MUCC i de la resta d’espais.

Finalment, Alfonso Ribes ha assenyalat que el DIMCAS suposa “una oportunitat per a retrobar-se amb la cultura” i ha realçat la riquesa cultural de la programació, amb gran varietat en espais com el Museu de Belles Arts que aniran des de les exposicions fins a la dramatúrgia o la poesia.

Així, del 18 al 23 de maig Castelló de la Plana, Almenara, Ares, Benicarló, Cervera, Onda, Vila-real, Vilafamés i Vilafranca oferiran una àmplia programació cultural en els seus espais museístics per a reivindicar que estan “plens de vida”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari