La Diputació de Castelló presenta el seu pressupost més alt de la història amb 180 milions d'euros en 2023

Aquests comptes de la Diputació consoliden un fort increment inversor del 25% respecte a 2019

Guardar

Pleno diciembre diputación de castellón
Pleno diciembre diputación de castellón
La Diputació de Castelló comptarà en 2023 amb un pressupost d'al voltant de 180 milions d'euros, segons ha revelat el president de la institució, José Martí, en el transcurs de la ‘V Cimera d'Alcaldesses i Alcaldes’ celebrada hui en el saló de recepcions del Palau de les Aules.Serà el més elevat de la història, per primera vegada introdueix la perspectiva de gènere i suposarà la consolidació de l'important esforç inversor i del nou model de gestió impulsats per l'actual equip de govern progressista que conformen PSPV-PSOE i Compromís des que arrancara l'actual mandat el 28 de de juny de 2019.El dirigent provincial ha reivindicat igualment el "decidit esforç inversor de la nova Diputació", perquè "els 180 milions d'euros del pròxim exercici representen un increment de 37 milions respecte a l'últim pressupost elaborat pel Partit Popular en 2019», que es va situar en 143 milions d'euros. "Aquestes xifres suposen en només tres anys un increment de la inversió del 25%".Martí ha explicat que els successius pressupostos elaborats per l'actual equip de govern "també obeeixen al constant procés d'escolta activa que la Diputació ve desenvolupant en el territori al llarg dels últims tres anys, en els quals s'han succeït els contactes amb els alcaldes tant a nivell individual com en les diferents reunions comarcals amb primers edils".

Més recursos i més serveis a la ciutadania

El president també ha realitzat una comparativa entre els 66 milions d'euros destinats per la Diputació en 2022 als ajuntaments en transferències de recursos i actuacions concretes, enfront dels 18 milions de 2019, la qual cosa es tradueix en una major capacitat municipal per a la prestació de serveis a la ciutadania. Una facultat que resulta especialment important en l'àmbit rural perquè la suma de serveis i generació d'activitat econòmica ajuda a combatre el fenomen de la despoblació.A més, ha fet referència al fet que segons l'informe de la Sindicatura de Comptes, en l'últim any auditat, 2020, la de Castelló va ser la Diputació de la Comunitat Valenciana que va mantindre un major nivell d'inversió per habitant. «A Castelló la xifra va ser de 261,6 euros enfront dels 107,7 d'Alacant o els 188,2 de València».

#CastellóAvança i Fons de Cooperació

El president ha realitzat un repàs als seus plans de futur, recordant que «en 2023 continuarà en marxa el biennal Pla #CastellóAvança, iniciat en 2022, i dotat amb 30 milions de per a desenvolupar obres en dos exercicis». A més, continuarà destinant 15 milions d'euros a l'any als ajuntaments de la província a través del Fons de Cooperació Municipal.Seguiran igualment les aportacions de la institució provincial als altres fons incondicionats impulsats per la Generalitat Valenciana, com el Fons contra la Despoblació o el Fons de Municipis Turístics. A més, la institució col·laborarà amb la posada en marxa del nou Fons Forestal.

Major benestar social

D'altra banda, el president de la Diputació ha fet una defensa contundent de la gestió que ve desenvolupant des de 2019 l'equip de govern que presideix, amb especial recalcament en l'apartat de Benestar Social. En aquest sentit, s'ha referit al fet que amb l'entrada en vigor de la Llei 2/2019 de Serveis Socials, l'entitat s'ha vist obligada a assumir més competències en municipis de menys de 10.000 habitants, en forma de prestacions a les famílies, per pobresa energètica, ajuda domiciliària o el manteniment dels equips base municipals. En 2023 la Diputació assumirà a més els programes de menjar a casa i major a casa.

Transició energètica i digital

Seguint en clau de futur, el president Martí ha fet referència al Pla Provincial de Transició Energètica, dotat amb 6 milions d'euros, que arrancarà en 2023 i al qual ja s'han adherit 69 municipis. El seu objectiu és la implantació de serveis d'energia renovable.L'entitat també treballa en un Pla de Transició Digital, destinat a la creació d'un territori intel·ligent en el qual s'aplicaran els nous avanços tecnològics dissenyats per a automatitzar la gestió de serveis en l'àmbit rural.
Destacats