Marta Barrachina posa en valor la labor del Servei de Conservació i Restauració per preservar i salvaguardar el patrimoni de la província

La presidenta visita les instal·lacions en Penyeta Roja i comprova els treballs de restauració de la imatge de la Mare de Déu del Lledó

Marta Barrachina posa en valor la labor del Servei de Conservació i Restauració per preservar i salvaguardar el patrimoni de la província
04/04/2024 -

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, posa en valor la labor del Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals per preservar i salvaguardar el patrimoni de la província.

La primera presidenta de la Diputació ha comprovat en primera persona el treball que realitza el servei durant la visita que ha realitzat aquest migdia a les instal·lacions situades en el complex soci-educatiu Penyeta Roja. “És innegable el valor patrimonial que tenim a la província, igual d’innegable el valor que té tot el treball del servei de conservació i restauració per posar en valor els nostres recursos patrimonials”, ha indicat Marta Barrachina.

Acompanyada de l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, i la regidora de Festes, Noelia Selma, la màxima representant de la institució ha visitat els treballs de restauració que s’han realitzat en la imatge de la Mare de Déu del Lledó de la Cocatedral de Santa María de Castelló. Aquesta imatge de la Lledonera és la segona imatge més venerada a la ciutat de Castelló.

Els treballs de conservació de la imatge, que data del segle XIX, s’han orientat a solucionar els problemes d’estabilitat del suport llenyós i retornar a la imatge la visió primigènia de la seua policromia. Per a això s’han fet diversos treballs d’intervenció consistents en l’eliminació de la brutícia superficial, la reposició dels estrats i la base redona ha sigut de nou reparada en les zones de pèrdua de la làmina metàl·lica d’or. Per a finalitzar, se li ha donat un envernissat setinat de protecció final i s’ha aplicat una capa de cera verge com la que presentava la policromia original.

L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha expressat que “dir Lledó és a dir castellonerismo, orgull i sentiment. I la imatge de la nostra Patrona és un dels símbols de la ciutat, entre els més volguts i respectats pels nostres veïns”.

L’alcaldessa de la capital ha posat en valor els treballs de conservació de la imatge de la Mare de Déu del Lledó per part de la Diputació, “suposa un motiu d’alegria per a tots, ja que posa en valor, no sols part del nostre patrimoni, sinó també una referència imprescindible per la devoció que desperta entre els castellonencs”. “Des de l’Ajuntament de Castelló agraïm a la Diputació de Castelló, i a la seua presidenta, Marta Barrachina, aquest gest tan important cap a la ciutat en un any molt especial com és el del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó. Gràcies a aquests treballs, la imatge de la Verge tornarà a lluir com correspon en un dels llocs més visitats de la nostra ciutat, com és la Cocatedral de Santa María i la seua Capella dels Patrons. A més, Santa María també també albergarà la imatge de la ‘Mareta’ que està normalment en la Basílica dins de pocs dies, amb motiu de les festes en aquest any Jubilar tan especial que commemora la Coronació en 1924 de la Lledonera”, ha afegit Begoña Carrasco.

La presidenta del Govern Provincial, Marta Barrachina, ha remarcat el compromís de la Diputació de Castelló “per continuar impulsant quantes accions de conservació i restauració del nostre patrimoni siguen possibles que permeten que generacions futures puguen apreciar els vestigis i la memòria dels nostres avantpassats”. “La posada en valor de la singularitat de cada poble passa també per eixa òptima conservació del seu patrimoni que impulsem des de la Diputació de Castelló amb professionals especialitzats”, ha remarcat Marta Barrachina.

Els treballs de restauració en la imatge de la Mare de Déu del Lledó situada en l’altar dels Sants Patrons de la Cocatedral de Santa María, se sumen a les diferents actuacions previstes durant aquest 2024 per part del Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals. En l’actualitat s’està treballant en la restauració del ‘Monument a la Pau’ de Juan Bautista Adsuara i en el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés s’està intervenint en diverses obres d’art contemporani.

A més, amb l’objectiu de recuperar i posar en valor les peces d’art sacre que ho precisen, la Diputació actuarà durant el present exercici en l’ermita de Santa Quiteria d’Almassora i en la Capella Verge de la Paciència d’Oropesa; i té molt avançats els treballs a l’Església Parroquial San Miguel Arcàngel d’Altura i en la parròquia de Sant Jaume a Sant Jordi.

També s’està treballant sobre dues portes d’església daurades de l’Ajuntament de Morella que relaten fets històrics com són la conquesta de Morella per Balasc d’Alagó. Així mateix, a l’Ajuntament d’Ares del Maestrat, s’està intervenint sobre un cofre en fusta tallada i policromada, de mitjan segle XIV. a Càlig, el Servei de Conservació i Restauració actua en un panell de taulells al Palau de Valterra. “Totes elles són actuacions que permetran salvaguardar i revitalitzar el seu important valor cultural i artístic”, ha conclòs la presidenta de la Diputació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari