Extrauen ossos i petjades de dinosaures sauròpodes en l'excavació del jaciment del Mas de Romeu de Morella

Entre 2016 i 2021 s’han extret una gran quantitat de restes d’un individu de més de 20 metres de longitud

Extrauen ossos i petjades de dinosaures sauròpodes en l'excavació del jaciment del Mas de Romeu de Morella
11/08/2021 -

La tercera campanya de l’excavació del jaciment del Mas de Romeu a Morella ha finalitzat amb l’extracció d’ossos i petjades de dinosaures sauròpodes. Entre 2016 i 2021 s’han extret una gran quantitat de restes d’un individu de més de 20 metres de longitud.

La campanya ha sigut realitzada per membres de Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, en col·laboració amb l’Ajuntament de Morella, per a extraure les restes d’un esquelet d’un dinosaure sauròpode de grans dimensions en la masia Mes de Romeu a Morella (Castelló).

Al llarg de tres campanyes d’excavació desenvolupades en 2016, 2017 i aquesta de 2021 s’han extret un gran nombre de restes de l’esquelet d’un únic individu de més de 20 metres de longitud entre els quals es troben molts elements de les potes anteriors i posteriors, de la cintura pèlvica i de les vèrtebres del dors i de la cua.

Aquestes restes pertanyen a un dinosaure de el grup dels sauròpodes que va habitar el territori equivalent a l’actual comarca dels Ports al Cretaci Inferior, fa uns 126 milions d’anys. Els sauròpodes són dinosaures herbívors, generalment d’enormes proporcions, amb el coll llarg, un cap relativament petita, potes gruixudes i verticals i una cua llarga i robusta.

Els sauròpodes que van habitar a la península ibèrica durant el Cretaci Inferior són relativament coneguts a partir de restes procedents de jaciments burgalesos i Terol, però encara no s’ha abordat l’estudi a partir dels ja abundants restes que es coneixen en els jaciments de Morella. L’exemplar de Mas de Romeu conforma al costat d’altres recollits en altres localitats morellanes, com Mas d’Eroles, Sant Antoni de la Vespa o Mas de Palau un important conjunt de restes d’aquests organismes que es troben en aquest moment en estudi i que mostra que la diversitat d’aquests animals en el Cretaci Inferior ibèric pot ser més complexa del que es considera fins al moment.

Com és habitual en els jaciments morellans, l’acumulació de restes en el punt en què s’ha estat excavant se circumscriu a elements d’un únic individu, encara que també s’han identificat moltes restes d’invertebrats, plaques de tortuga i dents de taurons i de dinosaures carnívors. En aquest sentit, els treballs d’extracció de restes òssies en aquest punt es consideren finalitzats, però, com a element ressenyable, en les campanyes anteriors s’havia localitzat una contramotlle aïllat d’una empremta de sauròpode.

En aquesta campanya s’han localitzat els nivells d’origen d’aquestes empremtes i s’ha pogut confirmar que són relativament abundants en alguns nivells al Mas de Romeu, la qual cosa constituiria la troballa dels primers rastres d’aquests dinosaures localitzats en la Formació Argiles de Morella . Fins al moment, a la zona, només s’havia recuperat una empremta d’un dinosaure ornitòpode procedent dels mateixos nivells en la Fàbrica Giner a Morella i es coneixia un jaciment de petjades de dinosaures carnívors més antics al jaciment morellà de Vallibana.

La troballa d’empremtes i restes òssies d’aquest tipus d’animals en el mateix context estratigràfic i ambiental resulta especialment enriquidor, de manera que l’equip de recerca es planteja continuar la feina al jaciment amb l’objectiu de documentar i posar en valor aquest registre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari