L'equip de govern de la Diputació de Castelló presenta el Pla Director de l'Aigua a l'oposició

La proposta advoca per planificar la governança del cicle integral de l’aigua a llarg termini per a garantir el proveïment a la província

L'equip de govern de la Diputació de Castelló presenta el Pla Director de l'Aigua a l'oposició
28/07/2020 -

El Pla Director de l’Aigua (PDA) de la Diputació de Castelló ha sigut presentat hui als grups representats en la institució en el saló de recepcions del Palau dels Aules en un acte en el qual han sigut presents el president de la Diputació, José Martí, i el diputat provincial de l’àrea del Cicle Integral de l’Aigua, Ignasi Garcia. La trobada ha comptat amb la presència de l’equip tècnic de la Diputació vinculat al projecte i dels portaveus socialista, popular i de Ciutadans, Santi Pérez, Vicent Sales i Cristina Fernández.

El PDA constitueix un exercici d’investigació hidrogeològica sobre el panorama hidrològic provincial, elaborat per la Diputació, que permetrà avançar en el desenvolupament de xarxes supramunicipals de distribució d’aigua potable. L’estudi planteja adequar la planificació de l’ús dels recursos cap a estratègies de gestió sostenibles, en les quals seria desitjable la participació activa de tots els actors implicats o amb competències en gestió del cicle integral de l’aigua.

Segons ha explicat el geòleg de la Diputació, José Ramón Jiménez, el pla s’articula al voltant de quatre principis bàsics: primer, la promoció de programes d’investigació per a la captació d’aigües subterrànies a les comarques de l’interior; segon, una planificació de desenvolupament sostenible del territori mitjançant la promoció de grans consorcis d’aigües; tercer, la governança del cicle urbà de l’aigua a través de la creació d’un organisme d’escala provincial que coordine l’ús dels recursos hídrics; i quart, el desenvolupament d’un pla de promoció de l’eficiència en la gestió municipal del cicle integral de l’aigua.

El president de la Diputació, José Martí, ha recordat que un dels principals objectius de la Diputació del canvi és la d’ajudar als ajuntaments al fet que puguen prestar més i millors serveis per a fixar població al territori, i que «un dels serveis més cotitzats i preuats és el del proveïment d’aigua potable, per a beure, viure i generar activitat econòmica». Durant la seua intervenció ha citat a l’investigador Jacques Cousteau, qui sostenia que «no hem d’oblidar que el cicle de l’aigua i el cicle de la vida són un mateix».

Per part seua, Ignasi Garcia, ha subratllat que «l’aigua no pot ser un factor de desigualtat i per això en el govern de la Diputació tenim el compromís d’assentar les bases per a garantir la planificació i les infraestructures per al subministrament d’aigua a llarg termini en tots els nostres pobles». Per això, «plantegem un pla d’inversions que busca la col·laboració de les diferents administracions competents a diverses escales, com la Generalitat i l’Estat» i, en aquesta línia, «necessitem també el suport de l’actual oposició, ja que aquest pla ha de transcendir corporacions i colors polítics» en favor d’una «nova fórmula de governança solidària de l’aigua que garantisca la justícia hídrica a tota la població».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari