La Diputació presenta ‘Més Castelló’, el seu pressupost històric de 188 milions d'euros per a 2023

L’equip de govern ha destacat que són uns comptes amb visió europea i que continuen dotant d’autonomia els ajuntaments

La Diputació presenta ‘Més Castelló’, el seu pressupost històric de 188 milions d'euros per a 2023

La Diputació de Castelló comptarà amb el seu pressupost més elevat de la història en 2023, ‘Més Castelló’, amb 188,2 milions d’euros. Uns comptes que seran les últimes de l’actual legislatura i que tenen una clara visió europea i l’objectiu de continuar dotant d’autonomia – “majoria d’edat”- als ajuntaments castellonencs.

Així ho han presentat aquest mateix matí el president de la institució provincial, José Martí; el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí; i el portaveu de Compromís i diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, en el Saló de Recepcions.

En concret, per a l’any vinent, la Diputació comptarà amb un pressupost de 188,2 milions d’euros després de la seua aprovació en el ple del pròxim 13 de desembre, que es tradueix en un 5,8% més respecte a l’any passat i un 31,4% més des de l’incio de la legislatura.

‘Més Castelló’ s’articula en quatre eixos. Així, dels 188,2 milions, la majoria es destinaran a l’eix ‘Més Ciutadania’, amb 92 milions que inclouen el pressupost del Consorci Provincial de Bombers o les polítiques de benestar social; i a ‘Més municipalisme’ – 34 milions-, amb protagonisme per al Fons de Cooperació. Així mateix, es destinaran 26,3 milions a accions de sostenibilitat, per a plans provincials d’eficiència hídrica, energètica o recollida selectiva de residus; i 25 milions a ‘Més creixement’ per a l’impuls del turisme, l’emprenedoria o la millora de carreteres.

El president s’ha mostrat “molt satisfet” de presentar aquests comptes i ha destacat que “l’objectiu és tindre ajuntaments forts, amb capacitat d’acció per a dinamitzar els municipis”. Així mateix, Martí ha explicat que la Diputació pretén ser un agent econòmic i que “els comptes són el resultat de tres anys d’escolta activa mantenint reunions amb alcaldes i alcaldesses de totes les comarques”.

El responsable d’Hisenda, Agustí, ha apuntat que “són un símbol d’esforç i consolidació any rere any i ajuden a constituir realitats i creixement”. Així mateix, ha explicat que l’actual crisi econòmica i les conseqüències que s’arrosseguen de la pandèmia han portat a una important reformulació dels comptes i ha agraït als socis de govern -Compromís- “la bona sintonia i compartir la voluntat de ser aliats dels ajuntaments“.

Garcia, per part seua, ha valorat que “no han sigut uns pressupostos fàcils d’elaborar, però són els quarts que es presenten dins del termini i en la forma escaient i permetran fer polítiques valentes, com ha fet aquesta legislatura del canvi”.

Més Municipalisme

Els 34 milions d’euros d’aquest eix responen a la voluntat de consolidar les elevades transferències de recursos als ajuntaments efectuades en els últims exercicis per a afavorir la igualtat d’oportunitats, la cohesió territorial i el benestar de la ciutadania.

El seu màxim exponent és el Fons de Cooperació Municipal amb el qual la Diputació de Castelló tornarà a transferir 15 milions d’euros en 2023, dels quals 6 ja es consignen en el document de pressupostos. La resta es completarà amb romanents. Gràcies al Fons els ajuntaments de la província es repartiran 21 milions d’euros: 15 aportats per la Diputació i 6 per la Generalitat Valenciana. Són recursos incondicionats que els ajuntaments destinaran al que consideren necessari.

José Martí ha recordat que la Diputació de Castelló ha introduït en el Fons factors de discriminació positiva per als xicotets municipis i en referència a les accions de la Diputació d’Alacant i els partits conservadors contra aquest Fons ha alertat que sense ell «els xicotets municipis entrarien en col·lapse». Per al president, el Fons de Cooperació és «just, democràtic i dona el mateix tracte a tots els ajuntaments, enfront del model del passat en el qual els alcaldes anaven a demanar a palau, amb major o menor èxit, segons les seues afinitats polítiques».

En 2023 es mantindran el Fons de Municipis Turístics i el Fons contra la Despoblació, que s’activaran amb els romanents. D’altra banda, es consolidarà el Pla Castelló Avança d’inversions a dos anys dotat, amb 30 milions d’euros.

Més Ciutadania

Aquest epígraf contempla partides que sumen 92 milions d’euros, dels quals 31,5 milions d’euros es transferiran a l’Hospital Provincial perquè continue sent un centre de referència i prestigi en oncologia, oftalmologia i salut mental. Per la seua part el Consorci Provincial de Bombers disposarà de 22,6 milions d’euros.

S’incrementa a més la partida per a Benestar Social fins a situar-la en 10,3 milions d’euros per a continuar avançant cap a una societat més solidària, igualitària i justa. I es destinen 9 milions d’euros al funcionament de Penyeta Roja. Per a polítiques d’igualtat 660.000 euros i 1 milió d’euros per a remodelar el centre de tecnificació esportiva de Penyeta Roja.

Més Ciutadania també és Cultura, àrea que comptarà amb quasi 11 milions d’euros per a una ambiciosa gestió que manté el circuit provincial de cultura portant espectacles a tots els pobles. A més, s’adquirirà un tercer Bibliobús.

Una altra de les àrees de Més Ciutadania és Esports, que disposarà de 5,1 milions d’euros per a grans esdeveniments, ajudes a clubs i esportistes i l’esport base. A les grans proves que habitualment se celebren a la província cal sumar l’anunci del president que la Volta Ciclista a Espanya retornarà a la província en 2023.

Més Creiximent

Els 25 milions d’euros de Més Creiximent són per a consolidar el creixement de l’economia provincial.

Es dedicaran 9,6 milions d’euros a la millora de les carreteres de la Diputació i de camins rurals i pistes forestals. Segons Martí, «una de les principals preocupacions de les alcaldesses i els alcaldes».

Pel que respecta al Patronat Provincial de Turisme s’incrementa de 6 a 6,4 milions d’euros i es destina 1 milió d’euros al Concurs Ceràmic de Regeneració Urbana (CRU). A més, 2,8 milions d’euros aniran a la modernització de la Diputació amb noves tecnologies i 1,2 milions d’euros al Pla Provincial d’Ocupació.

Més Sostenibilitat

La Diputació de Castelló destinarà 26,3 milions d’euros a Sostenibilitat, dels quals 16,2 milions d’euros són per a garantir el proveïment d’aigua i el sanejament en tots els pobles, i la implementació del Pla Director de l’Aigua.

#MésCastelló constitueix una aposta decidida per l’economia circular, invertint 3,4 milions en educació ambiental i recollida selectiva de residus porta a porta. També es destinen 4,1 milions a la revaloració de residus agrícoles i ramaders i 1,8 milions al Pla Provincial de Transició Energètica.

Medi natural compta amb 1,1 milions d’euros, dels quals 835.000 aniran al Pla Provincial contra els Mosquits.

Els comptes anuals es votaran en el ple del pròxim 13 de desembre i, amb la seua aprovació, es posaran en marxa ja el gener de 2023.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari