Barrachina prioritza les actuacions que garantisquen el subministrament d'aigua potable i posa el focus als pobles xicotets amb menys recursos

Barrachina prioritza les actuacions que garantisquen el subministrament d'aigua potable i posa el focus als pobles xicotets amb menys recursos
15/02/2024 -

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, prioritza les actuacions necessàries per a garantir el subministrament d’aigua potable en els municipis de la província, sobretot als pobles xicotets que compten amb menys recursos. Bon exemple d’això és la inversió que s’escometrà a Puebla de Arenoso, municipi en el qual la Diputació invertirà 295.000 euros a través d’un conveni singular amb l’objectiu de reparar connexions bàsiques per al proveïment d’aigua i que es van cremar en l’incendi que es va registrar fa un any.

“La Diputació arriba on altres administracions no poden fer-ho. Igualar les oportunitats en les zones de l’interior de la província i assegurar serveis bàsics com el proveïment d’aigua és vital per a frenar la despoblació”, ha subratllat la presidenta del Govern Provincial. De fet, Puebla de Arenoso, un municipi de 169 habitants i que compta amb un pressupost d’al voltant de 696.800 euros, no podria escometre una obra d’esta envergadura si ni fora pel conveni de la Diputació Provincial de Castelló.

El conveni singular entre la institució provincial i l’Ajuntament de Puebla de Arenoso contempla destinar 295.000 euros per a la substitució d’un tram de canonada des del brollador de l’Almajal fins a la derivació de Los Cantos i l’execució d’un nou depòsit en La Monzona. “Este acord permetrà que s’actue de manera immediata i urgent per a millorar el necessari subministrament d’aigua”, ha afirmat la presidenta, Marta Barrachina.

La màxima representant de la institució provincial ha visitat este matí Puebla de Arenoso i, al costat del seu alcalde, Jesús Salvador de los Ángeles, ha conegut de primera mà la problemàtica existent en este municipi de la comarca de l’Alt Millars quant als recursos hídrics. “Reforcem el nostre compromís per contribuir a la millora de la qualitat de vida dels veïns dels 135 municipis de la província, suplint el dèficit que puga haver-hi i garantint els sereis bàsics en tot el territori”, ha subratllat la presidenta del Govern Provincial.

Els nuclis de població de Puebla de Arenoso, Los Cantos i La Monzona, tots ells pertanyents al municipi de Puebla de Arenoso, tenen una sèrie de problemes de proveïment d’aigua que es van agreujar amb l’incendi forestal declarat el passat 23 de març de 2022 a la comarca de l’Alto Mijares que, entre altres municipis, va afectar la Puebla de Arenoso, i va ser el causant de diversos danys materials en les infraestructures municipals. La xarxa de proveïment d’aigua potable va resultar afectada, especialment en trams el traçat dels quals es trobava en terreny forestal.

La Diputació Provincial tenia prevista la millora del proveïment al nucli de Puebla de Arenoso des de la Fuente de San Miguel. No obstant això, després de l’extinció de l’incendi es va comprovar que la conducció que transportava l’aigua fins al depòsit va quedar calcinada i inservible.

El proveïment de Los Cantos i La Monzona es realitza des del brollador Fuente del Almajal, mitjançant una conducció en molt deficient estat, la qual cosa va provocar que l’Ajuntament de Puebla de Arenoso, mitjançant un document tècnic redactat pels Servicis Tècnics provincials, aconseguira una ajuda de la Conselleria d’Agricultura per a la millora del proveïment i reducció de pèrdues en xarxes a municipis menors de 20.000 habitants, consistent en la reposició d’una part de la conducció, en concret el tram que discorre entre els depòsits de Los Cantos i La Monzona. Amb esta actuació s’ha pogut solucionar una part del problema, però continua en un estat molt deficient la primera part de la conducció des del brollador Fuente del Almajal fins a Los Cantos i La Monzona, per la qual cosa és urgent completar la renovació de la conducció des del brollador de l’Almajal fins a la derivació de Los Cantos i executar un nou depòsit en La Monzona.

“Ara, a eixa urgència se li podrà donar solució a través del conveni singular que suposa una injecció econòmica molt important per a este municipi de 169 habitants”, ha manifestat la presidenta del Govern Provincial. I és que, la inversió a realitzar a través d’este conveni es traduïx en una inversió mitjana de 1.745 euros per habitant i suposa més del 40% del pressupost municipal de Puebla de Arenoso per al present exercici.

La presidenta de la Diputació de Castelló ha posat l’accent que este conveni forma part del full de ruta marcat pel Govern Provincial per a consolidar la població en l’àmbit rural. “Igualar les oportunitats en les zones de l’interior de la província i assegurar serveis bàsics com en este cas el del proveïment de l’aigua és vital per a frenar la despoblació i consolidar el nostre objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels 135 municipis de la nostra província”.

Garantir el subministrament d’aigua potable és un objectiu prioritari de la presidenta de la Diputació de Castelló “i en este objectiu estarem sempre al costat dels pobles tendint la mà per a ajudar-los i sent diligents en la resolució de problemes que són bàsics”, ha incidit Marta Barrachina.

Sobre aquest tema, recordar que la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló va anunciar fa a penes una setmana l’increment d’un 25% el pressupost per a Emergències Hídriques fins a aconseguir un milió d’euros, la qual cosa suposa 200.000 euros més. Una partida econòmica amb la qual es podran suplir les inversions necessàries per a actuacions com el subministrament de cubes, la reparació d’avaries, la captació d’aigües o actuacions sobre el bombament, entre altres.

A més de la partida destinada a emergències hídriques, des de la Diputació de Castelló tenen el compromís de garantir recursos bàsics com poden ser les depuradores en municipis de menys de 5.000 habitants. Així mateix, des de l’Administració Provincial, com a ajuntament d’ajuntaments, es treballa per a aconseguir l’objectiu de garantir el Pla Director de l’Aigua, un pla que millorarà el subministrament hídric a totes les poblacions de la província de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari