El Govern d'Espanya invertirà 600.000 euros en un Centre d'Innovació Territorial als Ports i Alt Maestrat

Martí destaca l’èxit collit per la província de Castelló amb la inclusió de la seua problemàtica demogràfica en l’agenda espanyola contra la despoblació

El Govern d'Espanya invertirà 600.000 euros en un Centre d'Innovació Territorial als Ports i Alt Maestrat
07/04/2022 -

El president de la Diputació, José Martí, considera que la implantació d’un Centre d’Innovació Territorial a les comarques dels Ports i Alt Maestrat impulsat pel Govern d’Espanya respon a l’èxit collit per la província «en ser capaç d’introduir en l’agenda nacional que el problema de la despoblació també afecta a les comarques de Castelló». Així ho ha manifestat en l’acte de presentació d’aquest hub rural realitzada hui a Morella, al qual ha assistit el secretari general per al Repte Demogràfic del Govern d’Espanya, Paco Boya. També han sigut presents el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez; l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés; i el director adjunt de l’Agència Valenciana contra la Despoblació (AVANT), Evaristo Martí.

Aquest Centre d’Innovació Territorial en l’àmbit rural d’interior de les comarques dels Ports i Alt Maestrat implica una forta aposta per la digitalització de les empreses. És una experiència pilot que suposarà una inversió de 600.000 euros del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es realitzarà al llarg de quatre anualitats, i serà secundada per la Diputació de Castelló amb l’aportació de 110.000 euros.

L’objectiu és facilitar la generació de projectes innovadors en aquestes dues comarques d’interior que comparteixen similars realitats econòmiques i socials, en les quals en l’actualitat resideixen al voltant d’11.000 persones en 22 municipis.

Del que es tracta és que siguen iniciatives vinculades a l’emprenedoria, que tinguen capacitat per a generar activitat econòmica, crear llocs de treball i fixar població al territori. Un hub rural que buscarà la màxima participació de les administracions locals, persones i col·lectius del territori, les opinions de les quals seran tingudes en compte.

Secretari Repte Demogràfic

Segons ha explicat el secretari general per al Repte Demogràfic del Govern d’Espanya, Paco Boya, amb aquest Centre d’Innovació es dona compliment al compromís de la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya, Teresa Ribera, d’activar un projecte d’aquest tipus a la província de Castelló. «És l’inici d’un camí que ens permetrà tindre uns motors de desenvolupament assentats en el medi rural, que formen part d’una gran xarxa amb capacitat per a generar intel·ligència territorial, creant un ecosistema en el qual siga possible retindre el talent, ajudant a empreses i emprenedors que vulguen actuar en el territori».

Boya ha afegit que «la visió del problema de la despoblació ha canviat» i «per primera vegada hi ha un compromís del Govern d’Espanya de cohesionar el país posant en marxa 130 iniciatives valorades en 10.000 milions d’euros per a impulsar les àrees rurals, posant el focus en la digitalització d’empreses, des d’una visió compartida, que provocaran canvis específics en cada territori». Per aquesta raó «es construiran espais que siguen capaços d’impulsar ecosistemes que faciliten l’emprenedoria i el desenvolupament econòmic, social i cultural».

Santi Pérez

Per part seua, el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha agraït que la secretaria general de Repte Demogràfic haja apostat per una província com la de Castelló, «visualitzant que tenim el problema de la despoblació en el 80% del territori». Ha afegit que a partir d’ara «la Diputació fomentarà la participació de la gent perquè ens diga cap a on hem de tirar per a vertebrar i dinamitzar el territori».

Alcalde de Morella

També ha intervingut Rhamsés Ripollés, l’alcalde de Morella, la localitat amfitriona, qui s’ha referit al fet que «fa anys Espanya no era conscient del desequilibri territorial que té, però afortunadament hui la despoblació està en primera línia del debat polític».

Directe adjunt d’AVANT

Finalment, el director adjunt d’AVANT, Evaristo Martí, ha incidit en la importància d’aquesta agència creada per la Generalitat Valenciana, «que és el nexe d’unió entre totes les conselleries i en la qual treballem sota el paraigua de l’Agenda 20-30».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari