Nou municipis s'uneixen al Dia Internacional dels Museus amb una programació per a "recuperar i reimaginar"

Aquesta edició, que se celebra del 18 al 23 de maig, reivindica que no són simples magatzems de peces

Nou municipis s'uneixen al Dia Internacional dels Museus amb una programació per a "recuperar i reimaginar"

Els museus de nou municipis de les comarques de Castelló s’ompliran de vida especialment durant aquesta setmana. Sota el lema ‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’, Castelló de la Plana, Almenara, Ares, Benicarló, Cervera, Onda, Vila-real, Vilafamés i Vilafranca s’uneixen al Dia Internacional dels Museus de Castelló (DIMCAS) 2021 amb propostes per a tots els gustos i formes del 18 al 23 de maig.

Aquesta és, sens dubte, la gran novetat d’aquesta segona edició. A Castelló i Vilafamés s’uneixen la resta de municipis amb l’objectiu comú de reactivar El sector i obrir aquests espais culturals com a sales que no són simples aparadors. «Els museus es troben en una clara situació de crisi i això és responsabilitat de les administracions, perquè moltes vegades es creu que són espais de magatzem i el que cal aconseguir és demostrar que són un espai cultural viu», va assenyalar el delegat provincial de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Alfonso Ribes, durant la presentació de l’edició.

Amb eixa intenció de demostrar tot el que alberguen, els museus han organitzat desenes d’activitats que van des d’exposicions fins a visites guiades, concerts o xarrades i conferències. Sobre aquest tema, Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, insisteix que aquests espais «no sols són ací aquesta setmana, sinó la resta de l’any». «L’èxit de la passada edició demostra que quan les institucions ens aliem i treballem de manera coordinada naixen projectes com aquest, que arriben a molt més públic i posen la cultura en el centre de l’agenda de la ciutat».

Programació del Dia dels Museus de Castelló 2021

Així, per part de l’Ajuntament de Castelló la proposta abasta 13 activitats que se celebraran entre el 17 i el 23 de maig en les seus del museu. Hi haurà visites guiades al Museu d’Etnologia, amb un recorregut fet especialment per al DIMCAS sobre ‘el Metcas amb perspectiva de gènere’; i a la Vila Romana de Vinamargo. També presenta visites teatralitzades as Castell Vell i ‘Dones Peix!’, al Grau; a més d’oferir quatre itineraris pels Espais de Memòria, ‘el Castelló republicà’, ‘el Castelló medieval’ i ‘Dones immortals’, en el cementeri de Sant Josep.

A això se sumen tres conferències en el Menador Espai Cultural: ‘Recuperem la nostra història’ ―sobre ‘Documents per la memòria’―, ‘La recuperació de les pintures murals del campanar de Castelló’, i ‘Últimes investigacions del Castell Vell’.

En el cas de l’IVC, s’han programat actes en el Museu de Belles Arts com el teatre-poesia ‘A voltes amb Lorca’, amb la participació de Carmelo Gómez, la trobada amb el reconegut comunicador gràfic Javier Jaén o un concert amb Marta Vicent, Paula Escamilla, Manel Brancal i la dramatúrgia a càrrec de Tània Muñoz. També en l’EACC, a més de ‘Bio-lectures’, el col·lectiu Very Veritas realitzaran una acció a l’esplanada de l’Espai d’Art i se celebrarà la trobada ‘Diàlegs’ amb Diego Aldasoro, Cayetano Bravo, Noelia Pérez i Irene Pomar.

No obstant això, no són els únics espais que participen. També ho fan el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC); la Fundació Caixa Castelló; el Museu del Molí d’Arròs, el Centre Municipal de Cultura i el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d’Almenara; la Sala d’exposicions d’Ares del Maestrat; el Museu de la Ciutat de Benicarló (MUCBE); el Centre d’Interpretació Vaig moldre de l’Oli de Cervera del Maestre; el Museu del Taulell Manolo Safont d’Onda; el Museu de la Ciutat Casa de Polo i El Convent de Vila-real; i les sales gòtiques de Vilafranca.

Tota la programació, municipi a municipi, pot consultar-se en la web www.dimcas.com.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari